OOO

Sabtu, Ogos 12, 2017

Amalan Makan Sireh Wanita Sarawak

Assalamualaikum

Masa tinggal di Miri,alhamdulliah akak ada rakan blogger yang dah menetap di sana bertahun tahun.  Beliaulah yang banyak menolong akak semasa mula mula sampai.😍



Bila di jemput ke rumah beliau sempena hari raya, akak pun dengan tangan terbuka pergi ke rumah Roz ataupun Along bersama sama suami. Kisahnya kat SINI.😐



Kali ke dua ke rumah beliau saja buat makan makan dengan rakan rakan kat sana, kali akak dapat tenguk beliau dan rakan rakan makan sireh.😉 

Kalau kat Semenanjung, yang selalu makan sireh golongan orang tua yang berumur dalam lngkungan umur 60 ke atas, bila tenguk yang bawah 50an  makan, rasa agak teruja gak.😊


Mereka pelawa akak cuba, hi hi.😌.tak beranilah nak makan. Pernah masa lenggang perut anak pertama di Segamat, arwah atok suami suruh makan bila habis acara berlenggang, masuk mulut buat syarat sajer.  Pastu buang sebab uwekkkk😱

Kawan akak Mala anak jati sarawak bagitau
Kak Ina, Daun Sireh, buah pinang, isi buah kedaung, jintan putih, jintan manis & ketumbar yg telah disangai. Blh jgk dibubuh kapur & sedikit gambir Swk...itu pun klu nak dptkan warna mulut merah :)
Khasiatnya utk buang angin dr badan. Amalan mkn sireh ni biasa dibuat orang dlm pantang & jgk selps mkn utk menghilangkan rasa kurang enak slps makan.

Walaupun amalan semakin jarang d temui, tidak di nafikan amalan makan sireh masih lagi di amalkan.  Kat Sarawak sireh atau karakek dalam bahasa Bidayuh  amat sinonim dengan masyarakat mereka terutamanya golongan wanita.



2 ulasan:

  1. Pernah cuba cuba makan sireh.. Memang pedas dan pahit..

    Confirm tak sedap..

    BalasPadam
  2. pernah try. dah try sure tak nak lagi..

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers