OOO

Khamis, Mei 16, 2013

Resepi Macaroni Cheese Bakar


Assalammualaikum

Cara buat makaroni cheese bakar ni macam gak buat lasagna yang pernah akak buat dulu, cuma
kalau buat cara ni cuma buat 2 layer ajer.  Bahan sos merah tu memang boleh makan dengan spagheti sebab ada lebih..akak suka buat lebih pastu simpan dalam peti sejuk.  Bila tekak teringin terus panaskan sos dan rebus spagheti.  Akak jarang beli sos spahgeti yang di jual di pasaraya ..lebih suka resepi yang akak selalu buat.


Bahan-bahan 

200gm macaroni - rebus sehingga lembut dan toskan
200gm mozzarella cheese


Bahan Sos Merah/Sos daging
500gm daging kisar
1 tin besar pati tomato (puree)
1 biji bawang besar (sebaiknya yang kuning)
3 biji bawang putih
2 biji tomato yang besar
1 sudu teh oregano

1 sudu teh basil
1 sudu teh thyme 

garam dan sedikit gula (ikut citarasa masing-masing)
5 sudu makan tomato sos
2 sudu makan sos cili

cendawan butang-hiris nipis 
Minyak zaiton/minyak masak/minyak jagung 



Cara Untuk Buat Sos


1. Potong dadu bawang besar dan bawang putih.
2. Tomato di mesin dengan sedikit air.
3. Panaskan minyak (akak guna minyak zaiton) dalam 3-4 sudu makan.
4. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
5. Masukkan daging kisar dan kacau sehingga daging masak dan masukkan tomato kisar sehingga pekat.
6. Tuangkan pula tomato puree bersama-sama 1 tin air. 
7. Masukkan juga oregano, thyme, basil, garam, gula, cili sos dan sos tomato dan biarkan mendidih dengan api perlahan.
9. Biarkan sos mendidih sehingga 10-20 minit (pekat) dan rasa dulu (agak-agaklah yer) barulah di padamkan api.


Untuk Sos putih
2 sudu besar mentega
3 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu full cream/fresh milk/low fat
sedikit serbuk lada sulah
sedikit kiub ayam ( optional )
2 keping keju chedar

sedikit garam-jika perlu
air utk adjust kepekatan sos – kalau sos pekat sangat boleh tambah air 


Untuk sos putih pula…

1. Cairkan mentega, kemudian masukkan tepung gandum, kacau sehingga sebati. 
2.   Alihkan dari api, masukkan susu, kacau sehingga tepung tidak berketul, barulah dipanaskan semula.
3.  Kemudian masukkan cheese, kacau setiap masa, masukkan garam sedikit. Bila dah pekat sikit bolehlah  padamkan api.

air utk adjust kepekatan sos – kalau sos pekat sangat boleh tambah air  



Bahan tabur
mozarella cheese tu ikut suka hati..nak letak banyak pun boleh
jumlahnya bergantung  atas  kita nak letak banyak mana… lebik banyak lebih sedap.


Cara Masak 
1.  Panaskan oven 180C dan sapu minyak pada bekas tahan panas/pyrex/loyang.
2.  Masukkan macaroni dan tuang sos putih dan gaul sebati. (Jangan tebal sangat)
3.  Taburkan mozarella cheese dan letak lagi macaroni dan tuang pula sos merah.  
4.  Tabur lagi mozarella cheese dan bakar lebih kurang 30-40 minit (bergantung pada oven) dengan menggunakan api atas dan bawah.
5.  Hidangkan panas-panas.

9 ulasan:

  1. ermmmm sedapnye kak. lama saya tak buat camni

    BalasPadam
  2. thx kak sy memang dok cari resepi macaroni bakar..bleh try...

    BalasPadam
  3. nyums..ini mmg feberet ijah ni! :D

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum Kak Ina

    nyam nyam

    BalasPadam
  5. sedapnyeeeee... nak copy resipi, Thanks kongsi^^
    **pssttt... pinggan tu cantik la.. koleksi bunga kangkung ea?^^

    BalasPadam
  6. tq kak...byk jgk guna bhn...tp oregano n basil sy xpnh tgok lg...enth mcmnala kn...doakan saya dpt buat scpt mgkn...nk jamu mak n suami...by je xley mkn lg..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. kamu boleh beli ajer oregano dan basil kat giant qins

      Padam
  7. Nk try la pas ni..moga2 berjaya!!

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers