OOO

Ad

Selasa, Jun 19, 2012

Puding US Potatoes Dengan Sos Coklat

Pada hari Sabtu lepas, akak gi ke Fortile Showroom sebab dapat jemputan dari Majalah Jelita..ada event masak memasak Bersama US Potatoes & Chef Dr Shahrim..akak kan suka gi event masak memasak camni.
Ada 3 resepi yang di ajar oleh chef..salah satunya puding ubi kentang..wah pertama kali akak dengar puding yang diperbuat daripada ubi kentang, dah tentulah rasa teruja nak merasanya.  Resepi asal dalam bahasa inggeris..akak translate sikit-sikit ajerk yer
Bahan-bahannya
500gm us potatoes (russet)
130gm fresh cream
3 biji telor
13-15gm agar-agar bertali
500ml air
500ml santan kelapa
250gm gula perang
60gm mentega
 Cara-caranya
1.  Rebus ubi kentang dan kupas kulit dan biarkan sejuk.
2.  Kisar ubi kentang, masukkan fresh cream dan telur sehingga ia menjadi thick paste.
3.  Rendam agar-agar semalaman, dan didihkan air.  Bila mendidih masukkan agar-agar dan biarkan ianya hancur ..kemudian masukkan gula.
4.  Masukkan santan kelapa dan mentega dan let it boiled slowly.
5.  Bila campuran dah fully cooked, masukkan blended potato paste and mixed well.
6.  Pour into a mould and let it set and leave in the refrigerator.
7.  Potong kecil-kecil dan hidangkan bersama sos coklat.
 oleh sebab orang ramai tak leh ambik banyak-banyak..kena share..
Sos Coklat
Bahan-bahannya : 
100 gm dark coklat di cincang
250gm whipping cream
15gm butter

Methods :
1.  Heat whip cream-do not boil
2.  Pour the warm cream into the chocolate, stir well
3.  Add in butter, mixed until smooth
Blogger yang suka masak memasak Ayu dan Cik Lily Putih

Tip :  Jangan sekali sekali gunakan serbuk agar-agar yer..takut nanti lembek sangat bila dah jadi.

 p/s Cik Lily Putih baru up N3..gilah terjah  kat  SINI

11 ulasan:

  1. suka ubi kentang..sure sedap puding tuh..

    BalasPadam
  2. pernah gak dulu2 wt puding kentang.. tapi takde sosnya pun.. yg ni sure bertambah sedap ni....

    BalasPadam
  3. Serius kak nampak sedap sangat... :)

    BalasPadam
  4. something new kan kalau guna ubi kentang.. nice

    BalasPadam
  5. Kak Ina,
    haritu dtg nak undi akak kat peraduan fb tu,tapi lum sempat nak join dah kena kacau,tak sempat nak buat..ada masa lagi ker kak..nnti asma gi tengok yer..
    nama puding sedap sebab bahan nyer boleh tahan gakkan kak!!!

    BalasPadam
  6. puding kentang? sedap ke kak?

    BalasPadam
  7. menarik menu nih.. baru laa giler kentang...

    BalasPadam
  8. phewittt ternampak kelibat ayu kawanku itewww....wahhhh kak ina mmg saya tabik spring bab bab memasak. Cayalah kak!!!

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers