OOO

Ahad, Januari 24, 2010

Mentarang Bercili-pernah makan ker???


 Semalam gi ke Pasar Tani Taman Melawati...tenguk ramai bebeno orang berkumpul kat satu gerai...akak pun buat menyibuk jugak nak tenguk apa benda yang ramai orang beli...ooooo benda ni..dah pernah beli tahun lepas.   Akak pun menyibuk jugak nak beli...pasal dah lama tak jumper..ada member fb kata sekarang tengah banyak mentarang kat Kuala Selangor.  Akak masak cincai ajer...tapi sedap (puji diri sendiri)..dan rasa dia memang manis...anak-anak tak makan sebab tak pernah jumpa.
Bahan-bahan

  • 500gm mentarang-1/2 kg-satu kilo RM9.00
  • 1 biji cili hidup*
  • 1 biji bawang besar*
  • 2 biji bawang putih*
  • 1/2 inci halia*
  • 1 batang serai-titik
  • 1 helai daun kunyit-disiat-siat
  • sedikit minyak dan garam
Cara-cara

  • Basuh mentarang dan toskan.
  • Tumbuk semua bahan bertanda *.
  • Panaskan minyak dan tumis bahan yang  telah di tumbuk  termasuk serai dan  tumis hingga naik bau.
  • Masukkan mentarang dan daun kunyit dan  tutup sebentar.  Kacau selalu.
  • Perasakan dengan garam.
  • Makan panas-panas dengan nasi putih.  Nak mengatah pun boleh.
 
selepas di masak..camnilah ruper dia..

18 ulasan:

  1. tak pernah makan. em, macam lala ke?

    BalasPadam
  2. salam amanina..taklah beza ..memang berbeza rasa dia.

    BalasPadam
  3. assalamualaikum kak ina.
    sedaaaapnya kak.
    terliur sangat dah ni.

    BalasPadam
  4. pasar tani taman melawati ada kerepek ubi pedas yang sangat lazaaaaaaaaaat!!!

    jarang pi sana sebab ahad ada pasar tani kat uptown danau kota ni...

    BalasPadam
  5. kak ina..I lioke....hehehe..
    imah pon baru lepas buat entry menatrang ini.. harusss makan sampai muntah..hahahahaha
    kat kuala perlis pon byk

    BalasPadam
  6. aik kak ina...
    ape bende ni..
    xpenah dgr dan xepnah nmpk..
    haha....
    macam tiram pun ade..

    BalasPadam
  7. salam k ina..selalu jg baca psl mentarang ni kt blog imah..sedap ek?nanti nak trylah.

    BalasPadam
  8. salam ina.. pasar tmn melawati?? kat giant tu ker??? tiap hari sabtu ke ??alahai.. dah 10 tahun dok gidam nak makan..masa gandung anak yg bongsu ni dah 12thn dah,,dapat la makan masa tu kami tinggal di kangar.. makan sampai 2 kilo sorg ratah dgn anak2.. pas tu masa lahirkan si bongsu ni dia nagis asyik keluarkan lidah macam mentarang wakakakaka....sampai usia 6 bulan baru hilang lidah dia...terkenan kot... kalu ada lagi nak juga ilah g cari....

    BalasPadam
  9. mualaikumsalam kak chik...alahai terliur?? gi ajer beli dan masak..akak nak hantar jauh bebeno.


    salam amy..belah mana tu..akak jarang belilah..kat danau kota tak berapa best....


    salam ppb_ppkp...oooo akak cuber link tapi tak leh masuklah pulak..kenapa ek...aduhai akak taklah makan sampai muntah pun..


    salam Aus..anak muda camner nak jumper..ashik gi tempat dating ajer..mana nak gi ke pasar.



    salam ieda..cuber jangan tak cuber..memang sedap..rugi tau kalau tak rasa.



    salam illah_jy..memang tengah musim kot..orang ramai beli...minggu depan cuber tenguk kalau ada...lepas makan sampai tak ingat ok..gurau ajer..

    BalasPadam
  10. mmg sedap, manis kan kak? somi ai pon penah beli. ai rebus ngan daun kunyit je. pastu buat colek. sedappppppppp

    BalasPadam
  11. lain mcm jer rupanyer k ina, takut lak nak try, liza nie penakut skit try bende baru

    BalasPadam
  12. salam ai..ooo rupernya pernah makan jugak ek..colek??akak dah tak leh makan colek dah..perut ashik meragam ajer bila makan pedas..

    salam baby..ala macam siput, kerang dan sewaktu dengannya..rasa dia memang manis...sebab pior dari laut..tak di bela orang.


    salam liza..adush rugilah camtu...tak dapek akak nak menolong.

    BalasPadam
  13. ahahha..
    aiseh..terase ni..
    kekeke..

    xpe..nnt ade gathering blogger..
    kak ina sile masak..
    ahaha.,.

    BalasPadam
  14. kak ina, sy pertama kali jumpa benda ni masa lepas kawin dgn suami balik teluk intan..mertua masak .. rupanya sedap benda ni. Tak pernah kenal jau hsekali nak makan benda ni sebelum kawin org perak hehe lepas tu tiap kali balik teluk intan kalau jumpa memang beli ler...mak mertua masak cam kak ina ler lebih kurang tp sy masak gulai lemak style masak siput. semua hentam makan sebab manis isi dia

    BalasPadam
  15. wooo...akak kite pon tak pernah jumpe...dengar nama pon baru pestaim...tapi kalu ala lala tu kompen best kan?

    BalasPadam
  16. salam....memang betul pun...saper makan bawang dialah terasa bawang..kwang..kwang..kwang..
    nak suruh masak????bayar upah den sekali masak RM1,0000 sanggup ker?


    salam mrs nor...kalau benda sedap masak aper pun sodap..


    salam aishah..rugi tak pernah nampak..tak pernah jumpa..tak pernah makan....sodap oooo...dah balik for good ker?

    BalasPadam
  17. Salam,

    Mohon bantuan..Taman Melawati, Kuala Selangor - hari apa, pukul berapa ye mentarang di jual ? Area Giant ? Kami dari Klang.Akan cari ke sana. Dah lama kami dok cari, biasa beli di Sg Baru, Simpang Empat, Perlis.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers