OOO

Selasa, Oktober 11, 2011

Kalau Anak Akak Kurang Ajar - MaafkanLah

Nilah N3 yang di tulis  oleh salah sorang blogger yang mengambil bahagian semi final blogger mastechef hari Sabtu lepas.  Beliau memang tak puas hati bila kami bawak anak gi event masak memasak tu.

When I brought my dish back to the layout table, 2 pesky kids laid their hands on my remaining skewers. The plate hasn't even touch the table. I quickly took it away and said, "Hey, I cooked it and I haven't tasted it myself!" And another contestant, told those kids, just take one. I tell you, I was fuming inside. Did I say yes to that? Did you ask me whether I can give one to them? Did you? What made you think I'm that generous?". It's not that I'm really that stingy, but I hate the fact that those kids are so impolite. If the parents are reading this, I'm not sorry to say that your kids are "TAK CUKUP AJAR". Always ask before taking food belonging to others. 




Talking about those kids, Gosh!!! When the chef was demonstrating on how to poach eggs, they squeezed their way to the front and looked at the chef. The chef asked them, are you going to cook? Then Chef Ryan asked, "Whose kids are these?". Some of them knew and pointed to someone. I don't know who that someone is, but no one claimed possesion. Those kids are unowned. Pesky kids! 

Bacalah pulak pengkomen di N3 beliau

Komen Pertama

Congratulations and you are so awesome. I wish I could taste the prawns :)

p/s: I think they should not allow people to bring kids there. Kids do not appreciate such event and if the parents are not keeping an eye on them, its just like unwanted pest disturbing others...


Komen Kedua
Hope you do well on Saturday. I know you can. As for the kids, why do they even allows them into the cooking area. With the hot stove and all it is dangerous. They grab your food because they look delicious!! That is why :)


Kalau korang tenguk N3 pasal event ni korang tau sape yang akak maksudkan. 


Okeylah ..saya minta ampun sepuluh jari sebab anak saya kurang ajar.  Saya akan ajar anak saya sampai anak saya tak kurang ajar. Terima kasih

p/s Akak tulis dalam bahasa melayu sebab tak pandai nak tulis dalam bahasa omputih.

40 ulasan:

  1. akak ...sabar jelah kak.. itu pempuan saya rasa dia ingat dia bagus.... saya nak sound direct nanti...
    fyi: saya bawak je anak saya nanti...apa ingat ada orang jaga ke anak kita kat rumah...lainlah dia ....

    memang dia berlagak pun..berapa kali saya tegur dia... senyum kat dia dia buat bodoh je... so memang dapat setepeklah berlagak namanya..

    BalasPadam
  2. Kak.. lumrah orang xkan paham masalah kita.. benda dah pon berlalu. Kita ambil saja benda yang positif. Do you mind to share the link... eeehhh?

    BalasPadam
  3. org macam ini pon ada ka..budak2 always be budak2..kita dulu pn mcm tu gak..huhuhu

    sabar kak ina sabar..

    BalasPadam
  4. anak saya jugaklah tu kak...biarlah kak...dia bagus sangat kot ...aishhh bersabarlah sangat :(

    BalasPadam
  5. wendyyink..
    dia bukan setakat kutuk anak org la..
    dia siap complain mcm2 kat blog psl cooking house tu..
    so..
    sape2 yg masuk final sila la beat pmpuan sombong bongkak tu..
    sekian tima kasih

    BalasPadam
  6. http://wendyinkk.blogspot.com/ ni link die...hmmmm iskk isk dah lah rembat semua serai.....just buat cucuk makanan dier jer..huhu

    BalasPadam
  7. hmmm

    ade je hal kan,sabar ye kak

    kita tau la ank kita mcm mane

    BalasPadam
  8. sabau jelah kak ina chayanunalif memang cam tu berlagak.alah cam dia sorang pandai masak. tengok muka pun poyo. okeylah kak ina terbabas plak, terlampau geram bila baca statement kat blog dia tu.

    BalasPadam
  9. as salam kak ina...sabar ya kak...lumrah la manusia ni...

    BalasPadam
  10. Yatie@Sawanila : Kasik ja dia seDEBIK time final nanti tau!
    Cehh.Demand tak agak2!


    Sabar yer kak ina..
    Hmmm..dah baca belog dia tadi.
    Tak elokla cakap macam tu dengan budak2.
    Tegur elok2 kan bole?
    Ala dish yang kita masak masa semifinal tu pun dapat rasa time masak ja,standardla..kan?
    Masak2 tu pun bukan masak untuk diri kendiri...kheen?
    Kepoh!

    BalasPadam
  11. sabor jer la kak. normallah lumrah kehidupan...

    BalasPadam
  12. kakIna...

    orangnya tak ada anak lagi ye?

    biasanya orang2 tak kawen lg/tak ada anak lg ni je yg tak paham

    BalasPadam
  13. sabar ya kak ina..jangan dilayan org camtu.buat semak kepala aje...
    yang peliknya kenapa dia tak buat complaint pd organizer dari mula, bukannya bila event dah tamat. Ni bising2 bila semuanya dah berlalu. Such a coward...

    Whatever it is I really respect kak ina coz mintak maaf walaupun it was not your fault.Kids just being kids.Why make a fuss over kids? Apa yang dia tulis tu pun menunjukkan siapa dia. She should learn how to respect others before respected by others.

    BalasPadam
  14. sabar yer kak...
    paduliks kannnn....

    BalasPadam
  15. Akak..saya rasa orang yangtulis mcm tu dlm blog lagi Kurang Ajar.... Manalah anak2 kecil nie nak kenal hati yang busuk mana satu kan... Eiii geram saya.

    BalasPadam
  16. kak Ina,

    sedeynya baca kata2 org itu....agaknya dia mmg x penah ada anak sbb tu berani tulis macam tu...sangat2 sentap sy yg membacanya....geram pun ada jugak...perkara kecik macam tu pun nak dibesar2kan....

    and about this I'm not sorry to say that your kids are "TAK CUKUP AJAR"....oh dear...this is soooo pathetic....I guess dia pun kene jugak jaga tatasusila dia dalam menuturkan bicara...kita kan org Malaysia....penuh dengan adat dan buday...I hope he's (or she?) is a Malaysian...

    BalasPadam
  17. akak sabar ajela. org ni mcm2 perangai. apa yg boleh kita buat sabar ajela.

    BalasPadam
  18. ceh! macam bagus jer...semoga ko tak menang ler..nyampah baca n3 sombong & perasan dia...kalo berani tulis official complaint la...haihhh!

    BalasPadam
  19. ni kes2 orang yang terasa dirinya bagus la nih. sabar jer la kak ina...

    BalasPadam
  20. adusshhh!! gini plaks kesnyer yea? saboler, kak. org x der anak mmg selfish mcm neh. agaknyer si Imran n lg sorang tuh ingat semer manusia sama mcm mak depa agaknyer.

    BalasPadam
  21. salam kak ina..

    bila saya baca apa yg ditulis, mmg bengong lah minah tuh.. budak2 biasalah.. dia tu yg perangai mcm budak2.. complaint x tentu pasal.. haish..

    sabar ek kak ina.. apapun ramai yg sokong kak ina..

    BalasPadam
  22. kak ina..
    apa blog dia?nak jugak baca..hehe.
    tulis dlm bahasa omputeh ker?letih la kalau camtu..sambil baca belek kamus..

    emm pasal petangai budak2 ni tak semua orang boleh sabar.saya pun ada anak.yg boy tu boleh tahan ligat.kalau dia buat hal dikhalayak ramai.bukan sbb tak di ajar..tapi budak mudah lupa

    BalasPadam
  23. pergh akak, dia siap ckp pesky kids tu..too much betol lah..anw, sabar ye kak ina..

    BalasPadam
  24. sabarlah kak yer..
    saya pun kadang2 camtuh jugak panas kalau mai event2 tapi mak bapa tak behave anak2 betul..
    tapi saya akan cuba cakap dengan molek2..
    takpelah, pengalaman dan pengajaran untuk akak dan semua mak bapa yang ada anak kecil..
    tak semua event kita boleh bawa anak2, dan kalau terpaksa bawa, make sure anak2 dinasihatkan jaga tatasusila baik2.. nanti mak bapa gak malu nanti..

    sorry kak my 2 cents of view :)

    BalasPadam
  25. errr...siapa yang tak cukup diajar tu sebenarnya? bebudak tu kurang2nya masih rebung..bolehlah dilentur2 lagi.. Dia tu dah tahap buluh....

    Hormati orang lain dulu jika nak orang hormati kita..kan kan kan

    BalasPadam
  26. salam kak ina..

    dah tengok blog orang itu.. ooo perempuan rupanya ... tapi bukan dia tak ada anak ..ada anak jugak .. biasalah manusia ..bila kemarahan datang meluap2 dan x de sabar mcm orang itu ... lagipun dia tu non-muslim... kurang reti nak bersabar

    BalasPadam
  27. Kepada yang ada anak anak, renungi la kejadian ini.
    Bukan setakat di masak punya event, di masjid, surau dan tempat awam jua.

    Jangan kita defensive, kita perlu lihat dan perbaiki kelemahan. Org tak akan marah tanpa sebab musabab. Sekarang ni, parenting dan disiplin dah berubah macam zaman kita dulu silap sikit mak cubit. So anak anak sekarg ada sikit mua dan tak reti duduk diam.

    Memang banyak hal berlaku di majlis umum dan di masjid dan surau, trutama org tengah sembahyang berjemaah. Kalau hari Jumaat waktu org khutbah ada yg tak boleh diam.
    kalau hari lain pun sama juga, sampai imam tegur krn ibu bapa tak kawal anak.

    sebab itu kalau ada anak yang lasak atau tak boleh duduk tertib diam, hinggalah mereka boleh masuk akal mereka teguran ini, maka ibu bapa kenalah samada takpayah bawa mereka atau sorang aja pegi. tak pun ada adult kawal selia mereka.

    jadi jika parent tak buat orang marah kita tak boleh rasa tehina. silap kita.

    renungila...

    Budaya orang kita tak boleh menegur atau ditegur...

    BalasPadam
  28. Saya sangat setuju dengan pandangan yang diberikan oleh Tanpa Nama jangan terlalu defensive sangat untuk kita memperbaiki kekurangan dan kelemahan seseorang itu

    AKAN TETAPI HARUSLAH MENENGUR DENGAN CARA YANG BERHEMAH KITA ORANG MALAYSIA KAYA DENGAN BUDI BICARA YANG SOPAN DAN HALUS SUPAYA TIDAK ADA YANG MARAH DAN RASA TERHINA DENGAN KATA2NYA.

    BAYANGKAN KALAU ORANG CAKAP KAT DIRI KITA SENDIRI "MAK KAU TAK AJAR KAU KER" RASANYA ADA TAK ORANG YANG AKAN BERDIAM DIRI, APA SALAHNYA CAKAP ELOK-ELOK SIKIT, WALAUPUN SAYA MASIH BUJANG SAYA CUBA LETAKKAN DIRI SAYA DI TEMPAT KAK INA DAN CUBA RASA APA YANG KAK INA RASA SEKARANG INI.

    OK LAH KANG CAKAP LEBIH KARANG ORG CAKAP AKU DEFEND KAK INA & RACIST BAGAILAH...

    PEACE NO WAR... WE LOVE BLOGGING WITHOUT ANY PRESSURE

    BalasPadam
  29. tapi kalau dia tapau dengan jejai pun best jugak kan hahaha

    BalasPadam
  30. erhmm tanpa nama..akak terima teguran tu dengan ikhlas dan cuba perbaiki kelemahan akak sebagai seorang ibu.
    titik..

    BalasPadam
  31. Lor.. hmm.. kena lebih understanding each other. Time saya pun sy bawak anak saya, biasalah..budak.

    BalasPadam
  32. BeanMoreno - Ko nak tapau tang bahagian mana..kang aku tapaukan untuk ko..miahahaha...

    BalasPadam
  33. klu nk cramah ltak la nme..nk gak tao sape yg komen..gne tanpa nama adlah org yg pnakot!!
    cbe klu ko ade kt stuasi dmne laki ko keje pas2 ko tetbe ade hal yg ko kne kuar umh..xkn ko nk tglkn ank ko kt umh??2 yg sbab knape kne bwk anak sme..maybe ank ko baik kot..stok dak2 masjid yg mmg pndai jge adab..2 yg slambe je ko sound mcm2...
    dey tarak blaja sivik ke??ke mak ko xajr cmne adab2 ble brckp ngn org tua..pathetic!!!

    BalasPadam
  34. salam,oh nama saya man.
    kak ina, apa saya tulis diatas tu bukan hentam pd kak ina ya.
    Ini secara amnya.

    Saya pun masa kecil ikut ibu buat aktiviti macam kak ina. Bapa saya bekerja, jadi kalau takde org adult dirumah saya kena ikut, ibu pastikan saya dan adik bawa la buku ke nak baca atau adik dia bawa la mainan dia.


    jAWAPAN PD WQW:
    Jika di tempat org saya atau adik buat sesuatu yg ibu rasa nakal, dapat lah kami cubitan. Balik nanti kena la.. kalau leteran marah genap tempoh yg dilonggok ada lah habuannya.Bila dah besar sikit, lagi lah sensitif bila kena ejek dgn bapa jika makan dimajlis org atau buat perangai dsbnya..
    Mak akan sebut aja.. mereka mula cakap lembut tapi pedas...
    Kalau di majlis sbg budak budak ada yg terdemand ke apa, balik nanti kena la sebut di meja makan, malu lah. Nanti bapak dan ibu sindir..perli..ejek.

    Kalau pergi ke tempat majlis yg lagi tertib, dirumah di ingatkn, sblm masuk ke pekarangan kami diingatkan -behave. Malu la asik kena ingat..
    Bila tiba ke anak anak kami, memang garang sejak mereka mula melasak. Tapi bila dah di beritahu peraturan2 dan dingatkan, bila masuk tadika dan darjah satu, senang sikit nak kawal dgn tegur.

    Apa yang ditulis melambangkan jiwa dan pemikiran seseorang. Apa ayat yang disebut adalah melambangkan pendirian seseorang. Bahasa yang diguna adalah keperibadian seseorang.
    kerendahan diri menerima teguran walau pahit bila ditegur melambangkan betapa diri adalah seorang yang berjiwa besar walaupun insan yang kerdil.
    kalau orang memaki kita sekali pun memang marah, tapi kita jangan sama rendah dan samakan mental kita macam org yang maki kita dengan sama mengeluar kan ayat ayat yang tidak elok dan sumbang di telinga.
    akhir kata, anak kita adalah hasil didikan kita, kita kena balancekan didikan sekolah dan peradaban.
    Kita jangan rendahkan diri sama macam org yang berbahasa kasar dan kesat.

    Kak ina saya harap kak ina tak terasa, tapi renungi lah ya ... maaf kalau kak ina tersinggung lak ..

    wqw : you are what you speak/write..kalau kasar bahasanya, maka....orangnya..dan peradabanya serta didikannya..

    maaf sekali lagi..

    BalasPadam
  35. TANPA NAMA @ MAN,

    masalah di sini bukannya sebab anak kak Ina tapi cara orang yang menegur tu.......apa orang Malaysia sudah tiada budi bahasa?mana pergi budi bahasa yang disanjung2 suatu ketika dulu...tak kiralah orang Melayu ke, Cina ke, India ke....kita semua kan orang Malaysia?dan juga kenapa nak bising2 kat blog bagai dan labelkan si Imran as 'pesky kid'???do you mind if people labelled your kid as such?kids will always be kids....

    dan kenapa juga nak canang kat dunia(blog)'I'm not sorry to say that your kids are "TAK CUKUP AJAR"'.......

    senang je nak cakap...WHAT GOES AROUND,COMES AROUND......

    BalasPadam
  36. apapun bagi saya cara dia sungguh tak kena.. dia tak menegur kat depan tu, tapi menegur dalam blog dan semua orang boleh baca dan semua orang boleh jangka anak siapa sebab kat tempat tu adalah sangat terhad.. sapa2 pun boleh agak anak siapa..

    lainlah kalau dia bercakap tu kat tempat awam dan orang pun mmg tak dapat nak cari anak siapa...

    hopefully kalau dia ada anak, doakanlah anak dia sangat behave di atas ajaran dia... we will see, allah will show

    BalasPadam
  37. xsume org nie dlahirkn baik..ade yg kurang baik..bdk2 ble dh ckp awl2 pn kekdg dorg wt gak bnde yg dlarang..what u expect ngn bdk2 yg blm ckup umor..ble dorg dh jmpe geng yg sme umor dorg akn lpe ngn parent sbb trlalu seronok..
    i admit it mmg parent sometime ade kkrangan..tp kte yg nmpk ksalahannye perlulah mmberi nasihat dgn brbudi base..
    p/s:sometime org baik pn ade nakalnye..

    BalasPadam
  38. Salam Sejahtera.
    Terserempak dengan N3 ni hari nie.

    Pada masa tu, memang saya tidak tahu, itu anak siapa. Sebenar-benarnya tidak tahu. Saya juga tidak menegur depan-depan, tapi memang terkejut bila tangan sampai apabila makanan belum sampai meja. Saya juga tiada menunjukkan muka atau menyatakan nama atau siapa parentsnya. Pembaca blog saya tidak mungkin akan tau siapa mereka (kecuali peserta) sebab saya sendiri tidak tahu jugak sehingga ada pembalas yang memberitahu, "ibunya", baru lah saya tahu, mereka anak Kak Ina.

    Perangai saya memang cakap terus terang. Dalam blog jugak terus terang. Orang yang nak komen kat saya pun boleh terus terang. Selagi ianya benar, saya terima dengan hati yang terbuka, memang terbuka. Kak pada masa tu, boleh je letak komen kat blog aku tu, terus terang.

    Masa poach egg tu pun, I ada pergi ke tempat Kak Ina dan tengok, siap ada komen cantik lagi. Memang pun cantik. Tapi takde orang yang menjawab saya masa saya kata cantik. Jadi I pun beredar la.

    Kepada Kak Sawanila, bukan I tak nak senyum, tapi masa tu, I tak nampak pun Kak senyum kat saya. Tanya Jai, aku sombong tak. Tanya kak sebelah aku, relative kak Sawanila. Tanya Stoberi. Selepas Kak Sawanila beredar, kak sebelah saya bagi tau, yang kak Sawanila tu la yang perfect poach egg tu. Saya ingat kak Sawanila nak berborak je dengan kak sebelah saya tu. Maaf la kalau muka saya tu tak memberikan senyuman sebab memang muka saya kalau tak gelak nampak aksyen, bukan dalam kawalan saya. Saya mesti gelak selalu, tapi masa poach egg, tengah tension, tak boleh gelak.
    Masa finals tu, I pun ada cuba senyum pada kak, tapi kak pandang lain jugak. Misunderstanding kot, sebab mata saja.

    Harap maklum.

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers