OOO

Jumaat, Ogos 05, 2011

Sirap Bandung Soda

Bila cuaca panas terik di bulan puasa, anak-anak nak berbuka dengan air sedap.  Tak sampai hati kalau tak buat, tapi ada syaratnya, kena minum air panas dulu baru boleh minum air berais sebab takut esok tak larat nak puasa sebab letih.

Resepi ni ambil dari blog cikmin sepatutnya sirap bandung istimewa sebab ada cincau tapi sebab tak beli jadilah sirap bandung soda ajer.

Bahan-bahannya
  • 1 cawan Sirap Ros
  • 1 tin Susu Cair Ideal
  • 1 gelas F&N Ice Cream Soda
  • 2 gelas Air sejuk/Ice
  • Sedikit isi cincau-tak letak sebab luper nak beli
Cara-caranya: 
1.  Bancuh sirap dengan air dan susu sejat. 

2.  Pastu masukkan ice cream soda. Akhir sekali isi cincau dan campurkan ketulan ais batu.

3.  Siap untuk dihidangkan.
 

13 ulasan:

  1. jom join segmen "bloglist teruja" ninie ;) http://ninieazriena91.blogspot.com/2011/08/ninie-azriena-ajak-join-bloglist-teruja.html

    BalasPadam
  2. kak ina ... Salam Ramadhan dari Ella. Sirap bandung ni memang feveret seisi keluarga ella time bulan posa ni. Hari2 pun tak pe ..

    BalasPadam
  3. aslmkm K.Ina..sedapnya hirup air bandung..

    BalasPadam
  4. gulpp!guullpp! sedap tuh air bandung. basah tekak tengok air bandung nih. +++ ada soda, lg lah sedap yea..

    jejln sini http://way2healthynbeauty.blogspot.com/2011/08/di-antara-fatwa-dan-takwa.html

    BalasPadam
  5. sedapnya... sejuk rasa nya lalu di tekak...


    http://kakyong72.blogspot.com/

    BalasPadam
  6. fav en hubby nie...kena pandai bancuh gak kak ina kan?? klu silap nanti berketul2x susu tue...mcm tak mix dgn sirap..hehe

    BalasPadam
  7. shodapnyer....kak ina nak minta tolong undi https://apps.facebook.com/mamypoko/?page=gallery2.php&eid=127 tq ya...leh undi hari2 hehehe

    BalasPadam
  8. heee mmg sedap minum air ni tgh cuaca panas skrg ni.

    BalasPadam
  9. Salam kak ina,
    Lama dah tak minum sirap bandung. dulu selalu buat, tapi my hubby tak gemar pula. Teringat masa dgn parent, ms bulan puasa, air yg paling sedap ialah tebu, soya dan sirap bandung. Skrg improve dah, bandung soda, itu yg buat sedap lg tu.
    salam ramadhan kak ina :)

    BalasPadam
  10. baru2 ni en abah dok sibuk nak minum air soda

    BalasPadam
  11. kak ina dr pagi tadi duk cari kata lain dari perkataan lengkong sampai sini baca cincau baru ingat hehe

    BalasPadam
  12. mantappp...... tak sedar sahur la malam tadi

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers