OOO

Selasa, Oktober 21, 2014

Cara Buat Kueh Gulung/Kueh Dadar

Assalammualaikum
Besok cuti Depavali kan, tapi anak akak kena gi sekolah gak sebab Sarawak dah ambil cuti Good Friday, lagipun orang India kat sini tak ramai pun.

Pelbagi versi/cara//resepi kueh gulung ataupun kueh dadar ni.  Ada yang guna santan dan telur, ada yang guna telur sahaja.  Kali ni akak ambil dari blog mat gebu

BAHAN INTI
3 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa untuk inti, jenis yang muda sedikit
1/2 cawan gula merah @ gula timbang*
1/3 cawan gula pasir*
1 cawan air*(*disatukan dan masak hingga larut)
1 helai daun pandan, disimpul
BAHAN KUEH DADAR :-)
1 1/2 cawan tepung gandum
2 1/3 cawan air*
2 helai daun pandan, potong kecil*(*kisar dan tapis)
Beberapa titik pewarna hijau
Sedikit garam
2 camca besar minyak masak
1 biji telur

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI KELAPA :- Tapis air gula tadi ke dalam kuali, masukkan daun pandan dan didihkan hingga air gula pekat. Tambah kelapa parut putih dan gaul rata, guna kan api kecil. Masak hingga kering tapi masih lembap sedikit. Sejukkan sebelum diguna...
  2. UNTUK KUEH DADAR :- Satukan semua bahan2 untuk kueh dadar, kacau rata dengan whisk dan tapis, atau masukkan ke dalam alat pengisar makanan dan putar hingga rata. Rehatkan 10 minit.
  3. UNTUK KUEH GULUNG :- Panaskan non-stick pan bersaiz 8 inci dengan sedikit minyak, mat cuma lenser atau sapu permukaan non-stick pan tu dengan paper towel yang dicelup dalam minyak masak. Bila panas, masukkan 1 senduk bancuhan tadi dan ratakan. Masak hingga permukaan kueh dadar kelihatan pucat dan seakan2 jernih. Alih ke dalam pinggan. Letak 1 camca teh penuh init kelapa, kemudian lipat dan gulung kemas, seperti dalam gambar diatas. Buat hingga siap dan hidangkan...

9 ulasan:

  1. Hohohoho.bila nak singgah ni ...hehehe

    BalasPadam
  2. saya panggil ni kuih ketayap..anak (nurul) panggil kuih gulung...anak-anak semua suka kuih ni termasuk nabila.

    BalasPadam
  3. Memang layan buat minum petang. :)

    BalasPadam
  4. kuih ni memang sedap..yang bestnye nak buat pun senang je..:)

    BalasPadam
  5. cemana nak buat inti kacang merah ye kak ina?

    BalasPadam
  6. memang terbaik untuk makan petang bersama keluarga

    BalasPadam
  7. Sy masih xlulus buat kulit dia auntie...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers