OOO

Ad

Selasa, Jun 17, 2014

Resepi Egg Benedict

Assalammualaikum semua

Wah dah berabuk dah blog akak ni...gara-gara cuti panjang dan ashik jejalan bersama family tercinta. Laptop pun akak tak bawa balik ke semenanjung.
Nak buat N3 pasal jejalan memang ambil masa sikit..sebab nak pilih gambar.  Jom layan dulu resepi mudah untuk sarapan ni yer.

Akak gunakan roti gandum..kalau nak sedap buh cheese kat atasnya tau.  Resepi akak ambil dari blog INI



Bahan-bahan

2 biji telur
2 keping roti putih
lada hitam - freshly cracked
Sedikit butter atau majerin
Garam

Cara-cara
Lenserkan remekin atau bekas membakar kecil yg digunakan.
Letakkan sekeping roti di dalam bekas.
Butterkan roti, taburkan sedikit lada hitam dan garam.
Pecahkan sebiji telur ke atas roti. Tabur lagi sedikit lada hitam & garam.
Bakar pada suhu 180 C selama 15-20 minit atau hingga telur putih masak dan telur kuning cair sedikit.

11 ulasan:

  1. menarik sekali untuk dicoba, terima kasih sudah berbagi resep

    BalasPadam
  2. senang aja kaaaan dan uuuumph rasanyaaa...

    BalasPadam
  3. Assalam, sy pembaca setia blog akak & tak sangka dapat jumpa akak ari tu di Tapah. Mula segan gak nak tegur takut silap orang. Ni no tel sy 05-4032119 jika perlu apa-apa pertolongan tel lah saya. Tk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mualaikumsalam fiezza. Tak sangka gak kamu sudi nak tegur akak. Nanti akak bagi no kamu kat anak yer. Kalau ada hal bolehlah nanti dia call kamu. Terima kasih sekali lagi yer fieza

      Padam
  4. senang giler ni k ina.. nak cuba gak la....

    BalasPadam
  5. Macam best untuk dicuba agak2 bape kalori ni?

    BalasPadam
  6. Comel je bentuk egg benedict ni. macam sedap.

    BalasPadam
  7. sy dh buat tp versi lain.hihi..mmg sdap..sbb xda oven n remekin sy bkr dlm kuali ajaib je.roti tu ptong bulat ditgah n ltakkn telo lada sulah n tbur chese di tepi2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kira pandai gak aa kamu..buat versi lain pun ok janji sodap kan :)

      Padam
  8. Ummm..Memang begini ke cara buat egg benedicts? Baru tau senang rupanya. Selalu duk order kat hotel masa breakfast sbb X pandai buat

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers