OOO

Rabu, April 17, 2013

Nak Jadi Cam Muhammad Ali Kononnya

Abahku yang baik hati..kenangan bersama abah..
Al fatihah

Julai Tahun 1975

Satu petang..

Along..angah...alang..
Muhammad Ali nak datang Malaysia

Sape dia abah?

OOoo dia peninju terkenal..selalu kalahkan lawan dia.


wah bestnya..kita boleh tenguk tak abah?
Abah tak ada duit.  Tiket mahal..kita tenguk kata tv ajer.

Nanti dia lawan sape abah.(adik lelaki teruja)

Lawan dengan joe bugner kat stadium negara, kuala lumpur. 

Ooo omputih lawan orang hitam ker abah?

Ha ha ha ha..abah dan mak gelak.


Kami bertiga pernah baca pasal Muhammad Ali ni..orang islam rupanya.  Dia selalu menang bila lawan..berdarah-darah lawan dia kena tinju.  Muka pun bengkak bengkak, benjol sana..benjol sini. 
 
Oleh sebab dah jadi fenomena masa tu..abah belikan adik lelaki akak satu set penumbuk ni...dorang cuma main acah-acah ajer.  Tak berani nak tumbuk betul-betul..kang ada yang kena rotan.

Akak dan kak long pun pernah merasa pakai benda ni..kami main dalam bilik..waduh sakit gak bila kena penumbuk ni ek.
  
Al fatihah juga buat 3 rakan sepermainan waktu kecil di Kampung Puah Setapak Kuala Lumpur.

15 ulasan:

  1. Kak Ina... dulu dok kampung Puah ka? Wa sekampung la kite waktu kecik...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yer lah ogy..kamu duk belah mana ek?

      Padam
    2. Kat area benteng tu Kak Ina..

      Padam
  2. wah... ada lagi gambar lama
    sgt menarik..
    yg lain jd penonton ke pompom girl?

    BalasPadam
  3. Salam kak ina..

    Bestnya ada gambar lama macam ni, nostalgia.
    Dulu2 masa sekolah, bila ada Muhammad Ali bertinju kat TV, satu kelas boleh pergi tengok TV kat kantin, sebab cikgu pun nak tengok juga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh yer ker..amboi cikgu kamu tu peminat setia M A tu yer

      Padam
  4. Gambar2 lama memang old-skool =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. memanglah izzat..banyak kenangan bersama member masa kecik ni

      Padam
  5. Pernah manjadi fenomena peninju Muhammad ALI vs Joe Bugner ketika berlawan di Kuala Lumpur. Masih ingat ayat yang pernah disebut oleh beliau "float like a butterfly, sting like a bee".

    BalasPadam
  6. wah nostalgianya gambar ni. mana satu kak ina dalam gambar?

    BalasPadam
  7. Gambar yang sudah pastinya menyimpan banyak kenangan buat akak.

    BalasPadam
  8. assalamualaikum ... untung masih ada lagi gambar lama utk kenang dan diceritakan semula kan . Gambar masa kecik saya kat mana pun x tau la ...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers