OOO

Ahad, Mac 20, 2011

Berhasil....berhasil

Dah beli almond, mould coklat (sajer pilih bentuk camni...mcm comel ajer bila dah jadi) , coklat bar dan kacang hazel masa raya tahun lepas. Tapi nak buat cam takut-takutlah pulak. Tak konfident nak membuatnya. Orang kata kalau buat ada angin M memang selalunya tak jadi. Maka terperaplah semua tu dalam peti sejuk berbulan-bulan.

Bila pergi kenduri ulangtahun perkawinan 2 minggu lepas dia bagi buahtangan coklat kepada semua tetamu yang hadir. Terus tanya macamana nak buat. Rupanya senang bebeno nak buat coklat ni.

Terus esoknya akak buat. Kena panggang almond dah kacang hazel baru masukkan ke dalam coklat cair. Akak letak sampai 3 kacang hazel dan almond sebab memang suka dengan kacang ni. Pastu akak guna dark coklat jadi taklah manis sangat rasa coklat ini. Dalam bancuhan coklat cair tu akak masukkan juga almond cincang yang telah di kisar.
Bekas nak letak coklat tu besar sangat. Nanti kena cari yang kecik sikit. Cuti sekolah akak suruh Ira pula belajar buat.

Ira kata..alahai senangnya nak buat sendiri coklat ni kan mak.

24 ulasan:

  1. Assalamualaikum Kak Ina

    lepas ni boleh buat selalu

    nak satu....he he

    Wassalam

    BalasPadam
  2. nak cara2 buat coklat tu dgn lebih detail leh x?? nak try buat lah kak..x rasa pun dah tau sedap :)

    BalasPadam
  3. wahhh..
    tahniah kak ina..
    memang azza pun ada simptom takut2 nk cuba...akhirnya terperap begitu...hehee...tahniahh..

    BalasPadam
  4. Lepas ni boleh bisnes coklat pula..

    BalasPadam
  5. bt coklat plk akakku ini...berkilat2 nmpak tu..n bnyk kacang..sedapppp :p~

    BalasPadam
  6. cumil..nak bentuk bear tu

    BalasPadam
  7. byk kacang, bertambah sedap la coklat tu

    BalasPadam
  8. Ina..cantik rupanya mesti sesedap rasanya..
    nak cari resepi dan nak cuba jugak lah..

    BalasPadam
  9. aduhhh terliur DD dibuatnya...cedapnyaaaa...

    BalasPadam
  10. Wow...home made chocs! Cutenyaaaa...mintak sikit kak! ;)

    BalasPadam
  11. akak commercialkan lah! daftar dekat cocoa board Malaysia. nnt bleh dia list kan dalam website dorang... pastu kalau ada ape2 event drg jemput...

    BalasPadam
  12. sedapnye tgk!!! anyway, rajin2, meh laa singgah blog hamba (Aku Sebutir Pasir) kalau nak baca pengalaman hamba travelling ke 45 buah negara.. :)

    BalasPadam
  13. Kak Ina,
    The chocolates look good and berkilat:)

    BalasPadam
  14. yg ni kak ina jual gk ke kak?

    BalasPadam
  15. k.ina,

    mmg senang je nak buat coklat tu. tp once vitamin M tu dh dtg mmg la tbiar je.

    Akak, jom ajak readers akak join Giveaway - Saya Nak Rasa Coklat Sweet Cottage. Ade coklat free utk dimenangi :)

    BalasPadam
  16. salam
    kak ina bg la resepi..nak wat ....

    BalasPadam
  17. memang senang dan sedap kalau buh almond bebanyak..kita pun dah buat dan dijual..boleh arrr tuk suka suka..alhamdulilah pasaran baikkkk!!!

    BalasPadam
  18. http://hatikejejari.blogspot.com18 Ogos 2011 10:49 PG

    boleh tak kacang tu kita rendang je dalam kuali tanpa minyak?

    BalasPadam
  19. maaf baru perasan..boleh sajer tapi guna apa kecik ajer

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers