OOO

Ad

Jumaat, Mei 25, 2012

Udang Bercili Yang Enak

Udang kalau masak apa pun sedap terutama jika udang yang digunakan segar tak kiralah udang laut ataupun udang bela.  Kalau dapat udang laut fresh lagi sedap. 
 Udang bercili ni tak susah nak menyediakannya.  Jika dah siap bahan, cara memasak tak sampai pun 10 minit.  Kalau masak banyak pun taklah sampai 30 minit.  

Bahan-bahan
500gm udang segar-dibuang kepala dan tinggalkan hujungnya
1 biji bawang besar*
4 biji bawang putih*
1/2 inci halia*
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan sos cili thai maggi/sos cili maggi
sedikit serbuk kunyit
minyak zaiton/minyak masak secukupnya
garam dan sedikit gula
sedikit daun bawang dihiris halus-untuk hiasan
 
Cara membuatnya
  1. Basuh udang dan toskan.  Letak sedikit garam dan serbuk kunyit. 
  2. Semua bahan bertanda * di tumbuk ataupun di kisar.
  3. Panaskan sedikit minyak zaiton dan goreng udang sebentar.  
  4. Angkat dan ketepikan.  Masukkan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar sehingga wangi.
  5. Masukkan cili kisar dan masak sehingga terbit minyak baru di masukkan cili sos thai/sos cili maggi.
  6. Masukkan sedikit garam, gula  dan udang yang telah digoreng dan kacau sebati, bolehlah padam api.
  7. Angkat dan hiaskan dengan daun bawang sebelum di hidang.

10 ulasan:

  1. adesssss!tengok sekali pon dah terliur..mesti sedap ni:)

    BalasPadam
  2. sedapnya..tp biasa sy wat tak letak halia kak..nanti nk cuba letak halia plak

    BalasPadam
  3. bgs untuk buang angin.. sedap nye kak ina...nk belaja masak dr kak ina leh.......dah nak kawin , tkt plak tk pandai masak ni....

    BalasPadam
  4. ha'ahlah...simple je bahan2nya...senang nak buat..

    BalasPadam
  5. Nyum2 suka sambal udang.. yg fresh2 manis jer.. :)

    BalasPadam
  6. Kalau tambah daun limau purut pun best. tapi dah jadi masakan lain la plak. hehehe. Udang akak ni nampak segar je.

    BalasPadam
  7. Lagi sedap letak udang galah :)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers