OOO

Rabu, Julai 20, 2011

Resepi Pasembor Kodiang

Anak akak Yana nak makan sangat mee rojak, dia kata dia terliur masa tenguk akak buat dulu. Jadi akak kerahkan dia tolong akak buat. Kali ni akak ambil resepi dari blog Encik Mat Gebu , dia pula ambil resepi ni ,hasil ilham "Norzailina Nordin" dalam buku masakan "Variasi Masakan Utara".

Kalau ikut resepi tak ada mee tapi akak celur gak mee sebab nak bagi anak rasa camner rojak mee. Tak kisahlah kan, kita yang buat, suka hatilah nak letak apa pun. Taugeh tak nampak sebab akak celur bersama mee. Tak sempat nak ambil gambar sepenuhnya sebab semua serbu makan dan tinggal sedikit ajer.

Akak memang tak pernah mejejakkan kaki ke Kodiang ni..nantilah kalau panjang umur dan murah rezeki bolehlah pegi..sape orang kodiang..bolehlah bagitau apa yang best kat Kodiang ek.

BAHAN KUAH :-)
200 g ubi kentang*
300 g ubi keledek*(*rebus empuk dan lecek halus)
200 g kacang tanah, goreng, buang kulit dan kisar
70 g bawang besar*
20 g bawang putih*(*kisar halus)
50 g gula merah (mat guna gula melaka)
3 camca besar cili kisar (boleh tambah atau kurang)
60 ml jus asam jawa
1/2 liter air
60 ml minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
akak tambah : segenggam udang kering direndam 10 minit dan kisar bersama bawang
BAHAN LAIN :-)
200 g timun, potong halus
200 g sengkuang, kupas dan potong halus-tak letak
200 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap
5 biji telur, rebus keras, kupas dan goreng, belah 2 setiap biji
2 keping tauhu, goreng dan hiris
sebungkus mee-di celur sekejap
2 - 3 keping cucur udang, didadu*(*resipi dibawah)
BAHAN CUCUR UDANG :-)
100 g tepung gandum
1/2 camca teh soda bikarbonate
1/2 camca teh baking powder (resipi asal tak letak)
125 - 130 ml air rebusan kepala udang yg dikisar
Garam secukup rasa
Beberapa ekor udang (jika suka)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KUAH :- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili kisar, tumis hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan keledek, gula melaka, jus asam jawa dan kacang tanah. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak dengan api perlahan sehingga kuah pekat sedikit. Matikan api.
  2. UNTUK CUCUR UDANG :- Bancuh semua bahan2 untuk cucur udang, kecuali "udang". Panaskan minyak, rendam sudip leper dalam minyak panas, 1 minit. Angkat dan letakkan 1 - 2 camca besar adunan cucur atas sudip tadi dan baringkan seekor udang atasnya. Masukkan dalam minyak panas, dan bila cucur kelihatan tembam, tanggalkan dari sudip. Masak hingga kuning keemasan, angkat dan toskan (kalau suka, boleh masukkan sedikit taugeh dan daun kuchai dalam adunan cucur udang). Gunakan api sederhana, kalau api kuat, nanti cucur hangus dan dalam tak masak. Buat hingga siap.
  3. UNTUK PASEMBOR KODIANG :- Susun semua bahan rojak atas pinggan sesuai, kemudian tuang kuah secukupnya. Hidangkan segera...Mat rasa kan, resipi untuk kuah tu akan menghasilkan kuah yang agak banyak. Jadi boleh gandakan bahan2
Sibuklah anak akak suruh tulis ni pasal review handphone Sony tu
P/s: Nie semua 10000% hasil idea aku, so jangan cakap yang aku telah mengekploitasi mak aku untuk membuat review ini..harap maklum...
Peace No Heart Feeling...

Iklan menarik

From RM53/month, you can get the most affordable iPhone 4 with DiGi. Get yours today!

7 ulasan:

  1. Akak.... nak semangkuk pasembor tu..... Huwahhhh rindunyer kat perlis... psstt... Kak kat kodiang tu ada satu yg paling saya rindu .... laksa dia... uiiiii... teringat-ingat.

    BalasPadam
  2. tumpang tanye....pasembor cam rojak jgk ker...pnh dgr tp tak tau cne ghupenye...

    BalasPadam
  3. Kak Ina,
    Kodiang tu kat mana?...macam pernah dengar aje.

    BalasPadam
  4. haaaaaaaaaaaaaaaaaa sedapnya terliur..auntie ina duduk KL area mana?? rasa macam nak oder je biskut cekelet auntie ina ni..

    dah baca semua yg dorang tulis..ades leleh ayo lior eka...hahaha

    BalasPadam
  5. kak ina..tqvm 4 the comment...huhu..saya ada wat entry pasal resepi piza doh gebu akak..jemput lihat di blog saya...sambil2 tu..jgn lupe follow sy..teringin nak jadi kwn akak..bnyk resepi sdap2..huhu

    BalasPadam
  6. saya org kedah pun tak tau pasal rojak kodiang ni. kena p kodiang la kalo camni, nak tau gak rojak tang mana yg sedap tu

    BalasPadam
  7. fuhh, jadi lapar dibuatnya..

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers