OOO

Jumaat, Oktober 07, 2011

Her World Create Memories with Mum

 Kami semua berkumpul di sini disini seawal jam 8.00 pagi kerana hendak menyertai  Gateway event yang di anjurkan dan di sokong oleh Majalah Her World.
Syarikat penerbitan  Blu Inc Media   banyak mengeluarkan majalah yang sesuai di baca oleh semua golongan masyarakat.  Ada majalah  yang berbahasa Melayu seperti GLAM LELAKI  dan berbahasa Inggeris seperti FEMALE dan  HER WORLD.
Perjalanan ke Alam Rimba Janda Baik mengambil masa satu jam dari tempat kami berkumpul.
Akhirnya kami sampai ke Alam Rimba di tengah-tengah tanaman hijau subur dan lingkungan yang tenang di  sini. 
Semua peserta sedang menikmati sarapan pagi yang enak sebelum acara seterusnya di mulakan.
Seramai 30 pasangan ibu dan anak perempuan telah terlibat dalam bengkel/ workshop kanser servik "Create Memories with Mum"  ini.
 
Workshop@Bengkel Vaksin  HPV untuk Remaja,  bertujuan untuk mendidik ibu dan anak perempuan tentang risiko kanker serviks dan bagaimana ianya boleh dapat dicegah.

HPV AND CERVICAL CANCER

·        Cervical cancer is a cancer that affects women of different ages and backgrounds across the world. It begins in the cervix – the part of the uterus (or womb) that opens to the vagina – and becomes gradually more invasive if left untreated.
·        Cervical cancer is caused by persistent infection with an extremely common and contagious virus: the human papillomavirus (HPV)[i].
·        There are over 100 identified types of HPV, most of which are harmless. There are 15 cancer-causing types which can lead to cervical cancer; some of the most common include HPV 16, 18, 45 and 31[ii].
·        Both younger and older women are at risk of cervical cancer due to new infection or re-infection by cancer-causing HPV[iii].
·        Cancer-causing HPV types 16 and 18 together cause up to 70 per cent of all cervical cancers worldwide. A vaccine targeting HPV 16 and HPV 18 has therefore the potential to prevent up to 70 per cent of cervical cancers[iv].


HPV Transmission
·        It is estimated that 50-80% of women will acquire a genital HPV infection in their lifetime, and up to 50% of those infections will be potentially cancer-causing. The risk starts right from sexual debut[xi].
·        HPV is transmitted through sexual activity; infection may occur simply through skin-to-skin contact in the genital area[xii].

Cancer Causing HPV to Cervical Cancer Disease Progression
·        For every 1 million women who are infected with cancer-causing HPV, approximately 10%, or 100,000, will develop abnormal and pre-cancerous cervical cell changes known as cervical dysplasia. This stage is fairly common and nearly half the time it will go away on its own12.
·        Approximately 8% of women (8,000) with abnormal and pre-cancerous cervical cells will develop early cancer and 1,600 of these women will go on to develop invasive cervical cancer (i.e. 1-2% will go on to develop invasive cervical cancer)12.
·        Progression of cervical cancer disease may have no symptoms hence it can remain undetected[xiii].
·        The progressive development of cellular changes takes place over many years in most cases. However, the more aggressive adenocarcinoma develops more rapidly and is more difficult to detect. Adenocarcinoma is on the rise in young women[xiv].
·        Regression is possible in the early stages, but becomes less likely once cells begin to display more pronounced abnormalities1.
·        A number of other factors appear to contribute to the persistence of cancer causing HPV infection, and therefore the development of cervical cancer:
o   A young age at first sexual experience[xv]
o   High number of pregnancies[xvi]
o   Cigarette smoking1
o   Long-term use of oral contraceptives[xvii]
o   Other sexually transmitted infections (e.g. Herpes simplex virus, Chlamydia)1
·        Although these factors may have an impact on the development of cervical cancer, it has been proven that cancer-causing HPV infection is the ‘necessary cause’ of cervical cancer. Cancer-causing HPV is present in 99.7% of cervical cancers[xviii].

Screening
·        In 1943, the Pap smear was introduced to detect abnormal cells from the cervix, as a secondary cancer prevention method. Cells for a Pap smear are collected during a routine pelvic examination.
·        Screening programmes using Pap smears are an important early detection tool, but they do not detect all pre-cancerous lesions or cancer[xix].
·        However, the risk of developing cervical cancer is approximately five times higher in women who are not regularly screened[xx].
·        Screening programmes can identify abnormal and pre-cancerous cells on the cervix; they do not prevent the cause of cervical cancer and abnormal cells, i.e. persistent infection with cancer-causing HPV types[xxi].

Immunology and Cancer Causing HPV
·        The infection resulting from cancer-causing HPV types is confined to the lining of the cervix or genital tract and does not spread to other parts of the body.
·        Prior infection with cancer-causing HPV does not result in immunity against subsequent infection.
·        A vaccine would prime the immune system to recognize and destroy the virus as soon as it entered the body, before infection becomes established[xxii].
·        Vaccination alongside screening will reduce cervical cancer still further, and will significantly reduce the number of abnormal screening results requiring further follow-up[xxiii], [xxiv].
·        The best possible protection against cervical cancer will come from the vaccine that ensures the broadest protection against cancer-causing viruses and the longest duration of protection

Peserta telah telah dibahagikan kepada 5 kumpulan dengan mengikat riben berlainan warna. Setelah diberi penerangan tentang peraturan acara Treasure Hunt semua peserta berkumpul mengikut kumpulan warna masing-masing.
Bersemangat peserta untuk menyertai  acara "Treasure Hunt"
pening memikirkan camner nak buat , akhirnya dapat gak cari tricks camner nak selesaikan masalah ini.
puas mencari riben biru muda lambang kanser servik.  

Setelah berehat kami berkumpul untuk mendengar penerangan tentang HPV AND CERVICAL CANCER
Acara diteruskan oleh Dr Yap Moy Juan, Consultant Obstetrician & Gynaecologist of The Fetal Medicine and Gynaecology Centre Petaling Jaya yang telah  memberi penerangan  tentang ‘Protecting against Cervical Cancer Together’.

Kanser servik terjadi di bahagian serviks.  Menurut rekod Pendaftaran Kanser Kebangsaan 2006, ia adalah kanser ketiga paling biasa di jangkiti di kalangan wanita di Malaysia.

Setiap tahun pula hampir 2,126 wanita tempatan di kenal pasti menghidap kanser serviks dan dianggarkan seramai 631 wanita meninggal akibat kanser ini.  Semuga ianya tak terjadi kat kita semua.


"Kanser serviks disebabkan oleh infeksi persisten dari human papillomavirus (HPV) dan mempengaruhi perempuan dari segala usia dan latar belakang. 

Karena kanser servik terdeteksi pada tahap awal dan dicegah melalui vaksinasi, maka adalah penting bahwa semua perempuan, termasuk gadis remaja harus dilindungi terhadap penyakit ini, kata beliau lagi.

Terdapat 100 jenis HPV dan 15 daripada jenis ini boleh menyebabkan kanser serviks.  Daripada 15 jenis HPV ini, 80% daripada kes kanser serviks disebabkan oleh jenis 16,18, 45 dan 31.

Bila di jangkiti, pesakit mungkin tidak akan menunjukkan apa-apa simptom untuk beberapa tahun pertama.  Jangkitan akan mengambil masa dan berpotensi menjadi kanser selepas 10-15 tahun.
Pamela Victor yang berusia 18 tahun  telah pun mengambil  HPV vaccination  yang lengkap. 

Vaksin HPV yang kini disediakan berupaya untuk melindungi wanita daripada HPV 16 & 19, jenis HPV paling kerap mengakibatkan kanser.

Memandangkan vaksin HPV tidak memberi perlindungan daripada semua jenis virus, anda masih memerlukan ujian Pap Smear iaitu pemeriksaan serviks yang mengesan tanda-tanda awal perubahan dalam serviks bila usia anda semakin meningkat.

Anda memerlukan tiga suntikan di bahagian lengan dalam tempoh enam bulan bagi mendapatkan perlindungan terbaik.  Amat mustahak untuk anda menerima ketiga-tiga dos tersebut.

Vaksin HPV kini boleh di dapati dan perlu di ingat perlindungan daripada kanser serviks amat penting.

Kesan sampingan yang biasa termasuk sakit dan bengkak di tempat suntikan dan ia akan beransur hilang dalam masa beberapa hari.  Adalah mustahil bagi anda untuk mendapat jangkitan HPV melalui vaksin tersebut.

MMA Program Vaksinasi HPV Untuk Remaja merupakan inisiatif khidmat kesihatan yang telah ditetapkan untuk melengkapkan Program Imunisasi HPV Peringkat Kebangsaan oleh Kementerian Kesihatan untuk gadis berumur 13 tahun.
Melalui MMA Program Vaksinasi HPV Untuk Remaja, remaja perempuan berumur di antara 14 hingga 19 tahun layak untuk menerima vaksinasi kanser serviks pada harga rendah.

Pendaftaran dan pelalian dos pertama vaksin akan di lakukan diantara 1 Mac hingga 31 Disember 2011.  Tanyalah doktor anda untuk maklumat lanjut.

Selepas makan tengahari dan berehat, kali ini  peserta di sajikan pula dengan demo produk Origins.  
Ibu dan anak perempuan di beri peluang untuk sesi memanjakan perawatan kulit yang menampilkan sebuah preview eksklusif berbagai Plantscription Origins'™ dan anti-penuaan perawatan mata
Selepas itu Make up artist Victoria Jackson memberikan tips tentang cara untuk bersolek untuk waktu siang dan malam.
Semua seronok kerana dapat menggunakan produk Origins dengan tunjuk ajar dari  Kami di ajar mengurut di bahagian muka seperti di mulut dan mata untuk menghilangkan kedutan di muka.
Seronoknya dapat di urut  sebegini.
Cantiknya mereka bila di solek oleh make up artist Victora Jackson
 Happy sebab muka dah di make up

 Kumpulan kuning telah di umumkan sebagai Juara "Treasure Hunt".
Selepas bergambar beramai-ramai kami berangkat pulang.  Terima kasih kerana sudi menjemput kami.

Oh yer..anak akak  Ira memang dalam lingkungan umur yang di sarankan mendapatkan Vaksinasi kanser serviks untuk mencegah kanser serviks.

Sebelum itu Ira kena bagi borang keizinan kepada akak/bapa ataupun penjaga menurunkan tandatangan sebagai bukti memberi kebenaran mendapatkan pelalian. 

 Pastu kenalah jumpa doktor ataupun jururawat akan membincangkan tentang vaksin HPV dan bolehlah bertanya sebarang kemusykilan jika ada.

MMA HPV VACCINATION PROGRAMME FOR TEENS

·       What is the MMA HPV Vaccination Programme for Teens about?
The MMA HPV Vaccination Programme for Teens is an initiative of the Malaysian Medical Association (MMA) and supported by GlaxoSmithKline Pharmaceutical (GSK). The programme was developed to complement the MOH’s HPV NIP for 13 year old girls to protect them against the most common strains of cancer-causing HPV that are responsible for approximately 70% of cervical cancer[i]. The programme seeks to augment the MOH’s efforts by providing an avenue for girls who do not fall into the HPV NIP’s cohort to arm themselves against cervical cancer through affordable vaccination.

·       Why is such a programme needed?
Because cervical cancer is detectable at an early stage and preventable through vaccination, the MMA believes that all teenage girls should be protected against this disease and given equitable access to vaccination.

·       What is the rationale for this programme?
The MMA HPV Vaccination Programme for Teens aims to support the Government’s effort to protect women against cervical cancer which is the third most common cause of cancer deaths in Malaysia[ii]. The World Health Organization (WHO) also reported in 2007 that more than 700 Malaysian women die from cervical cancer every year.

·       Who is the programme organised by?
The MMA HPV Vaccination Programme for Teens is an initiative of the MMA and supported by GSK.

·       What does the MMA HPV Vaccination Programme for Teens hope to achieve?
The MMA HPV Vaccination Programme for Teens hopes to make vaccination available and affordable to all teenage girls, arising from the MOH’s efforts to protect 13 year old girls against the most common strains of cancer-causing HPV that are responsible for approximately 70% of cervical cancer1.

·       How long is the duration of this programme?
The MMA HPV Vaccination Programme for Teens will run from 1st March till 31st December 2011 beginning with Wilayah Persekutuan on 1st March 2011 and extended nationwide commencing 1st June 2011.

·       How will this programme be implemented?
Under the MMA HPV Vaccination Programme for Teens, teenage girls between 14 to 19 years of age will receive two of the three doses of vaccination at an access price. To encourage dosing compliance and to ensure optimal efficacy, the third dose will be provided free of charge.


·       How much is the cost of vaccination under this programme?
Teenage girls who qualify for the MMA HPV Vaccination Programme for Teens will have to pay RM466 for two doses of vaccination, while the third dose will be provided free of charge. Payment will be made in two equal instalments of RM233 upon the administration of the first and second dose of the vaccine.

·       Who qualifies for this programme?
The MMA HPV Vaccination Programme for Teens is open to girls aged 14 to 19 years old, before their 20th birthday. Registration and administration of the first dose of vaccine will need to take place between 1st March and 31st December 2011.

·       What do I need to do to enrol in the programme?
Your parent/guardian will need to sign the Vaccine Registration Form to enrol you in to the MMA HPV Vaccination Programme for Teens.

·       Where can I sign up for this programme?
To date, more than 500 clinics have come on board the MMA HPV Vaccination Programme for Teens to lend a hand in the fight against cervical cancer and partnerships with further clinics are being negotiated. To obtain a list of participating clinics closest to where you live, please dial 1800 22 8688.

·       How long will it take for me to finish the whole programme?
It takes six months to finish the whole programme, as the vaccine will be administered in three doses. The first dose will be administered at the clinic on a set date, followed by the second dose a month later and the final dose six months later.

·       Where can I find out more information on the programme?
You can log on to the programme Facebook page at http://www.facebook.com/MMAHPVVaccinationProgrammeforTeens to obtain more information. A hotline number (1800 22 8688) has also been set up to facilitate questions revolving around cervical cancer and the MMA HPV Vaccination Programme for Teens where the public will be advised on these and other related topics by a qualified nurse.

·       Which other countries are implementing similar National Immunisation Programmes for cervical cancer?
The other countries which have similar programmes are:

Countries with NIP and catch-up programmes
Countries with NIP only
·       Australia
·       Canada
·       Denmark
·       France
·       Greece
·       Luxembourg
·       New Zealand
·       Norway
·       Sweden
·       Switzerland
·       The Netherlands
·       United Kingdom
·       United States of America
·       Abu Dhabi
·       Austria
·       Belgium
·       Germany
·       Ireland
·       Italy
·       Mexico
·       Panama
·       Poland
·       Portugal
·       Romania
·       Spain

Untuk keterangan lebih lanjut tentang program ini, sila log in ke

 www.facebook.com/MMAHPVVaccinationProgrammeforTeens atau telipon ke nombor 1800 22 8688 (Hari Isnin hingga Jumaat dari pukul  10:00 a.m. and 6:00 p.m., excluding public holidays).


About Malaysian Medical Association (MMA)
The MMA was set up in 1959 to promote and maintain the honour and interest of the profession of medicine in all its branches and helps to sustain the professional standards of medical ethics. The Association acts as a vehicle of integrated voice of the whole profession and is committed to educating and directing public opinion on the problems of public health as affecting the community at large. For more information, visit www.mma.org.my.

About GlaxoSmithKline (GSK)
GlaxoSmithKline, one of the world’s leading research-based pharmaceutical and healthcare companies, is committed to improving the quality of human life by enabling people to do more, feel better and live longer. For company information, visit www.gsk.com.

16 ulasan:

  1. wah, makin cun la kak ina nih..

    BalasPadam
  2. kak ina ni asik ckp kamera dia x canggih aritu. tp bila tgk gamba cun je kak ;)

    ckp pasal gamba cantikla gamba akak kat dpn pintu gerbang Aman Rimba tu. suka! :)

    BalasPadam
  3. best program seperti ini...boleh eratkan keakraban dan dapat ilmu yg berguna...:)

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum Kak Ina

    ilmu kesihatan dapat
    ilmu kecantikan dapat

    Wassalam

    BalasPadam
  5. kak ina,

    cantiknyaaa tempat tu akak...nampak sangat menenangkan

    BalasPadam
  6. seronoknya dijemput menghadiri program macam ni, ... pasal vaksin hpv ni memang budak Form 1 diwajibkan menerima vaksin ni jika mereka bersekolah lah, ada beberapa dos yg diwajibkan.. tapi ada pendapat kata, vaksin ini menghindarkan kanser servik untuk perempuan yg terdedah kepada seks, so bagi remaja espc anak remaja kita yg kita confirm x terlibat dengan gejala seks bebas ni x perlu ambik,..pendapat ni kawan yang mengajar sains form 5 yang timbulkan, sama ada pendapat peribadi atau kajian saintifik x pasti.. betul ke kak ina?

    BalasPadam
  7. nice pictures u have here Kak Ina :)

    BalasPadam
  8. wah..makeup sekali lagi..lepas ni kak ina pandailah makeup sendiri

    BalasPadam
  9. akak seronok kan ber"jimba2" macam ni..len kali kalau bawak anak2 lagik syiok..takde lah kami ni duk pike anak kecik kat rumah =)

    btw Nadine,gmbr akak kita kt pintu gerbang tu, I le yg amik..hahaha nak jugak credit skit..ok tak kak Ina ;)

    ps:kalau kami dpt gmbr akak dalam sungai tu,mesti traffik kami naik kan..wuhahahah!! ;)

    BalasPadam
  10. info yg bgs kak

    seronok nya,untung

    BalasPadam
  11. seronok kan kak ina, aktiviti macam ni sekali sekala, rehatkan minda...

    BalasPadam
  12. best laaa kan program macam ni.. dapat info.. dapat aktiviti.. :)

    BalasPadam
  13. bestnye kak ina.. slalu join program2 cenggini..

    BalasPadam
  14. hmm ada lah sikit info pasal vaksin HPV ni...sebab tahun depan ada anak saya form 1...tapi kot ya dalam bahasa omputeh...ngak bisa faham deh...sikit sikit aja yang boleh...hik hik hik

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers