OOO

Selasa, Disember 06, 2011

Musim Orang Kawin-Makin Lama Belanja Kawin Makin Mahal

Sekarang ni dah ada trend letak signboard ni ek...wah macam-macamlah zaman orang kawin sekarang ni..ada ambil gambar lepas tunang, pastu ambik gambar sebelum nikah dan ambik gambar kat luar selepas majlis kawin. 

Semuanya memerlukan wang yang agak banyakkan sebab nak upah kameraman bukan murah..dengan pelamin, order catering untuk tetamu.  Gedebuk gedebak semuanya makan beribu-ribu.

Kalau belah perempuan senanglah sikit sebab ada hantaran tapi bagi pihak lelaki memang boleh berlubang poket dibuatnya.

Risau gak ni sebab anak akak 2 orang lelaki kat atas.  Dengar cerita kalau tak sabar nak kawin pastu wang tak cukup ramai pihak lelaki pinjam personal loan kat bank. Alahai kalau dah pinjam wang kat bank tiap bulan kenalah bayar, tentu bila dah ada anak pun hutang bank tak habis-habis.

Akak tak boleh cakap besar..tapi minta-minta janganlah anak nak kawin pinjam bank.

Pergi rumah kawin rumah member hb..
dah tentulah kebosanan sebab tak ada geng nak pot pet
Oleh sebab pengantin dekat pukul 2.00 tak sampai-sampai, 
tak tunggu aaa terus balik..malas nak tunggu

 p/s agak-agaknya berapa ek perbelanjaan kawin yang di keluarkan oleh pengantin lelaki? RM10,000....RM20,000 ataupun RM30,000 baru cukup?


24 ulasan:

  1. saya dulu kawin biasa2 je,xde pre-wedding

    gedebak gedebuk pon,blh tahan jugak belanja

    start thn saya kawin 2008 brg dah terasa sgt mahal

    BalasPadam
  2. Rasanya skang pihak lelaki...at least kena ada RM30K...saya dulu pun buat simple2 pun dekat RM40k gaks abis...Hutang personal loan, anak dah dua,sampai skang tak abis2 byr..nasib baik dah restructure ngan Bank rakyat..rendahla skit interest n amaun kena byr bulan2...

    BalasPadam
  3. Betul Kak Ina. Saya kawen simple je. Takde sanding2. Takde fotografer pun. CUma bagi upah murah ofismate je utk amik gmbr. Takde tempah pelamin dan hias bilik tidur. Hantaran semua buat sendiri, baju pun tempah yg biasa je kat kedai jahit. Tu pun dah nak hampir 15k. ~Pengsan~

    BalasPadam
  4. assalamualaikum kak ina....mmg betul tu kalau wat kerja kawin ni mmg byk keluar belanjanya mama pun dah rasa bila nak mengawinkan anak tempuhari nasiblah anak mama perempuan jadi kita terpaksa juga menambah dari duit hantaran tu untuk menjayakan majlis kawin tu...

    selagi x settel majlis mmg pening kepala asyik memikirkan byk perkara yg perlu dilakukan dan barang2 yg perlu dibeli....rasanya dlm 20k gak lah nasiblah amik pakej terus dr mak andam cuma kita kena sediakan cenderahatinya sendiri...

    cenderhati tu lah yg susahnya org kata brg yg kecik tulah yg paling susah n byk keluarkan duitnya....pengsan gak la rasanya tapi nasiblah semuanya berjalan dgn lancar alhamdullilah...:)

    BalasPadam
  5. tuler kak ina memang mahal sekarangni rasanya.. bukan mahal sbb majlis yang afdal yang tak afdaltu yang lebih.. kalau takat makan tu okler kot ini nak bagi buah tangan kena m ahal, nak pelamin kena grand..kalau akad nikah pelamin lain , bersanding pelamin lain.. yang luar lain.. entahler orang sekaranngni cam membazirjer.. tapi nak buat camner tak buat cam ketinggalan zaman lak...

    BalasPadam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  7. hmmmm siyes mahal sekarang kak..adik saya kahwin kitaorang tong2..saya sendiri bagi kat 10k....rasanya dekat 50k even simple2 pun

    BalasPadam
  8. Khas buat PENCINTA HANDBAGS!
    Koleksi yg menarik & stylo serta tips2 berguna.

    Kunjungi kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

    TQVM! :)

    BalasPadam
  9. betul tue kak ina...masa buat utk majlis adik saya, belnja punya la tinggi. dah tu kena plak tipu dgn org yang urus pakej perkahwinan.

    BalasPadam
  10. saya dulu habis dekat 15k~~termasuk hantaran~he~~januh cari duit sampai kena jual motor ,koleksi transformers bagai~

    BalasPadam
  11. Kak Ina, sudah semestinya mahal. Kena banyak menyimpan dan janganlah terlalu membazir.

    BalasPadam
  12. a'a memang mahal dah sekarang kenduri kecik biarpun saudara terdekat je dah makan belanja yg banyak, nikan plak majlis besar.

    BalasPadam
  13. Setuju kata eyriqazz kalau takda 30K memang lelaki tak boleh nak kawin sekarang ni.. kecuali dia orang tak buat kenduri hanya nikah je..

    Bayangkan kalau zaman sekarang purata hantaran pihak perempuan paling sikit 8K-12K.. kat situ je dah burn.. belum lagi belanja untuk kenduri pihak lelaki..andai kata ambil catering kira satu kepada RM10.. dan jemputan 1000 orang .. confirm2 kena sediakan RM10k.. nak ada kameramen pulak.. indoor.. outdoor dan apa2 lagi door.. confirm2 1-2k juga hangus.. belum masuk video lagi.. mak andam & baju pengantin satu hal juga... paling coman.. sediakanlah 3K kalau nak pakai 3 ke 4 persalinan..

    Takkan takda goodies untuk tetamukan.. yang tu pon mau makan belanja 1k.

    Transport ke tempat pengantin perempuna.. kekdang pihak lelaki kena sponsor semua saudara yg nak follow.. silap2 minyak & tol 500 tak cukup..

    Jadi kesimpulannya.. Umur berapa tahun nak kawin untuk dapatkan Jumlah 30k tu..

    Penyudahnya.. Bank "kami mesti pilihlah " yang akan membantu.

    Kecuali.. semua Majlis kawin dari ujung rambut sampai ujung kaki Mak Ayah yg sponsor..

    Kata orang tu buat ikut kemampuanlah kan.. Mengukur baju dibadan sendiri.. jgn ukur badan dekat badan orang lain.. memang linkuplah kita lepas kawin nanti.. hehehe

    BalasPadam
  14. saya lepas kahwin bankrup haha

    BalasPadam
  15. bila bukak topik nie....teringat satu lagu - " DUIT TAK ADA , TAPI HATI INGIN KAHWIN...." - Sweet September -

    BalasPadam
  16. rasanye lebih dari 20k..sedangkan sye sendiri pun kuar duit kat 15k..huhuh...

    nk kawin meriah, terpaksa la pejam mata kuar duit bayar macam2..

    BalasPadam
  17. dari merisik ke kawin... RM23k..
    SEKIAN

    BalasPadam
  18. Pasal tu la saya belum rasa nak kawen lagi..

    BalasPadam
  19. hai kak..tadi sy bukak entri akak time kawin, akak dulu skg beza ya kak.. kesihatan akak macam mana skg? kalau akak betul2 nak turunkan berat badan dan sihat, saya sedia membantu akak.. kalau akak berminat, mesej saya atau pm d FB saya yea kak. sy akan jadi COACH akak

    0199594525, FB- NinaAz Cookies

    BalasPadam
  20. kurang2 mahu 30k..laju je duit ngalirnyer haa..uwaa..sabar2..

    BalasPadam
  21. sy tgk mejelis org skang neh rasa seriau. lom kje depa dh berutang utk tampung pengajian then tambah plaks masa kawen psl nk buat grand2. sy dlu thn 2003 lebih low dr simple tp alhamdulillah x berutang....tp now brutang lain plaks...huhuhuhuhuhu

    BalasPadam
  22. salam kak ina

    yelah kak,sekarang klu tak ada dalam 10-30k jangan cakaplah.klu wat kt kg dalm 10k bersih tu blh dapat lagi.yelah klu semuanya kerjasama.tapi la ni semunya main ode saja,....maka RMnya sure melambung tinggi.APA PUN yang penting kawalan bajet.jgn terover dr bajet.bukan apa,majlis gah ke tak gah ke ttp ada mulut yg komplen itu ini...tapi susah sapa tanggung?ada ke yg mulut pet pot tu yg nk tolong byrkan utang kita yg bnyk tu?sure tak de kan...jadi buat biarlah ikut kita.yg ptg kehidupan selepas itu kan. klu skrg dh puluhan ribu,zamn anak sya lagi 15-20 thn akan dtg mcm mana lah pulak...aduhaiii

    BalasPadam
  23. bagus gak akak sebut pasal topik nih..nasihat saya, kahwin jgn le wat pinjaman sbb lepas kahwin ekonomi lagi la nak kena stabil tu tak kira yg bunting pelamin lagi terus2 nak kos sara anak pulak..jenuh nak bayar pinjaman..saya dulu simpan duit sikit2..bila dah set tarikh, bajet pon dah ada..

    anw, ni pandangan saya jer la ekh, lain org lain cara pulak kaaan hehe

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers