NAK DUIT RAYA TAK?

Cabaran Duit Raya 2014

Khamis, Julai 29, 2010

Resepi biskut Tart Nanas Sedap

Lepas semua muka ketat semacam bila baca N3 hangat tu jumlah kita senyumkan diri macam katun asoo tu ..makan tat nanas. Sajer terajin nak buat sebab nak habiskan jem tat. Akak kurang gemar yang gulung ..suker yang terap camni.

Gambar sebelum pembakaran. Lepas pembakaran terluper nak shoot.
Bahan-bahan
  • 250gm butter
  • 60 gm gula aising
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu teh vanila
  • 3oo-330gm tepung gandum*
  • 50 gm tepung jagung*
  • 30gm tepung kastad*
  • 20gm susu tepung*
  • 2gm garam halus
  • * ayak
Bahan jem nenas (ambil dari chef norz-klu malas beli ajer yg segera...)
  • 450 gm parutan nenas – tapis
  • 1 camb jus limau nipis
  • 180 gm gula pasir
  • 1 batang kulit kayu manis
Cara membuat:
1. Pukul mentega dan gula aising sampai sebati.
2. Masukkan kuning telur dan garam dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan bahan-bahan yang telah di ayak dan jadikan doh. Jika lembek masukkan sikit lagi tepung gandum.
4. Canai setebal 4 mm. Terap dengan acuan berbentuk kelopak pecah 6.
5. Angkat dengan hujung pisau dan letak dalam dulang pembakar.
6. Tekan jem yang sudah dibentuk bulat di tengahnya.
7. Bakar pada 175 C selama 15-20 minit atau hingga keemasan.


Untuk Jem:
Jerang semua bahan atas api sederhana hingga agak kering. Angkat dan biar sejuk.

18 ulasan:

  1. i like2....tart nenas..yummy3x..

    BalasPadam
  2. cantik2 jer tengok biskut tue... kalau la dapat ngap 1...

    BalasPadam
  3. sedapnyer kak bole tiru nie nanti

    BalasPadam
  4. kak antar satu tuppaware kt saya ..hehehe..

    BalasPadam
  5. k ina,
    TQ sebab bagi testing hari tu. ternyata memang sedap.mrBig tanye, buat jual tak? klu ade jual dia nak tempah...

    BalasPadam
  6. pagi tadi dah plan blk ni nk singgah petronas danau kota beli tat nenas kt situ. pg tadi ila beli katanya sedap sangat. inti pon penoh. hohoho...x sabar dah ni!

    BalasPadam
  7. i luv this one too kak....x suka yg gulunggg..
    siap dengan letak pangkah2 tu...

    BalasPadam
  8. sedapnya....untuk raya ok juga ni

    BalasPadam
  9. buat sample jual kuih raya ke kak ina?

    BalasPadam
  10. salam kak ina...lama x mai sini tgk2 berderet mknan..sedapnyer tart nenas tu kak - amik order tuk raye tak kak? :)

    BalasPadam
  11. owh, tart nenas! idaman hati tak kira ruper....

    BalasPadam
  12. kebiasaan, setiap kali raya kuih tart nenas nie mesti ada kat umah. dah jadi mcm kewajipan lak

    BalasPadam
  13. Salam kak

    saya pon suke tart mcm ni dr yg gulung..baru terasa jem nya

    BalasPadam
  14. Salam kak ina... Baru lepas meng'tart guna resepi doh ni... Walau first time buat tapi sangat2 osemmm hasilnya..Inti pakai yg ready made....tapi saya buat gulung jerr...
    Lepas ni kalo buat tart saya akan guna resepi ni jer...
    Terima Kasih....Salam Ramadhan dan Selamat Hari Raya yg akan tiba beberapa hari jer lagiii

    BalasPadam
  15. nak salin resipi ni... Halal ea^^

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...