OOO

Ad

Jumaat, Mac 21, 2014

Cara Buat Cheezy Cheese Balls

As'salammualaikum

Resepi ni ala-ala bebola cheese KFC, ada gak yang sebut chewy cheese wrecking ball.
 Akak ambil resepi dari blog SINI tapi akak ada tukar bahan-bahan.  Maaf yer tuan empunya resepi.

Bahan-bahan :
  • Cheese 1 bungkus. (mozzarella, cheddar, parmesan, ikotlah suka korang)-akak guna slice cheese bbq-potong kecik pastu bulatkan.
  • Tepung gandum secukupnya-jangan terlebih tepung
  • Kentang 3 biji.
  • Telor putih se biji.
  • Breadscrumb/serbuk roti kaler oren 1 bungkus.
  • Sedikit garam
  • sedikit serbuk lada hitam


Cara-cara membuat:
  • 1.Mula-mula kupas kentang, rebuskan kentang dengan sedikit garam sampailah empuk. Toskan dan lenyek sampai hancur.
  • 2. Potong cheese untuk disumbatkan ke dalam bebola itu. Jangan potong beso sangat kang tak muat pulak wrecking ball berinti cheese itu hewhew . Siap
  • 3. Campurkan tepung gandum  secukupnya dengan garam dan serbuk lada hitam.  Masukkan tepung  sikit-sikit sampailah adunan boleh di bentuk bulat.


  • 4.Gaul semua bahan di atas sampai lah sebati dan jadi bebola doh sebesar bola ping pong.
  • 5.Bulatkan doh tadi saiz sedang2, leperkan dia , sumbatkan dengan cheese yang tadi korang potong kecik. Lagi banyak cheese lagi sedap.Tutup dan bulatkan dia balik lawo-lawo.Siap 
  • 6. Pecahkan putih telor kocak-kocak dia.
  • 7. Sediakan sepinggan breadscrumb. Siap


  • 8. Mandikan bebola yang dah siap tadi dalam telor. Golek-golekkan dia. Siap
  • 9. Golek-golekkan bebola atas breadscrumb. Golek sampai serbuk roti tu kena kat semua tempat. Siap


  • 10. Masa untuk goreng homemade chewy cheese wrecking ball hahaha. 
  • Tips : minyak panas tapi api jangan beso sangat nanti hangus.
  • 11. Makanlah apa lagiiii 

11 ulasan:

  1. bestnya,....nampak macam senang ni kak...xper2 nanti SA cuba...

    BalasPadam
  2. sedapnya bila dimakan panas2....

    BalasPadam
  3. wahhh...senang rupanya...nanti nak cubalah... thank you kakak.. ^_^

    BalasPadam
  4. Balasan
    1. kamu agak agaklah..agak agak leh lekat breadcrumbs kira ok..jangan terlebih tepung nanti keras

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers