OOO

Ad

Jumaat, November 30, 2012

Resepi Nue Nam Tok@Grill Daging Pedas

Assalamualaikum

Bila anak minta masakan tu dan ni..mesti mak tak sampai hati kan..tanyalah ibu mana pun..kalau anak dah sebut..mak sedaya upaya akan cuba menyediakannya.

Bila Ira sebut dah lama tak makan daging grill pedas ni (dia panggil kerabu daging), akak pun buatlah..sebab vitamin R banyak..akak hidupkan arang.  Resepi ni dah ada tepek kat blog tapi tak perlah akak letak kan..resepi ni dari geng masak memasak Nor yang terjemahkan resepi ni dari buku resepi masakan thai

Bahan-bahan
  • 250gm daging batang pinang-akak gunakan daging salai (steak) yang diperap dengan garam dan serbuk kunyit
  • 1 sudu besar kicap
  • 1/2 sudu teh gula
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam yg ditumbuk
Cara-caranya
  1. Gaulkan semua bahan dan perap selama 30 minit.
  2. Kemudian gril dlm oven atau frying pan hingga masak.
  3. Hiris daging nipis-nipis dan ketepikan.
Grill atas arang lagi umphh rasanya..gunakan daging batang pinang, steak ataupun daging lembut ..kalau perap biar dalam 2-3 jam.

Bahan-bahan sampingan
  1. 5 ulas bawang merah ~ dihiris halus-akak tukar ke 1 biji bawang holland dihiris memanjang
  2. daun pasli/daun saderi ~akak tukar ke daun ketumbar
  3. daun bawang ~ dihiris-
  4. 1/2 cawan daun pudina ~ tak letak
  5. 1 sudu besar gula pasir
  6. 1 sudu besar gula melaka/gula nisan
  7. 2 sudu besar sos ikan
  8. 2 1/2 sudu besar air limau nipis-guna air limau kasturi aje
  9. cili padi (ikut kepedasan) ~ diketuk dan dihiris (akak bubuh 3 biji aje)# resipi asal letak serbuk cili kasar
  10. 1 biji cili hidup-akak hiris serong---tak lehlah bubuh cili api banyak-banyak ..perut tak tahan...nanti ashik ke tandas aje...
Cara-cara 
  1. Masukkan kesemua bahan dalam sebuah bekas dan gaul sebati.
  2. Masukkan pula daging yg dah dihiris nipis-nipis tadi dan gaul hingga mesra.
  3. Rasa lah, biar ada pedas, manis, masam dan masin.
Biar tak menyesal kalau buat dari menyesal tak buat

5 ulasan:

  1. akak bakar arang,letak dlm ape tu??

    BalasPadam
  2. alaaaaa...x leh tgok gambar la akak...

    BalasPadam
  3. kalu gril ade bau2 arang tu sikit tu mmg sedapkan kak..tp caramcm akak buat ni xpenah try lg kt umh..

    BalasPadam
  4. wah kak sedapnyer..tp mcm rumit sket nk membuatnya ye.. -da mls ckp la mcm2 kn- hehehe

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers