lazada

Lazada Malaysia

Offer..Offer

Lazada Malaysia

Ahad, September 19, 2010

Resepi chocolate chips ala famous amos

Oleh sebab bahan buat biskut masih ada lagi akak pun merajinkan dirilah membuat biskut coklat chip cara ni pulak. Kalau nak di ikutkan memang malas.Mana boleh 100% rasa cam famous amos..kang bangkraplah pulak kedai tu kalau ada yang secret recipes dia kan.

Resepi ambil kat internet..ada cerita disebalik resepi ni..kalau nak tau kenalah google search yer. Lain kali nak cuba pulak beli coklat chip dan coklat yang berjenama pulak.
Bahan-bahan:
  • 1 cawan butter-akak guna brand tantura
  • 1 1/2 cawan tepung gandum-akak guna tepung ros
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1 sudu kecil soda bicarbonat
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan gula perang
  • 2 1/2 cawan oat yg dimesin halus (sukat oat dan kemudian dimesin hingga halus)
  • 12 oz. chocolate chips (guna beli kat kedai bakeri ajer)
  • 1/2 s/k garam
  • 9 oz. chocolate Cadbury (parut) -akak guna coklat jenama tulip
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 1/2 cawan chopped nuts (akak guna walnut dan almond cincang)
  • 1 sudu kecil vanilla
Cara
1. Pukul butter dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur dan vanilla, campurkan tepung, oat, garam, baking powder dan soda bikarbonat.
3. Masukkan chocolate chips Hershey, Cadbury bar (yg dah di parut) dan kekacang, sebatikan semua bahan dan gaul rata.
4. Akak lebih suka alaskan dengan kertas minyak dulu. Kemudian sudukan ke dalam loyang dlm jarak 2 inci.
5. Jangan letak dekat-dekat sebab kukis mengembang dan jangan buat besar-besar..buat macam kecik macam kukis famous amous tu.
6. Bakar dalam 15minit pada suhu 170 degree celcius. (akak guna suhu 150C dan bakar dalam 20-25 minit)..bergantung kepada oven masing-masing sebab akak punya oven banyak keciklah..


13 ulasan:

  1. tq 4 the recipe... nak try nnt.. :)

    BalasPadam
  2. salam kak ina...yg ini pun dah nmpak sedap...klu guna yg berjenama sure berbalang2 kukerjakan :)))

    BalasPadam
  3. salam kak, ni baka pakai api atas bawah ke api atas je dalam oven?

    BalasPadam
  4. best laa kak.. selamat hari raya kakkkk

    BalasPadam
  5. Salam kak ina...

    baguzzz...baguzz for sharing. Kdg2 saya guna tepung SR, no badam but ganti biji bunga matahari...sesuka hatinyer ubah2 bahan2...ihikks..

    BalasPadam
  6. Nampak sedap!Isk tergodess!
    Akak jual??Nak oder akak amek lagi ker?

    BalasPadam
  7. salam kak

    harum,ranggup
    terima ksh kak,sy xmrh btl akak hehe

    berterima ksh lagi adelah,bagi tips utk saya blogging

    BalasPadam
  8. Salam kak ina.
    Kite duk Gombak..bole ker?

    BalasPadam
  9. salam singgah kak...
    amik resepi ye kak..
    mekasih

    BalasPadam
  10. kak. cup tu blh pakai cup ape2 je ke?

    BalasPadam
  11. salam letam..ambik ajerlah

    Atiqa Nadia..boleh sajer guna cawan biasa..tepung dan oats pun kena sukat guna cawan tu jugak yer

    BalasPadam
  12. Salam. Kak Ina, rakan Nur bagi resepi ni dan Nur bila Nur search internet keluar link dari blog Kak Ina. Nur dah pun cuba. Mohon izin untuk copy resepi ni ye.. Nur ada buat sedikit ubahsuai. Moga akak halalkan.. Terima kasih banyak kak kerana sudi berkongsi.. Sedap sangat cookies ni..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers