OOO

Ad

Isnin, Julai 14, 2014

One Billionth Barrel Monument, Seria Brunei Darussalam

Assalammualaikum

Salah satu tempat menarik di Brunei Darussalam ialah One Billionth Barrel Monument (Tugu
Satu Billion Tongyang terletak di Mukim Seria Daerah Belait  
Tempat ni dekat tepi laut
dekat sini, ramai pelajar gak yang melawat tempat ni
'nodding donkey'..
Monument ni tak jauh dari Miri, semua taukan yang negara Brunei merupakan salah sebuah pengeluar minyak yang terpenting di dunia dan menjadi sumber ekonomi utama.
alamak ada sampahlah pulak kat sini
Telah di bina pada tahun 1991 sempena pengeluaran 1 bilion barrel crude oil di Seria 1 field well (dimna telaga minya pertama Brunei di jumpai pada tahun 1929), monumen ini di bina 38m dari telaga minyak Seria 1

Oleh kerana cuaca panas kerana kami sampai pukul 3 lebih memang tak duk lama kat situ.
Kat sini banyak betul 'nodding donkey' 
ala macam pam minyak
 lori minyak dah tunggu
alangkah bagusnya jika Malaysia camni kan..
merata-rata ada benda ni.

3 ulasan:

  1. Nampaknya bekalan minyak tak putus lagi.

    BalasPadam
  2. yeahh!! esok esok kite pulak update pasal Seria ni. hihihi~

    BalasPadam
  3. Menarik jugak Brunei ni ye. Kat Kerteh pun ada ke ek tempat macam ni

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers