OOO

Selasa, September 21, 2010

Cara untuk membuang Malware Attack untuk blogspot

Bila cari cara nak mengatasi masalah ni..akak terjumpa kat blog ni..terima kasih bebanyak yer...
Blogger yang menggunakan blogspot ketara menghadapi masalah diserang oleh malware. Saya telah memeriksa beberapa sebab yang memungkinkan hal tersebut berlaku dan cuba untuk mencari jalan mengatasinya.

Jika blog yang anda lawati itu sudah ada menyimpan jangkitan malware, sebarang penerusan mengakses blog tersebut tanpa menghiraukan amaran risiko yang dikeluarkan oleh browser anda seperti Google Chrome dan Firefox, akan menyebabkan komputer anda djangkiti dengan malware tersebut.


Sebelum ini GB ada menulis mengenai serangan Malware ini. Di situ GB menyatakan bahawa blogger tidak spatutnya meletakkan iklan dari Innity dan manggaonline. Sebarang iklan darinya akan menyebabkan blog anda akan gagal diakses.
Namun nampaknya masih banyak lagi blog-blog yang terus gagal diakses. Setelah pemerhatian dibuat berikut ialah langkah-langkah penting yang perlu diambil oleh para blogger sekalian bagi mengelakkan blog anda dari terkena jangkitan malware.


Blog-blog yang menggunakan "icon" di dalam menetapkan senarai rakan blogger adalah yang menjadi penyebab kepada masalah ini. "favicon.ico" merupakan sebuah fail yang menjadi sasaran serangan malware dan sebarang pengaksesan terhadapnya akan menghasilkan tanda amaran dan pengabaian terhadapnya mendedahkan komputer anda diserang oleh malware berkenaan. Cuba lihat gambar di sebelah. Ia akan dikesani apabila pelayar menggunakan browser Google Chrome.

Cara Mengatasi.
Pastikan anda tidak milih tanda "icon" semasa menetapkan penyenaraian blog rakan-rakan anda semasa "Configure Blog List". Pergi ke Dashboard anda pilihDesign -> Page Elements-> My Blog List

Kemudian pastikan anda
tidak meletakkan tanda semakan di kotak "icon", biarkan ia kosong. (Lihat gambar sebelah).

Setelah itu barulah anda klik
"Save".

Hanya langkah itu saja yang mampu membersihkan blog anda dari dijankiti malware yang terhasil dari fail "favicon.ico" berkenaan.

Setelah selesainya, anda perlu membersihkan "cache" dan "cookies" di browser anda. Dan tutup browser anda.

Buka semula dan cuba buka blog anda kembali. Tanda amaran malware itu telah tiada.

Bagi komputer yang telah terkena jangkitan malware, pastikan anda menggunakan perisian malware yang baik. Sebarang penggunaan perisian anti-malware percuma belum tentu menghapuskan malware malah ada kemungkinan perisian anti-malware itu sendiri pembawa malware yang lebih dasyat.

Gunakan perisian anti-malware yang disahkan saja. Diantara perisian anti-malware terbaik ialah 
Malwarebytes Anti-Malware dan juga Ad-Aware Free Internet Security 8.3.1

Kedua-dua perisian tersebut telah disemak oleh CNET dengan pemarkahannya menghampiri 5 bintang.

Sekian selamat berblogging.


p/s Sebarkan maklumat ini supaya blog rakan-rakan kita dapat diakses dengan lancar dan selamat.an-rakan kita dapat diakses dengan lancar dan selamat


Sumber (klik ajer)http://greenboc.blogspot.com/2010/09/penting-malware-panduan-membuang.html

16 ulasan:

  1. k ina,
    kite pun kena gak lah.. nak copy entry pasal nie ek

    BalasPadam
  2. Salam.. Kak Ina, thanks for sharing this info. Nur mohon izin nak copy entri akak ni. Boleh tak? Thanks a lot..

    BalasPadam
  3. hari tu kami masuk blog kat ina pun kena juge,tapi skang da ok balik..
    kena cegah sblm terlambat anti malware tu mmg bagus..

    BalasPadam
  4. Salam kak
    saya nya blog harap2 sihat la

    terima ksh byk2 kak ats n3 ni

    mhn c n p

    BalasPadam
  5. salam kak, mintak izin nk copy paste er..

    BalasPadam
  6. nur al ain..blog kamu pun ada malware attacklah..

    BalasPadam
  7. salam kak...saya nk copy jugak pasal ni yer..leh x?

    BalasPadam
  8. salam kak...saya nk copy jugak pasal ni yer..leh x?

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum Kak Ina

    terima kasih

    Wassalam

    BalasPadam
  10. uih...ada kene gak ke?lum kene lg setakat ni. tapi selalu jumpa blog yang ada warning

    BalasPadam
  11. owhhh.. virus ke ni. patut la aritu buka laman hmetro ada keluar. x tau apa pun. thanxs kak ina share info ni minta izin nk copy yer.

    BalasPadam
  12. tq atas info nie...blog saya pun terkena juga..

    BalasPadam
  13. akk...thnx ye info ni...
    tp x reti nak buang cache tu cmne ye...:)

    <a herf="http://http://soffya86.blogspot.com/2010/09/jalan-taiping-lagi-shopping-raya-1431h.html-cerita shopping lagi.hu

    BalasPadam
  14. makasih kak ina infonya, saya copy ya artikelnya

    BalasPadam
  15. kAK ina.. thanks laling..
    ayu mula2 buat dahulu. delete icon di blog ayu
    bila dah sattle..
    baru perasan apabila blogger eelobor beri url di blog kak ina.. rupanya kak ina ada entry tutorialnya..
    hehehhe

    thanks yer

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers