lazada

Lazada Malaysia

Selasa, Januari 25, 2011

Resepi Penang Char Kuey Teow

 Pekana pepagi memang best penang char kuey teow ni.  Kena makan panas-panas.  Leceh sikit nak buat char kuey teow stail ni sebab kena buat paste dulu.  Tapi bila dah siap..walllaaaaaa tak kecewa tau.  

Dah pernah tepek dah tapi akak tepek lagi sekali.  Resepi dari member myresepi che'iza yang duk kat utara.

Bahan-bahan
Untuk Paste
  • 200 gm udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu kecil  kicap pekat
  • 3 sudu besar  kicap manis
  • 1 sudu kecil petis
  • 2 sudu besar pati ikan bilis / pati udang
  • 2  sudu kecil  garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sudu kecil)
  • 1 sudu kecil gula
Untuk Mee
  • 300 gm kuey teow
  • 1 sudu besar cili boh
  • kerang-tak letak
  • sedikit kucai & taugeh
  • 2 biji telur
Cara-cara
  1. UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
  2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
  3.  UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4 sudu besar paste tadi. Masukkan udang yg telah direbus tadi dan  kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
  4. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min jer, pastikan api kuat semasa memasak.
  5. **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tapi petis kena tambah lagi, jd 1 sudu besar. 
  6. Paste ini juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tapi kalau rasa cam tawar leh adjust eh..

19 ulasan:

  1. sedapnyer kuetiau...teringinnya...dh lama tak buat kuetiau ni.. time nk beli kuetiau, takde plak jual kerang..takpe..petang ni ada pasar tani, harap ada jual kerang, kucai, togeh dan udang !!!

    BalasPadam
  2. lapar pula pagi2 tengok benda alah ni, tadi tengok burger king kat eyriqazz, tak boleh jadi ni

    BalasPadam
  3. hehehe...petang nie nak kena gi setapak la cari nie....

    BalasPadam
  4. Salam Kak Ina..

    Emmm..saya sihat..emmm betul tu, dah lama benar kita tak bersua..alaaaa akak tawlah hubby saya camne...time nak jumpa kawan2 jeee sibuk plak dia nak jadi bodyguard..ha ha ha iteww tak tahan tuuuu...

    Char kuew tiaw ni memang best..saya pun dah berkali-kali wat guna resipi ni..puas hatilah...

    BalasPadam
  5. kak ina.. thanks ... resipi yg ku cari selama ini.. hehe

    BalasPadam
  6. kami ni pun peminat char kuew tiow, tp byk susah juga nak jadi..huhu

    BalasPadam
  7. mmg best resipi ni. kalau bernaiga berbaloi laa buat. tp tgk udang besar yg rasa best tu

    BalasPadam
  8. kak..kalau nak cepat,beli ja perencah cahr kueteow ready made...sah menjadi dan sedap...

    BalasPadam
  9. geram tgk udang yg montel2 tue....terliur sudah...

    BalasPadam
  10. Yaallah kegemaran saya ni kak ina.. nak copy resepi nak minta cik.pn. masakann hehehe

    BalasPadam
  11. nak cuba la..
    thanks kak ina :D

    BalasPadam
  12. ni my fav me --all the time :) tak reti nak msk jd sdap, me stakat goreng sempoi ajer, so jd tak sedap..aisehhh

    BalasPadam
  13. kena buat stok ye.. ok ok nak cuba gak lah

    BalasPadam
  14. ohh inike bahan yang jadi sedap sangat tu

    BalasPadam
  15. nampak memang mengancam....

    BalasPadam
  16. Macam mana kalau Cuba nk buat tapi tak jadi macam yg dalam pic tu?

    BalasPadam
  17. insyallah jadi tanpa nama..belum cuba belum tau

    BalasPadam
  18. Bestnyer...kt sn xda jual.klu nk mkn y sdpnyer kt snwg.jauh pl.thanks blh cb nie.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...