OOO

Sabtu, Jun 02, 2012

Musim Durian Telah Tiba

Kalau biasa lalu area Simpang Ampat Alor Gajah memang banyak penjual di tepi jalan.  Macam-macam ada..belacan dan cencaluk serta jajan pun banyak di jual di sini termasuk juga buah-buahan.  Keluar dari Famosa Resort ada gak orang Cina lambai-lambai suruh beli durian dan ada juga dusun durian tapi semua orang Cina punya.
Geram punya pasal tenguk buah durian kat area sini, kami berhenti di salah satu gerai berhampiran deretan kedai di Simpang Ampat  dalam perjalanan ke Kuala Lumpur.  Durian kampung memang sedap dan harga di jual di sini RM7.00 sekilo.
 Masing-masing sabar menanti nak makan durian sambil makan buah rambutan..mahal betul penjual ni jual RM6.00 sekilo..kononnya rambutan kampung.  Suami nak beli bawa balik..akak kata tak payahlah..kat Kuala Lumpur baru RM3.50 sekilo walaupun rambutan siam.
 Akak ajer yang duduk sebab tahan nak berdiri lama, anak-anak lain terpaksa makan berdiri sebab tak ada tempat nak duduk.  Apa nak buat kan.
Sape tau nama buah ni?  Ada 2 jenis buah ni..ada yang manis dan ada yang masam. Akak beli buah ni untuk mak dan abah..al maklumlah buah ni kesukaan dorang berdua.  Kami semua tak suka.

20 ulasan:

  1. Yummy...

    :-)  :-)  :-)
    Singgah sini dari mknace unlimited
    Terbaeekkk!!!!

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  3. Kak Ina,
    Buah binjai...I like!!!yang masam buat jeruk untuk makan dengan nasi panas with sambal belacan and also yang fresh tumbuk with sambal belacan pun best jugak.Binjai manis dah jarang jumpa dah but my favorite tu:)Nanti I nak surcharge kakak I turun Melaka to beli some n buatkan jeruk for me.Thank you,kak Ina:))

    BalasPadam
  4. deghoyaaannn....!!! nak jugak...

    BalasPadam
  5. buah binjai, buat sambal belacan sedap!

    BalasPadam
  6. xtau tu buah ape. betolka binjai? sy pon xtau sy penah mkn ke idak, yg penting saya suka duriannn!!! sedapnye kak.. terliur2.. aritu tu mkn skit sbb takut si suci tu xtahan ke .. esok2 nk g piknik kt langat la smbil mkn durian..

    BalasPadam
  7. sedapnyer.. Tapi nurul lg suka ngan rambutan... Huhuhu

    BalasPadam
  8. waaaaahhh... nak durian..!

    ermmm.. buah last skali tu tak tau laaaa

    BalasPadam
  9. durian mmg mahal. tmbah2 yg baru2 nak mula musim

    BalasPadam
  10. oo dah musim buah ek kat sana, sedapnya makan buah

    BalasPadam
  11. As salam kak ina...salam kenal dari saya...suka masuk blog ni...baru skang menyapa tuan rumah

    BalasPadam
  12. salam bestnya makan durian,yg masam tu buah binjai..sedap buat jeruk binjai, makan ngan ulam..boleh simpan bertahun2..

    BalasPadam
  13. lamanya tak melawat akak....memang best makan durian ye kak...tapi lepas tu sakit kepala la jawapnya...

    BalasPadam
  14. eh tu buah binjai ke kak? uih susa nk jumpe skunk buah tu..kalo buat sambal lotak plak buah tu skali perrrrhh mak lalu pn xkenai..hahahah

    pss : awat akak n fmly xske plk buah tu eh?

    BalasPadam
  15. salam...
    macam kentang aje kak..hehe

    BalasPadam
  16. Salam kak....buah binjai tu mmg syok kalo makan dengan asam pedas...cube akak try...x boleh stop tauuu

    BalasPadam
  17. orang utara panggil buah binjai...
    orang johor panggil buah kemang...

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers