OOO

Khamis, Januari 07, 2010

Ayam Bakar Mayonis/Kentang Goreng/Sos Lada Hitam


 Kat sana sinun orang dah buat ayam bakar style cam ni..akak baru terkial-kial membuatnya..sebab banyak sangat resepi ayam ni..macam-macam style dah resepi ayam bakar...Feedback dari anak-anak....memang menjilat pinggan..kalau boleh beli ayam yang kecil-spring chicken..lagi enak dong....resepi asal dari umah Ros Tokyo aka Taukeh Roti dan akak cilok dari umah si Abbot Cottage. yang kelakar tu.....buat jangan tak buat..ashik collect resepi pun tak best jugak kalau tak buat...ahaks...
 Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
  • 1 sudu kecil blackpaper
  • 2 cm halia ( agak-agak je)
  • 2 biji bawang putih
  • 1/4 biji bawang besar
  • 1 sudu besar madu
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil kicap manis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar mayonis
  • sedikit lada sulah 
Cara-cara
  • Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
  • Masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit-1 jam... sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang permukaan ayam tu).
 
    Kalau tak ada sos lada hitam...suami ashik tanya...kenalah merajinkan diri membuatnya..
pastu goreng ubi kentang yang telah di perap dengan sos Master Food

9 ulasan:

  1. Uish...sedapnya!!! Terliur Love tgk dishes akak tuh! Wanna join for lunch, boleh??? ;)

    BalasPadam
  2. adusshhh...kak ina ni... ayam bakar la pulak
    (drools...) hehe

    BalasPadam
  3. Iyalah kak Ina...asyik² ngadap ayam..hari² ngadap ayam..kat mana² ayam...kdg² mls dah nak tgk ayam kat dlm esbox tu...

    Tapi nak buat camne kan...Dah itu je yang selalu jadi pilihan...Jadi kenalah lebih berusaha keras lagi tuk pelbagaikan...kan kan kan...?

    Kite pun dah lama teringin nak panggang memanggang ni...tapi, tu lah peralatan tak cukup..(asyik tak cukup jee kan...?) keh keh keh alasan.....

    BalasPadam
  4. memg nampak sodap la kak ina.. meleley dah ayaq lior nie.. heh3x..

    BalasPadam
  5. kita dah lama masuk list ayam bakar ni, tp sampai la ni tak buat2 lg. hehehe...teruk kan!!

    BalasPadam
  6. Salam Kak Ina...rasanya blog ni lah yang paling kerap makan western food...ayam bakar gitu kan!!!Kalau anak2 Watie...maunya duduk makan kat umah Akak...sebab dia orang tu citarasa western...bukan main lagi...cuma Abahnya melayu sejati yang tak dapat dipisahkan dengan nasi...maklumlah anak jati Negeri Jelapang Padi!!

    BalasPadam
  7. Wah har12 masak sedap!Hari2 kena masok blog ni...

    BalasPadam
  8. hai love...comelah to my house if you want to eat this chicken..the chicken for dinnerlah not for lunch..



    salam h4ni3....ayam bakar favourite anak-anak dan suamilah...


    salam sue..apo nak buek...ayam kesukaan anak-anak..kenalah ikut tekak anak-anak..kesian..mereka baru nak hidup..ala nak panggang tu guna oven pun boleh..kalau tempat yang ada asap lagi sodap..


    salam ena..meleleh air liur???ala kesiannya..gi ajor ke Kenny Rogers ataupun Nando...


    salam Ain..ala senang ajer nak buat ayam cam ni...perap pastu bakar ajer dalam oven..dah siap..


    salam watie..apa nak buat..klu suami kamu tekak org kedah..nasib baiklah suami akak tekak serba serbi boleh makan..tu yang layan tu..anak-anak pun suker..


    salam mamaju..datanglah selalu ek..akak suker..

    BalasPadam
  9. Akak..bleh x bg resepi untuk buat sos blackpepper tu? Hubby suka makan tp xreti nak buat..huhuhu

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers