OOO

Selasa, Julai 05, 2011

Sumbangan Anda Di Hargai

Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Tersentuh hati membaca kisah seorang ibu yang tidak dapat memeluk cahayamata pertama kerana disahkan mengidap penyakit kanser selepas bersalin.

Bacalah kisah di bawah ini ..
Akak copy paste dari http://www.kasihaleeya.blogspot.com/

Kalau korang perasan sorang blogger nie.. nama dia Moon.. dia antara kawan yang terapat dengan aku.. dan kalau korang follow blog Moon.. korang mesti tau masalah yang dia dan keluarga tengah hadapi sekarang.. Sebenarnya Moon dah puas fikir panjang samada nak buat benda ni atau tak perlu... so sebagai kawan, aku rasa takde salah pon kalau Moon nak teruskan niat dia.. yang penting dia tau niat dia ikhlas...
-Norma-
Adik ipar Moon menderita menghidap cancer... memula aku dapat tau.. aku pon macam terkejut jugak.. sebab adik ipar moon nie baru jugak kahwin.. lepas tu mengandung.. dan Alhamdulilah selamat melahirkan bayi lelaki yang comel dan sihat.. kita panggil je dia Norma ye.. so, selepas Norma melahirkan anak pertama dia tetiba jatuh sakit.. aku ingat lagi masa tu Moon kata ingatkan penyakit misteri.. siapa tak sedih? orang lain selepas melahirkan anak, gembira menyambut kehadiran orang baru.. lagi-lagi anak pertama.. buat yang ada pengalaman manisnya memeluk anak pertama mesti faham bahagianya rasa tu..
-Norma bersama Rafiq-

tapi Norma tidak menerima nasib sebegitu.. selepas je bersalin Norma stay di rumah Moon.. nasib ada kakak ipar dan abang ipar yang penyayang, prihatin dan mengambil berat.. Moon lah yang menguruskan anak Norma yang bernama Rafiq. bila pegi hospital, buat check up semua.. barulah tau yang Norma sebenarnya menghidap cancer.. sebak mengenangkan nasib Rafiq yang baru lahir tapi tak sempat merasa belaian seorang ibu.. tak sempat merasa susu ibu.. ok aku sebak. hmmmmm..

Suami Norma, Talib ke hulu ke hilir menguruskan isteri yang terlantar sakit.. aku tak boleh bayangkan bila Moon selalu datang melawat Norma sambil bawak Rafiq... Norma hanya mampu pandang tak mampu membelai bayi kecil itu.. tabahnya Talib suami Norma.. hanya Tuhan yang tau apa ada di hati Talib.. apa ada di hati Norma saat melihat Rafiq..
anak kecil yang tak mengerti penderitaan ibunya
-siapa sangka selepas setahun perkahwinan, dikurniakan cahaya mata dan bermula sebuah penderitaan-
-Talib sentiasa ada disisi isteri-

Dugaan bertimpa-timpa.. sampai Talib pon aku tengok dah susut sangat badan dia.. condition Norma plak tak menentu.. kadang lepas operation dia ok.. kadang dia tak ok.. hati mana lah yang sanggup tengok penderitaan ditanggung mereka..
-Talib bersama Rafiq-
-tangan Norma yang lebam-
-gambar terkini baby Rafiq-

Moon dan suaminya Sutan ni aku kenal dah lama.. diorang baik dan lembut.. aku tau Moon malu, Talib malu nak mintak tolong aku buatkan entry nie.. tapi berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.. dalam serba salah tu aku rasa tak pelah Moon, kita usaha je..

kepada sesiapa di luar sana yang rasa ingin sama-sama mengurangkan beban Talib.. korang boleh buat sumbangan ikhlas.

cimb
01070068677528

Noormawati Mohd Rasif


aku rasa ramai yang nak membantu, cuma tak tau cara.. ini tiada paksaan langsung.. tak kira lah kalau kita mampu nak derma RM5 sekalipon, janji ikhlas..kalau ada sikit-sikit sumbangan ikhlas dari korang utk Norma, InsyaAllah duit tu akan keluarga dia gunakan untuk kos rawatan Norma yang menelan belanja ribuan ringgit.. baru-baru nie kos untuk injection je dah menelan belanja 10K dan injection tersebut masih belum diambil.. sumbangan tu juga akan digunakan utk bayaran ambulans.. kos untuk beli susu untuk Norma minum.. dan mungkin selepas ni keluarga Moon akan ikhtiar perubatan-perubatan lain yang dah tentu memerlukan belanja.


Moon malu nak buat benda ni actually.. nampak macam meminta-minta..tapi yang penting niat demi untuk membantu Talib dan anak dia Rafiq, maka Moon dan Sutan terpaksa tolak perasaan malu ke tepi..lagipon aku rasa tak salah kot.. bukan paksaan.. kot-kot korang ada rasa nak bersedekah boleh lah bantu-bantu ringankan beban orang yang dalam kesusahan..

hanya Tuhan yang dapat membalas jasa murni atas sumbangan ikhlas korang.. Sama-sama kita doakan semoga keluarga Talib dilindungi Allah dan semoga Norma cepat sembuh supaya dia berpeluang melihat Rafiq membesar di depan mata dan dapat mencurah kasih sayang buat suaminya Talib... Amin....


-boleh check entry ni sebab dari first day dapat tau Norma dapat cancer sampai keadaan Norma sekarang-

12 ulasan:

  1. sedihnya baca...hanya doa semoga sembuh spt sediakala & tabah hati suami & keluarganya..
    Hanya Allah yang lebih mengetahui kan..

    BalasPadam
  2. kak ina sedih baca n3 ni air mata bergenang...
    insyaallah ina akan copy n3 ni dan n3 kan di blog ina smeuga semakin ramai yg membaca semakin ramai yg sudi memberi sumbangan.
    semuga di beri allah ketabahan menghadapi segala dugaan...

    BalasPadam
  3. semoga norma menghadapi dugaan...sedih baca kisah ni...semoga norma pulih seperti sediakala..

    BalasPadam
  4. seorang pesakit kanser mestilah kuat semangat kerana semangat ni macam nyawa kedua :D

    BalasPadam
  5. Kita doakan semoga Norma kuat semangat utk sembuh semula demi keluarga terutamanya anak Si Rafiq yg x pernah merasa belaian seorang ibu.Kita doakan semoga suami Norma tabah menghadapi dugaan ini semua dan bagi moon dgn hubby akan sentiasa dpt membantu adir iparnya.......

    BalasPadam
  6. mengalir airmata...cian rafiq..moga2 diorg beroleh kekuatan dan semangat dan dipermudahkan oleh Allah swt...moga cepat sembuh dan pulih..dapat bersama2 rafiq dan famili kembali...aaaminnn

    BalasPadam
  7. thanks Kak Ina sebab sudi share entry nih kat ur lovely blog .

    moga usaha kita ini di berkati Allah



    Reagards
    Moon

    BalasPadam
  8. Semoga mereka tabah menghadapi ujian..

    BalasPadam
  9. sedihnya akak..semoga dia dan suami akan tabah menghadapi dugaan...

    BalasPadam
  10. kak, saya dh baca mlm semalam, ni skrg tgh nk buat skit2 donation kat opis la , itu pon hrp ader member yg sudi membantu jugak.. sedih tetap sedih, tapi jgn lupa membantu..sian baby dia yg kecik tu..

    hrp talib dan norma tabah dgn dugaan Allah swt..

    btw, sy dh email akak mlm tadik..hehe..macih tau kak inform saya..sorrryyy byk tau..muah akak sekali

    BalasPadam
  11. sedih bila baca kisah ni minggu lepas...but arini bru tgerak ati utk komen....td sy bru dpt info mengenai produk transfer factor.... sy baca sal pesakit kanser stage 4 sembuh bila guna produk ni....so tergerak hati ni utk bgtau hal ni...mana lah thu kot2 nk cuba utk kak norma yg sakit tu...mudah-mudahan kak norma sembuh seperti sediakala...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers