OOO

Sabtu, Januari 14, 2012

Budget Akak Ke Universal Studios Singapore

Ada pembaca tanya kos nak ke sana.  Akak kira dari KL ajer yer. 
Ikut program asal  Yana nak belanja Ira sebab berjaya dalam peperiksaan PMR yang lepas pastu mereka kononnya nak gi naik bus malam dari kl pastu sampai kat JB pagi.  Kemudian naik bus ke USS dari situ.


Bila tenguk tambang dekat seratus lebih gi balik, baik akak ikut sekali, lagipun macam tak sedap hati ajer nak bagi 2 anak pempuan akak ke sana.  Hati seorang ibu mestilah risau takut apa-apa yang terjadi sepanjang perjalanan.


Akhirnya akak pun booked gak tiket ke USS bersama Imran (tapi tak bagitau dia..nak surprise..dah sampai JB baru akak bagitau) dan booked tune hotel danga bay.  Bawak Firdaus sebagai driver dan peneman sepanjang perjalanan sebab hb tak ikut.  

Firdaus tak nak gi ke USS tu jadi dia lepak kat rumah ipar di JB.  Saudara mara hb dan akak ramai gak kat JB tapi cam malas ajer nak susahkan mereka kalau tidur kat rumah dorang.  Kononnya lepas balik dari USS naik bus pukul 7.30 malam dari sana, boleh terus balik ke KL tapi tiket yang tinggal  pukul 9.30 dam 10.30 malam.


Bila dah kes camni, hb tak bagi balik sebab bahaya bawa kereta tengah malam dan akhirnya terpaksa tidur rumah kakak ipar malam tu gak.  Kita boleh merancang tapi dia yang menentukan.  Opsss sorry aaa pot pet pot pet lah pulak.


Ni kos pegi sehari ajer..kalau korang duit banyak berlebih bolehlah tidur kat hotel kat situ ek

Kami naik MPV jadi harga minyak dan tol lebih kurang   :     RM200.00..
Kalau naik bus ataupun kongsi lagi murah 

Tidur semalam di Tune Hotel (lagi bagus order 2-3 bulan  :   RM130.00 
sebelum sampai sebab lagi murah.akak ambil 2 bilik
kami ambil satu bilik ada wifi/tv dan satu lagi tak ada

Tiket Masuk Dewasa (SGD 74-sebab cuti sekolah/perayaan:  RM540.00
RM180.00 x 3 orang-baik ambil secara on9..takut habis)
Tiket Imran SGD54                                                             RM132.00                                                             

Naik bus dari Tune Hotel JB (klu tempah bilik Tune Hotel     : RM75.00
dpt  23.00 pergi balik..kalau idak RM25.00 x 3)                                                                           
Imran-RM10.00                                                                : RM10.00

Makan minum (termasuk beli air botol, nacho cheese
lebih kurang habis                                                             :  RM200.00

Cenderahati (akak tak beli banyak mana pun                       : RM100.00
sebab dekat kan..boleh gi lagi klu ada rezeki)

JUMLAH                                                                             RM1,387.00

Ini semua kiraan lebih kurang ajer.  Kalau korang lebih duit boleh beli macam-macam cenderahati kat dalam USS tu.

Budget ini tak termasuk makan tengahari masa nak gi JB, Mat Gebu taja, makan malam kawan Yana taja.  Akak cuma keluar duit sarapan pagi dan malam. 
 
Kalau nak gi musim perayaan ataupun cuti sekolah baiklah korang beli lagi tiket express..agak mahal lah klu hari biasa SGD30 dan kalau peak season SGD50..mungkin cam mahal tak korang leh naik banyak kali dan potong barisan tau..tak yah tunggu sampai 1 jam lebih naik satu-satu permainan  kalau ada tiket ni.  Kalau korang larat nak beratur tak perlah kan. Kat sini ada info harga tiket.

Bila sampai korang terus gi tempat yang best dulu cam naik benda-benda yang menakutkan tapi barang seperti hp dan dompet kenalah  simpan kat locker aa..kalau ramai korang kongsi ajer..kalau ada ibubapa yang tak berani nak naik korang suruh ajer mereka bawa/pegang. Bawa telekung pun cukup satu ajer sebab surau kecik memang kena solat gilir-gilir.

Kalau nak lebih jimat naik bas dari Terminal Larkin, lagi murah tapi akak malas nak susah-susah.  Tidur kat Tune Hotel pagi esoknya terus naik bus ke USS
Akak tak pegi  ambik tiket, terus ajer scan kertas yang kami bawak.  Sebelum tu bersarapanlah makanan berat seperti nasi lemak, nanti sampai kat situ taklah cepat sangat kelaparan.   

Macam akak..dalam pukul 3.00 lebih baru lunch.  Bawa ajerlah jajan cam coklat, gula-gula, keropok dalam beg tangan besar, sebab dorang tak check langsung cam kat SL tapi tak taulah kalau bawa backpack tak taulah kena ker idak.

Masa akak pergi memang hujan turun tapi renyai-renyai ajer, tapi jangan risau sebab ada tempat berteduh.  Ada gak di jual payung dan plastik cover tapi korang taulah mestilah harga mahal kan.  Ada yang bawa sendiri payung dan baju hujan.
ambil risalah yang menunjukkan pukul berapa show yang ada kat sini

Nasib baiklah percutian ini cuma kami 4 orang dan Yana belanja tiket masuk Ira..akak cuma bayarkan Imran ajer.  Akak pula ada baucher minyak BHP  RM100.00 yang akak dapat masa masuk Blogger MasterChef dan gunakan duit Nuffnang yang akak cash out bulan Oktober yang lalu.  Jimatlah sikit kan

Ira pula guna duit sendiri beli souvenior dan Yana kongsi gak dengan akak bayar tol dan minyak.  Memang akak tak minta langsung duit suami percutian kali ini.  Bestkan kalau gi guna duit sendiri. Yang tak best sebab suami tak dapat ikut sebab tak leh ambil cuti sebab kami booking nak gi pun lagi 2 minggu sebelum pergi.

Oh yer kalau korang nak naik bus dari Tune Hotel JB, baiklah korang call booked pukul berapa nak pergi dan balik.  Sebab akak tak call bila check in dah dekat pukul 6.00 petang tiket yang di kehendaki dah habis kenalah ambil tiket bus yang mana ada.

Kami dapat tiket pergi pukul 8.30 pagi dan balik pukul 9.30 malam. Tapi bila fikir rasa berbaloi gak dapat masa cam ni sebab boleh main macam-macam bila dah malam sebab orang dah makin kurang.  Mereka sempat lagi naik satu round roller coster yang tunggang terbalik dan akak dapat masuk naik bot madgascar. Memanglah best sehari suntuk kat situ tapi badan penat aaaaa.


Tempat ambil tiket dan borang putih boleh ambil di sini.  Kaunter dia sebelah Tune Hotel Danga Bay ajer.   Korang call ataupun email sehari/2 hari sebelum ke nak ke situ yer.

Odyssey Luxury Liner
Tune Hotel Danga Bay
+6012 766 0172-Norkhaizan
 email : khai@odysseynow.com.my

Kalau nak detail lagi bolehlah ke SINI 

Semuga info yang akak berikan ini dapat membantu sape yang merancang nak gi ke USS ni yer.

27 ulasan:

  1. best kan ! sy pun da pergi hari tu...hehe

    BalasPadam
  2. Saya mmg ingat nak pergi kak, tp nk pergi hr biasa je org bekerja, anak kena le ponteng sehari..hahahahah

    sbb hubby pun x dpt nk gi, so lin bwk anak2 aje le, tgh cr date dan pergi pun nk naik bas aje dr Tune hotel tu..heheheh

    thankx kak 4 the info..

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum kak Ina

    1 hari boleh ke habis melawat semua kawasan..

    BalasPadam
  4. insyaallah sy pg awal Feb tp sume tertakluk kt surat dokter hehe.. ade hati la ibu mengandung nih nk jenjalan lagik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau ade surat doctor susah juga nk masuk singapore immgresen dia takut terberanak d sana,skrg dh brape blan

      Padam
  5. tq akak for this entry...me dh bookmark heheh senang time nak pegi nanti :)

    BalasPadam
  6. Best dpt bercuti anak beranak. Tang tiket nak masuk USS tu tak tahan sangat. Kalau bujet ciput tak merasalah

    BalasPadam
  7. wah best la...nak ke sana jugak..insyallah klu ada rezeki lebih

    BalasPadam
  8. mak aihh bestnye akak. dah ramai mama blogger yg bercerita pasai pegi USS ni. mmg teringin nak kesana bwk anak2. insyaallah dgn tips yang diberikan boleh le bwk anak2 pegi nanti

    BalasPadam
  9. Salam
    BAIKHATI BETUL kAKinaKl ni,jelas, padat dan tak lokek langsung. Tabiklah!

    BalasPadam
  10. wah bestnya.. sejak baca entry kak ina yang sebelum ni pasal USS azza tarus sms kawan suruh dia find out plan nak g sana. Kak ina dah share budget ni senang lah..

    BalasPadam
  11. Good info..Memang betul2 detail.
    Kak Ina memang superb!

    BalasPadam
  12. memang good info ni kak, teringin jugak nak pergi nanti..

    BalasPadam
  13. Thanks kak!

    Mmg plan nk pergi.. Tp xtau bila.. Sbb thn nie nak sambut org baru...

    BalasPadam
  14. Entri best! nanti insyallah nak try jejak kaki ke situ!

    BalasPadam
  15. NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman bl0g pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow

    BalasPadam
  16. mahal gakkan kos nyer ye..kn simpan duit nih..

    BalasPadam
  17. wahhh .. bagus entry ni kak. Good tips. blh dijadikan panduan mereka2 yg mahu ke sana.

    BalasPadam
  18. berangan nak ke sana. harap2 ade rejeki nanti. thanks for the info ye kak ina. :-)

    BalasPadam
  19. tune hotel...
    dah dekat jer kak dengan opis saya dr sini dah boleh usar akak...

    kalau saya tau saya call akak boleh jumpa saya. mak budak baru berblog nie.. hhehheh

    lain kali boleh ketemu.. saya tak glomor kak

    BalasPadam
  20. erm best2 lengkap akak cite kt cni.. bgosla akak ni..

    akak len kali nk g ajak le teman.. teman xpena keluo negara ni..ehehe

    BalasPadam
  21. sangat membantu.. thanks kak..

    BalasPadam
  22. salam kakinakl..
    js nk tanya nk booking tiket online tu camne ye...trus klik utk tiket shj je ke...pastu dia akan emel kt kita ekk tiket tu...^^

    pastu nk tanya pasal tune hotel perlu ke ambil pakej kalau tak ambil blh tak nk tau apa yg ada secara basic kat hotel tu...hihi..

    maaf kak js byk tanya plak...hihi

    BalasPadam
  23. hee ngam2 saya buat bajet sama plak cam akknye cume mayb makan ke souvenir ke ape sy lebihkan..so dlm RM1500 dah ok sgt ..tq akk~!

    BalasPadam
  24. saya hendak ke uss sekeluarga

    BalasPadam
  25. salam kak,,
    tmpng tnye g sne de ke passprt/srat plepsan ke singapre tok stu hri??
    Sbb dgr org ckp de tok stu hri je pon xpe...xyah mhal2 nk wat pssprt berthun2...
    sya agak musykil sbb xpnah dgr...
    sla rply ye kak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. mualaikumsalam ..rasanya memang ada nasuha. cuba call pejabat imigresen

      Padam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers