OOO

Sabtu, Januari 18, 2014

Kuih Celorot/Kuih Celurut

Assalammualaikum semua 

Duk kat sini  akak jumpa macam macam jenis kueh mueh , ada yang sama cam kat sana tapi namanya berlainan.
Bila nampak kuih ni, akak nak sangat rasa. orang panggil kueh celorot,  orang melanau pula panggil segurut. Rasanya kenyal mcam kueh kaswi tapilah kenyal sangat pun.
Lembut sangat, kalau tak ada gigi pun leh makan.

Diperbuat daripada tepung beras dan di campur dengan gula apung (gula melaka/gula tebu). Kemudian di balut dengan pucuk daun nipah dan di kukus sehingga masak.  Bukan senang tau nak buat sarung tu.
Nak makan cuma lurutkan kulit ke bawah dan sedap di makan, kalau nak buka daun nipah muda pun tak per.

Murah..ni akak beli seringgit...dapat 6 biji.

8 ulasan:

  1. Pertama kali melihatnya. Kalau dahulu buat trumpet digulung seperti diatas mengunakan daun pelepah pokok kelapa.

    BalasPadam
  2. d sabah kuih ni pemes belah papar sipitang..suku kaum brunei/kedayan yg pndai buat kuih ni ..kk jarang nmpk..tp klu tau resepi n rajin sepa pun pndai..jual d tamu2 shj ni...buat sndiri x pandai..plus mls..hihiks

    BalasPadam
  3. Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

    BalasPadam
  4. tepung beras dan gula jer ye kak ina

    BalasPadam
  5. first time dengar kuih ni...cantik gulungan daunnya. Sana kuih muih masih murah ye RM1 dapat 6 bijik...

    ~ jemput Kak Ina dan rakan-rakan untuk berkunjung ke blog saya, terima kasih :) ~

    BalasPadam
  6. Pernah makan masa pegi sana time bulan pose... banyak gak jual kat bazar ramadhan kat sana....

    BalasPadam
  7. Hihihi tgk kuih ni teringat masa kecik selalu kena bebel dgn mak sbb main2 bila mkn kuih ni... bila mkn tak buka lidi tapi jolok dari bwk sbb suka tgk dia melentok2 keluar dari sarung dia tu huhuhu nostalgia

    http://maksue.blogspot.com

    BalasPadam
  8. dlu ms hubby dok kuching penah makan ni...balik sememnanjung mengandung mintak tolong kawan blk kuching bli kan...sedap kan kak ...hihi

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers