OOO

Jumaat, Ogos 27, 2010

Perlukah Kita Sweeping(Halau) Rakyat Indonesia di Malaysia

 kredit gambar ..google

Geram betulkan tenguk dalam berita bila bendera  Malaysia di bakar.  Dahlah sebelum tu mereka lemparkan najis kat dalam Kedutaan Malaysia.  Penunjuk perasaan ni memang betul-betul kurang ajar..sakit hati tenguk mereka goncang dan panjat pagar.  Pastu mereka nak halau rakyat Malaysia keluar dari negara tersebut.

Macamlah ramai sangat rakyat Malaysia yang bekerja kat situ..sebenarnya lagi ramai rakyat Indonesia di sini  yang mencari makan tak kiralah samada pendatang izin ataupun tanpa izin,yang kalau kita halau lagi merana kaum kerabat mereka kat sana yang bergantung dengan kiriman wang dari sini.Sebab ada kerabat mereka sinilah mereka boleh beli tanah dan buat rumah kat sana.

Sebab kat sana bukan senang nak cari rezeki...kalau ada pun upah tak semahal kat sini.  Masa akak kat sana..gaji seorang buruh cuma RM7.00-RM9.00.  Kat sini mereka boleh dapat berkali-kali ganda.  Tu sebab mereka boleh hantar wang berjuta-juta rupiah kat sana.

Tak sedar diri betullah mereka ni.  Bibik pulak cuma di bayar dalam RM50-RM100 ajer sebulan.  Bila datang sini nak mintak sampai RM800.00.  Kalah gaji kerani..padahal kalau majikan  gi kerja mereka boleh rehat tenguk sinetron.

Tapi kan kat sana memang selalu ada demo...rasanya hari-hari ada demo....macam-macam demo yang mereka buat.  Kalau dah demo tu jalan jadi macet (jem).  Kebanyakkan dari pendemo (penunjuk perasaan) tu dapat upah dan dapat makan..tu sebab mereka sanggup jadi pendemo.  Kerja lain susah..kerja demo kan senang...cuma jerit, panjat pastu buat kacau...dapat makan dan duit.

Kalau ada demo, akak memang tak berani nak keluar.  Bahaya.....sebab masa kes Pulau Ambalat ..mereka demo mati-matian kat depan situ....pastu mereka nak sweeping (menghalau) rakyat Malaysia yang bekerja ataupun ada kat situ...  Dahlah akak  masa tu tinggal berdekatan dengan Kedutaan Malaysia..boleh jalan kaki ajer.  

Bila hebuh tentang hal tu..akak nak ke pasar pun akak takut. Memang takut betul sebab mereka ni kalau kata macam tu..mereka akan buat. Bila gi ke C4 , ke gym, ke kolam renang, sauna ataupun gi ke shopping complex... akak terpaksa mengaku dari Singapura sebab takut di apa-apakan.

Apa nak buat ..terpaksa tipu sunat.   Yang tak best sebab Imran ni banyak mulut..bila orang tanya kat dia..dia bagi tau jugak dia orang Malaysia..iyerlah dia kecik lagi masatu...mana tau nak menipu.   Suami akak pun terpaksa  menipu camtu.

Nasib baiklah kita ni bertamadun..tak terikut-ikut perangai mereka.  Kalaulah kita nak sweeping rakyat Indonesia memang boleh..tapi kitakan tak macam mereka.  Buat ni  semua tak  nak gunakan fikiran.

Pastu media kat situ memang suka cari pasal dan suka pulak menaikkan darah rakyat Indonesia.  Sebab semangat patriotik orang sana memang kuat tau.

Nak gi ke sana pun dah seram sejuk...takutlah.lagipun menteri dah bagi amaran jangan ke sana buat masa ni.....
.

27 ulasan:

  1. Salam Ramadhan Kak Ina

    risau risau
    anak ada kat sana

    Wassalam

    BalasPadam
  2. dorg tu memang dah dipergunakan sbb tu berani sangat..ni jnis tak bertamadun....

    BalasPadam
  3. ilmu diorang cetek sebab tu buat sesuatu benda tu nampak sangat kebodohan mereka
    haih
    memalukan betul diorang tu

    P/S : Dah 3 Kali Dah Macam Nih! Kalau Kali Ke-4 Macam Mana?

    BalasPadam
  4. dorang bodoh sebenarnya....main main ngan taik sendiri.. o tak letak kat kepala lutut...

    dah lah tak sedar diri....apa jadi kalau dorang yang kat sini pun kena sapu...

    bab maid saya lagi anti...gaji 800 byk cantik...800 gaji bersih tu kak. 3 -4 bulan boleh beli designer bag sbb semua tanggung,

    BalasPadam
  5. rase terhina mereka buat mcm ni,btl yg penting kita bkn mcm mereka.

    kaum kerabat dtg sini carik mkn x hingat ke

    dasar!!

    BalasPadam
  6. ina...memang masa dengar berita semalam...hati rasa mendidih...geram...

    Tapi bak kata ina...kita manusia bertamaddun...jadi kita jangan jadi macam mereka...

    BalasPadam
  7. salam kak ina
    patutnya halau jer diorang dari malaysia ni mcm diorang nak buat kat kita tu..dah la kita bagi rakyat dia kerja kat sini..banyak pulak komplen...

    BalasPadam
  8. semoga ada jalan penyelesaian yang terbaik

    BalasPadam
  9. salam kak..
    tu la kan.. teruk betul.. memg geram je tengok..

    pd hal kat Msia nie bersepah sana sini org dia jekk.. haihhhh!!

    BalasPadam
  10. Salam. Moga K'Ina sihat.. bila kluar ceta ni 'tak sehati nak berdansa' mmmmmm.. Ramadhan lagi ni..

    BalasPadam
  11. buat demo mmg hobi kot... malaslah saya nak layan.... nanti susah2 , kawan balik... huhuhu

    BalasPadam
  12. salam kak...

    jd pendemo dpt duit? ppt la diorg suka!!! geram btol la dgn org x sedar diri ni..

    jum baca entry terbaru bARdbOO:
    Anak Kecil Itu tak Mengerti
    Outdoor 13 Jun 2010
    Bahaya Kasut Tumit Tinggi

    BalasPadam
  13. sue mmg dr dulu lg riso dgn perangai mereka tu..Terasa juga bila dia buat rakyat kita mcm tu..bakar bendera kita..kita ni ja baik sgt..pejam mata ja biarkan kalau mereka2 buat hal dinegara kita..Kenapalah mereka tak sedo tentang kebaikan dan jasa yg kita dah bg ya..

    BalasPadam
  14. sangat dangkal fikiran mereka ni. padanlah dgn keadaan negara diorang.

    BalasPadam
  15. kak ina, iya disana demo tu dah slalu sgt, dan selalunya yg join demo tu org yang x bekerja x berpelejaran, dan yg merempat tepi jalan..dan kadang mereka di kasi duit tuk buat semua tu, sbb tu mereka sanggup.. hurmm mmg susah nak di kawal.. tiap bulan tiap minggu pasti deh ada demo mcm2.. dan media mmg selalu mensensasikan kerja, media suka buat kecoh, jgn kata demo, crite politik, artis, hurm rina dah tau dah sume tu.. yg penting stop provokasi antara malaysia dan indonesia.. rina penat dah nak layan cerita ni, dah lali.. haishhhh... rindu akak ♥

    BalasPadam
  16. kak ina...
    tak bersyukur dengan apa yang rakyat mereka miliki di sini...terlampau nak tunjuk bagus!...ehh bagus sangat ke??

    BalasPadam
  17. tapi kan kak, rina terasa sgt waktu zaman sekolah, ada yg panggil rina boyan.. geramm.. asal ingat asal indonesia je panggil kita boyan dan anggap smua org indonesia tuh yg macam bibik2..geram tau.. macam pandang hina rina sgt..yg dtg kl pekerja kontrak tu mmg la dari madura..xpe la, rina bersyukur dgn asal usul rina, dan bersyukur dapat membesar di malaysia.. saya malindo :) ASIA BAGUS.. cheeeh curhat kat kak ina plak..
    curhat = curahan hati

    BalasPadam
  18. Kak Ina,
    Suami saya dulu pernah terperangkap dalam kereta kat Jakarta masa they all buat demo.Nyaris tak terbunuh.Driver dia orang Indon, kepala pecah kena hentam batu and the car tak payah cakap la...hancai.After that my hubby phobia nak fly into any parts of Indonesia.Actually,masa they all tengah syok demo,they all tak kisah siapa they all serang and cederakan.Orang dia pun they all lanyak..tengah bersemangat la katakan.

    BalasPadam
  19. tak merasalah den nak ke bandung..
    sob2..

    BalasPadam
  20. padanla berkobar2 buat demo.dapat duit rupanya.ingatkan patriotik sgt.rupanya nk sumbat tekak sndiri.sanggup main taik sendiri.rasa malu sgt sbb sama2 muslim,di bulan yg mulia ni pulak tu.Ya,Allah,satukanlah hati2 kami seluruh umat Islam didunia ini..

    BalasPadam
  21. tuii kak...begang sungguh..sungguh tak bertamadun mereka ini....

    BalasPadam
  22. Dorang ni kalau kita tengok dari dulu lagi memang tak bertamadun...buat tak ikut otak...kalau ada pun ramai-ramai pakat letak kat lutut...tapi tulah memang pujian patut diberikan kepada kita rakyat malaysia nih...nampak sangat tahap intelektual kita dengan dorang jauh berbeza...

    BalasPadam
  23. Salam kak ina..kita halau jer mereka..menyibuk jer . terutama dibazar ramadhan ...Jom Boikot Indonesia !!!

    BalasPadam
  24. k ina...bagi sy depa tuh bukannyer nasionalisme sgt pon ...tp more to gangsterisme.....

    BalasPadam
  25. dorang ni mmg segala 'TAK' la kak... TAK bertamadun, TAK berotak, TAK berakal... lebih sadis bila mereka ni TAK SEDAR DIRI!!!!

    BalasPadam
  26. usir je..
    mmg menyusahkan..biadap..
    tak tahu diuntung...

    BalasPadam
  27. Salam kak ina.
    rasanya kalau kita nak ikut beremosi macam dorang, sama la kita jadi dorang jugak kan? Yang penting kita jaga negara ni jangan jadi macam kat Indonesia tu. hari-hari ada jer perhimpunan entah apa-apa. bayangkan kalau time shopping kat SOGO tiba-tiba ada perhimpunan haram? Mesti tak dapat shopping. Heheheheheehe....

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers