OOO

Rabu, Ogos 25, 2010

Resepi Cornflakes Madu/Honey Cornflakes

Wah..seronoknya kakitangan kerajaan dapat bonus raya aka bantuan khas kewangan sebanyak RM500 dalam gred 1-54 dan pesara kerajaan yang akan dibayar sebelum 1 Syawal 1431Hijrah yang baru di umumkan dalam berita tadi..memang mashyuk untuk beli baju raya, bayar tol dan bayar duit minyak kereta.

Tapi masa zaman akak kerja gomen dulu lagi best..sebab selalu dapat RM1,000.00..5 tahun yang lepas RM1,000 memang banyak tau. Kenapa sekarang ni ....sikit sangatlah..dahlah barang semua mahal.

Tahniah ek..bagi kakitangan swasta..sabar ajerlah kan...tapi rasanya mereka dapat gaji/bonus lagi lebat kot...betul tak?
Ala ..sape yang tak pandai buat cornflakes madu ni..rasanya semua orang pandai kan..anak akak Ira pun dah boleh buat.

Buat dah lama dah..baru terjumpa gambar..memang tiap-tiap kali raya kena buat sebab anak-anak suka makan..akak ambil resepi Mamafami Fotopages

Sumber : Baya
Bahan-bahan :

  • 90g gula kastor
  • 110g mentega
  • 6 sudu besar madu atau golden syrup
  • papercups
Campuran Cornflakes :

  • 120g cornflakes
  • pilihan(akak tak letak pun)
  • 120g bubble rice (yang plain bukan yang chocolate) 100g kacang/badam (bakar dulu sikit).
Kaedah penyediaan :
1. Masak atas api sehingga mentega, gula dan madu bercampur sebati. Sekejap sahaja. (Janji larut ajer tak yah mendidih)
2. Kemudian tuangkan ke dalam campuran cornflakes.
3. Gaul hingga rata bancuhan madu dan cornflakes, sudukan dalam papercups.
4. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada 350 F selama 11 hingga 12 minit.

18 ulasan:

  1. swasta dapat lagi lebih dari RM599 --- ahahahha nak sedapkan hati walaupun tak dapat apa2 pun
    aahahahhahah

    BalasPadam
  2. favourite sy ni kak ina..tiap2 thun msti wat..cuma sy tmbh bijan sket..

    BalasPadam
  3. woooo.. bestnye conrnflake madu ni ;0 yang chocolate pun best gak kan ;)

    BalasPadam
  4. sedapnya.. nyam2.. lambatnya raya

    BalasPadam
  5. bestkan jadi kije gomen..

    tapi lagi best kalo dpt sebalang cornflake madu tu..

    nyummy!

    BalasPadam
  6. mak budak macam sy pun suka cornflakes madu...nyesal tak keje gomen

    BalasPadam
  7. dah dapat bantuan khas, maknanya bonus dh x de la tahun nie

    BalasPadam
  8. sedap nye cornflakes akak...terliuq da tgk ni....takpe...private dpt lagi byk(ayat kaver)...hehhehe

    BalasPadam
  9. pernah buat sekali something like tat (http://blog.wongjolene.com/2009/01/21/honey-caramel-corn-flakes-and-macadamia-nibs/)untuk raya cina.

    BalasPadam
  10. yeyyy bonus..tumpang gembira je...

    BalasPadam
  11. gula kastor? gula kastard ke tuh?

    BalasPadam
  12. wah kak entry kita sama la hahaha...memang ada jodoh la kita....saya dah buat dah anak2 memang suka...kak alia pun dah pandai buat hehehe...biskut kegemaran dia nih...buat je.... buka pose dah habis sebalang huhuhu

    BalasPadam
  13. memang sodap juga tetapi kekadang buat manis sangat

    BalasPadam
  14. feveret sepanjang zaman..
    cornflakes madu.

    BalasPadam
  15. akak dah buat ke kueh raya.. rajinnya..saya buat kueh tunjuk je..hehe

    BalasPadam
  16. kegemaran ku

    wah ,bestnya dulu2 dpt bonus 1k

    BalasPadam
  17. sedapnya tgk gambar lagi2 tengah puasa. insya allah nak buat untuk raya nnt. tq for sharing kak :)

    BalasPadam
  18. TUmpang laki...saya nak Tanya...recipe, Bila kita dah bakar, adakah biskutnya faring Dan tak melekit? saya ADA buat recipe cornflakes madu.walaupun faring, terlalu melekit. tak Berapa suka mcm tu

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers