Selasa, Mei 24, 2016

Travel 2016 : Sungai Petani-Alor Star-Padang Besar-Kulim

Assalammualaikum semua


Kami bermalam di Sungai Petani Inn semalam ajer sebab nak teruskan perjalanan lagi.  Selepas sarapan pagi, kami sempat singgah kat pasar nak tenguk apa yang ada.  Tapi tak ada yang menarik nak beli, kami teruskan perjalanan ke Padang Besar.
Masuk gak ke Alor Star, cuma keliling keliling ajer, ingat nak gi Pasar Rabu tapi takut tak sempat nak pergi ke destinasi seterusanya.
Seronok jalan jalan kali ni sebab tak ada kesesakan jalanraya walaupun cuti sekolah.  Suka dengan pemandangan nak ke Padang Besar, tapi kan cuaca panas masa tu, banyak gak lah kebakaran kecil yang kami jumpa.

Cuaca memang panas masa tu, bila nak cari parking memang payah kat Padang Besar ni, nak masuk kat situ kena bayar.   Kami nekad ajer parking kat tepi jalan walaupun risau takut kena saman.  Pergi makan kat deretan peniaga tepi jalan, makan untuk alas perut saja.  

Kat sini, ashik naik turun tangga, akak jalan jalan kat belah bawah ajer sebab tak larat nak naik tangga, turun tangga.  Lagipun barang yang di jual lebih kurang sama jenisnya tapi tak taulah ada perbezaan harga ataupun tidak.

Bila sampai ke Padang Besar sempatlah beli serba sedikit barang untuk kenangan.  Kami pertama kali sampai kat sini, tapi lupa nak ambil gambarlah pulak.
Geram pulak tenguk orang jual durian, beli satu biji kat situ dan singgah kat Masjid Padang Besar yang terletak tak jauh dari situ.  

Lepas tu kami teruskan lagi perjalanan sambil akak cari bilik, mula mula cadang nak tidur kat Grik, tapi hotel yang kami pilih dah kehabisan bilik.  

Kami call Hotel Seri Malaysia Kulim, bilik tingkat bawah dah habis, cuma ada kat tingkap atas. Malas nak naik turun tangga, kami ambil keputusan tidur di Tune Hotel Kulim.
Makan malam kami makan kat restoran bersebelahan Restoren Route 69, punya lama tunggu nak makan. Nasib baiklah suami ada order nasi goreng kampung dan lamb chop.

Harga pun taklah mahal sangat.  Masuk bilik borak borak pastu apa lagi...tidurlah

2 ulasan:

  1. Pernah naik menara Alor Star beberapa tahun dahulu.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers