OOO

Rabu, Disember 03, 2008

Jakarta (Bahagian 1)

 kredit pic : google
Sebenarnya berat hati nak berhenti kerja bila suami akak nak pindah kerja ke Jakarta....fikirkan gaji dah banyak...walaupun kerja guru tabika tapi gaji lebih dari RM1,000...lebih..kerja pulak separuh hari..bila cuti sekolah...kita pun ada kat rumah...cuma yang tak tahan kena gi kursus...

Mula-mula suami balik kerja bagi tau:-

Macamana ina....abang kena transfer ke jakarta tau...lama juga dalam 2 tahun..nak ikut ke tidak?
Ala..apa pasal lah kena gi sana....payahlah...inakan kerja....nanti sape nak bagi mak duit dapur..?
Tak apa...fikir dulu...dia orang bagi masa sebulan nak prepare...kalau susah..ina duduk sini..abang pergi single status...kalau pergi single status rugi tau....tak dapat beli barang...kalau pergi family status....nanti nak balik dapat kontena...boleh beli barang jati....pastu anak-anak semua dapat buat international pasport....
Okeylah macam tu ...ina fikir dulu. Rasa-rasanya macam malas aje nak ikut abang...

Dari akak dalam pantang masa melahirkan liyana...suami akak dah memang kena kerja kat.. sana..tapi taklah lama..lebih kurang 2 atau 3 bulan aje...pastu selalu jugak dia gi abu dhabi (pernah kena tinggal 6 bulan..2 kali pulak tu)...vietnam..tapi paling kerap ke jakartalah...jadi dah biasa kena tinggal...tapi kali ni 2 tahun..mana boleh jadi...kang jadi cerita lain pulak...

Masa tu akak ashik tanya pendapat emak, abah, kakak dan kakak ipar termasuk juga member-member di tempat kerja..ada yang kata ikut...ada yang kata tak payah ikut....ada pulak yang cakap... .jangan main-main..perempuan sana lawa-lawa..nanti suami bawak balik perempuan indon baru padan muka....walaupun akak tahu dia orang bergurau...tapi hati tu tetap cuak jugak....hi..hi.hi..sape yang tak sayang suamikan..lagipun anak ramai be....nanti sape nak tanggung ...kalau suami buat pasal......fikir punya fikir lama-lama akak dengar nasihat emak dan abah..

Ngah..(mak dan abah panggil ngah) baik ikut suami ke sana...bahaya tau...kat situ kan tempat orang......nanti...kalau duduk seorang..makan dan pakai bibik yang siapkan.....terpikat pulak pulak suami dengan orang bibik tu....melopong nanti....nak fikirkan kerja ke atau nak fikirkan suami....duit boleh cari...suami kalau kena kebas...baru tau.....

Akhirnya sebelum cuti persekolahan akhir tahun 2004 akak bagi surat letak jawatan dengan berat hati....masa tu suami akak dah pergi dulu dah ke jakarta. Sebelum dia pergi kami anak beranak buat passport dulu..untunglah sebab semua company tanggung. Dapat tiket kapal terbang pergi ke sana. Sebelum tu kena packing barang-barang yang nak bawak.. ... Company siapkan kontena...akak masukkan segala brg termasuk batu tumbuk dan basikal imran..kalau tinggal kat sini sape yang nak pakai. Bawak baju dan juga buku-buku imran dan ira. Kat rumah di jakarta tu segala keperluan rumah tangga dah ada.....jadi pinggan mangkuk tak payah bawak.

basikal yang akak angkut ke sana....masa nak balik sini...bagi kat anak bibik..

Cuti sekolah 2004 ...akak berangkat ke Jakarta dengan perasaan sedih meninggalkan emak dan abah. Suami akak kebetulan balik dari sana. Yelah..manalah akak tahu nak naik kapala terbang ni...tak tahu nak check in dan benda-benda remeh temeh kat airport tu. Masa tu cuma ira, imran dan yana yang ikut..Russhid dan Firdaus tak dapat ikut ...ada hal... Kami naik dari train dari KL Sentral aje..masuk beg pun kat situ jugak...oleh sebab suami ada..jadi akak tak gelabahlah..imran dan ira memang tak pernah naik flight...jadi mereka rasa seronok sangat.

Sampai kat airport di jakarta... driver dah tunggu...naik van kijang.(mcm unser di malaysia)..tenguk keadaan sama aje macam.kat kl..jadi tak kisahlah jugak...bila sampai kat depan pintu apartment...kami turun..ada pulak security jaga kat bawah.(lobby). mereka check apa yang dibawa...naik lif..terus ke tingat 17........mak datuk tingginya..gayat jugak akak di buatnya.masa tu dah rasa tak best aje..manalah pernah duduk kat tempat tinggi macam ni kecuali masa duduk di tingkat 1 di johor dan di gombak..(rumahpangsa).

Masa ni abah, mak dan adik serta anak akak(liyana dan ira) datang bersama-sama ke jakarta..abah dan mak nak tenguk tempat tinggal akak...baru senang hati katanya...masa tu heboh pasal isu pulau ambalat..jadi banyak demo oleh penduduk jakarta..tulah yang buat mak risau...sampikan kat embassy malaysia pun dia org buat demo......nilah lobby tempat menunggu tu..tunggu van datang nak hantar semua balik ke airport..masa di airport si imran melalak nak ikut wan dan atok balik ke kl.....lepas sampai rumah akak pulak yangmenangis...pasal dia orang duduk nak dekat 10 hari..jadi bila dia orang balik rasa sunyilah pulak...masa ni ira dah sekolah balik di kl..ni cuti pertengahan tahun bulan jun (kot) tahun 2006.

Tenguklah keadaan dapur akak...bukan besar pun...

Nilah ruangan tempat permainan si imran....main basikal pun kat sini....nak buat macammana..tulah sebabnya dia boring duduk kat sini...

si imran dan ira bergaya kat bilik akak (master bed room)

Ni ruang makan ...bukannya besar pun..sebenarnya ada 4 bilik tidur....1 master bed room. 2 bilik untuk anak.. ..pastu bilik untuk bibik 1..bilik air ada 3...satu bilik air kat bilik bibik..oleh kerana bibik tak duduk sini..bilik bibik jadi bilik stor..jadi apa kes...nak pakai bibik hari-harikan......nanti dia tak ada kerjalah pulak...akak tak suka tgk org lain mundar mandir kat rumah akak ni..
Tuan punya rumah ni suka collection lukisan..keliling dinding di luar dan di dalam bilik..ada aje lukisan...dia nak jual kat kami...akak tak mahu...bukannya murah pun...mahal giler...lagi satu kami dah tahu mana nak cari lukisan yang harga lagi murah dari ni.....

Ni pemandangan dari rumah akak..sayup mata memandang...

kredit pic : google
Rumah akak kat belakang tu.tingkat 17......orang panggil ITC Kuningan (Internasional Trade Centre)kat sini shopping complex sebenarnya....kalau nak beli baju...telekung, kasut, baju kanak-kanak....beg tangan.(sebenarnya kat Pasar Tanah Abang lagi murah)....boleh dikatakan semuanya ada...yang paling banyak vcd tiruan...murah beb..satu baru Rp6,000 (RM2.50) masa nilah si imran dan ira kalau ada cerita baru aje..ajak turun ke bawah beli dvd..akak pun collect beli cerita korea dan jepun..

Kalau nak exercise..gi aje kat sini...tapi akak jarang buat....malaslah...

Imran memang suka berenang... jadi selalu turun ke bawah nak buat dia happy..pasal dia boring bila kakak dia dah tak ada...

Antara kemudahan yang disediakan kat sini...kolam renang..gim dan sauna....

Nasib baik jugak apartment ni bersambung dengan C4...jadi senanglah nak beli barang dapur..ikan dan daging...tak yahlah nak pergi ke pasar lagi. Masa anak-anak ada bestlah jugak...merayau kat kedai di bawah..tak lama suami tanya akak......

Ina..nak pakai maid tak...kalau ada maid senang sikit nak kemana-mana..pastu boleh temankan ina bila nak beli barang...
Abang nak ambil dari mana bibik ni...
Ala..sepupu budak cleaner yang datang masa ina tak ada dulu..nanti abang suruh dia bawak sepupu dia ye..
Okeylah macam tu...

Besoknya cleaner tu datang bawak sepupu dia....kebetulan hari tu hari sabtu...jadi suami tak kerja...Akak tenguk muda lagi bibi tu....macam anak dara...alamak habislah laki akak kena sebat dek bibik indon kang....tanya punya tanya..rupanya dah ada anak seorang...dalam hati selamat akak...kah..kah..kah..cemburulah tu.memang dah jadi dengan suami akak..tak datang hari-hari..rumah pun bukannya besar sangat...lepas interview tu...suami buat keputusan bagi gaji Rp250.00 (RM120.00)sebulan..datang 3x seminggu ....kerja gosok baju (nilah kerja yang paling menyampah nak buat) mop rumah, basuh bilik air dan tolong akak potong bawang ke....ala...kerja rumahlah yang biasa di buat oleh orang perempuan.

Sebelah kanan tulah bibik kami...akak panggil dia noor..ni sepupu dia kawin..sepupu dialah yang jadi cleaner kat rumah akak dulu masa hb tinggal seorang(nasib baik lelakikan)...dia orang ni kalau kawin tak mahal...tak ada hantaran pun....rumah buruk tak apa..janji pelamin dan pakaian pengantin grand.......kalau tenguk macam rumah orang kaya kan...

Makan pun biasa-biasa aje..tak ada meja..kena pangku dengan tangan aje...oleh kerana mereka ni macam taraf rendah kat indon (yelah pengantin lelaki kerja cleaner..pengantin perempuan jurujual aje)...jadi tak adalah orang indon yang sama office dengan suami akak yang datang ke situ..tak ada kelas kata mereka..nak tau sape yang datang....orang perancis.. mat salleh....orang dari negara india....maksudnya bukan orang indonlah...yang datang pun jiran-jiran dia orang aje..kecian..tak meriah langsung.. bukan macam bunga lestari dan ashraf ....tukan artis glamour...lagipun mereka anak orang kaya.... buat pun kat hotel....lepas tu fofular....

Nilah anak bibik tu...selalu akak suruh bawak ke rumah akak..pasal si imran tak ada kawan..masa ni 2 keluarga tu dah balik ke malaysia..kakak dan abang pun tak ada..kecian betul imran masa tu....nak pergi rumah member malaysia yang lain tu..jauhlah pulak...

Hari pertama kerja... akak nak cakap indon tak pandai...jadi cakap yang perlu aje..lama-lama dah okey..macamana tak okey...tgk cerita indon..berita indon....rencana indon..lama-lama terrorlah akak.......yang geli hati tu...hari pertama gi C4 nak beli barang dapur (masa tu gi dgn anak-anak aje)...bila sampai kat cashier...barang semua dah scan....tulis Rp320.30...akak confius..eh..eh..tak tahu nak kira....orang lain dah beratur ramai kat belakang...lama-lama suruh cashier tu ambil sendiri duit kat tangan akak...selamat......

Dah ada bibik ni ... okeylah sikit...ajak dia gi pasar. Kami pergi ke pasar manggarai..bukan nak berlagak......ya allah...akak tak boleh masuk kat situ.....lebih teruk dari chow kit road..dengan lecaknya..pastu bau (tau ajelah pasar..mana ada yang wangikan) dan dan keadaan ikan yang di jual memanglah akak tak lalu akak nak beli...membebellah akak dengan bibik........
Ngapain kamu bawak saya ke sini...
Ya..ibu kan mau ke pasar..jadi saya bawak ke sini aja...saya selalu belanja di sini aja...(betul jugak..akak yang salah bagi arahan kot)
Pasar ni jelek..baunya busuk ...bawak saya ke pasar yang bersih sedikit...
Maaf bu........

Dia bawak ke Pasar Tebet...nasib baik pasar ni okey..ikan, sayur, daging dan buah fresh..harga pun boleh tahan..murah dari C4....lepas tu ada 2 family lagi datang........ kami pergi ke pasar ni bersama-sama..selalunya hari sabtu..hb cuti..bolehlah hb jaga anak-anak...

L ialah salah satu jiran akak masa tu...dia ni kena berhenti kerja pasal nak ikut hb dia transfer kat sini...masa tu anak-anak dia masih kecil lagi... umur 7 tahun, 5 dan 2 tahun..bila dah duduk ni....sibuk nak balik ke kl....boring katanya..bila balik kl pulak..dia kena kerja..pastu complain penat dan anak-anak macam terbiar aje....pasal tahu ajelah duduk kl..kan banyak yang perlu di bayar......masa duduk kat sini... elaun memang lebat...bil-bil semua company tanggung...dapat elaun makan lagi..mana tak best...nak shopping kat bawah aje...kadang-kadang kami shopping kat pasar tanah abang...pasal kat sana lagi murah...keadaan macam pasar chow kit.....tapi sekarang kat sebelah pasar ni dah ada shopping complex yang nyaman..harga mahallah sikit..L ni selalu contact akak bila dah balik ke malaysia..

Yang ni A..ambil cuti tanpa gaji setahun....mengajar kat sekolah menengah di jalan pudu..kalau tak silap.lah..mula-mula dia tak ikut suami dia..entah macammana lepas tahun baru cina 2005 dia nak datang pulak..mungkin suami dia cerita dah ada 2 family kat sini...dia bawak bibik dia yang asal dari medan ke jakarta...ada 2 orang anak ...4 tahun dan lagi satu nak dekat 2 tahun..dia senang sebab bibik dah ada..tapi lama-lama bibik pijak kepala dia...almaklumlah tanahair bibikkan ..dah pandai merayap jumpa bibik-bibik yang lain kat kolam atau pun dia pergi ke umah bibik tu bila majikan dia keluar kerja..A makan hati jugak tenguk perangai bibik ni...sampai bibik yang control cannel tv...tenguk sinetron dan lagu dangdut....pernah jugak bibik bangun lambat dari majikan....

sekarang dia dah pindah ke sarawak...hb dia kerja kat brunei....A mengajar di sempadan sarawak/brunei tu....jadi hb dialah ulang alik gi kerja kat sana.
Kat sinilah bila ada acara berkaitan jakarta di adakan.seperti pesta makanan dan tarian tradisional.....kat sini pun banyak tempat shopping..tapi harga barang kat sini mahal sikit dari itc kuningan...suami pergi kerja selalu lintas jalan ni...tempat kerja dia kat seberang jalan...
 
 
pakaian orang betawi mainkan lagu mereka. ....mereka ni salah satu kaum di jakarta...kalau nak tahu loghat mereka..cuba tenguk cerita sampson betawi di astro aruna..
Panggil kak ana..kawin dengan orang uk.....umur dia dalam 40..an ...husband dekat 60..an...loving couple...dia datang masa L dah balik ke kl...jadilah kawan akak jugak...husband dia pun kerja satu tempat dengan hb akak...skrg ni dah lost contact...

Ira kami sekolahkan kat sekolah agama swasta dekat dengan rumah..pergi balik naik van..yang tak best tu..dia kena masuk darjah 2 pasal kat sana semester pertama dalam bulan jun..semester kedua bulan januari..terbalik...di sekolah ni pulak tiap-tiap hari baju lain-lain...hari isnin baju hijau..hari selasa baju biru....dah pulak jenis baju yang dia pakai setiap hari..mula-mula masuk sekolah ni dia dah kata tak best...pasal dia tak pandai cakap indon lagi..lama-lama okeylah jugak..sekolah dari pagi hingga petang..bila masuk tahun 2006 dia tak nak sekolah kat sini pulak..terpaksalah akak balik buat urusan bersekolah balik ke malaysia. dia tinggal dengan mak akak masa tu..carilah sekolah yang terdekat..oleh sebab tak sekolah kat sini dalam masa 1 tahun lebih..dia tak boleh catch up matapelajaran kat malaysia....memang masa tu merosot teruk pelajaran dia..
Nilah anak L yang gi sekolah yang sama dengan si ira...irfan namanya..yang kesian tu..dia baru masuk darjah satu kat sini...bahasa indon dia lebih bagus dari bahasa melayu....balik semula ke kl ashik nak cakap indon aje...keluarga mereka tak lama di sini...setahun aje...

Bila dah nak gi sekolah aje..dia bad mood...
tv pun tuan rumah siapkan...

Ni masa nak hantar atirah balik ke malaysia bila dia tak ingin lagi sekolah kat jakarta..tak best katanya....nak sekolah balik di malaysia.
 kredit pic : google
Kalau saja nak rasa makanan di jakarta..akak makan kat sini aje..akak boleh makan masakan orang minang dan padang aje....masakan org menado...sulawesi..tekak tak boleh terima...ni kat food court shopping complex mal ambasador..sebelah aje dari rumah akak...

kredit pic : google
kami selalu jugak gi kat sini...kerana ada giant jakarta..jadi banyak barang-barang made in malaysia kat situ seperti ikan sardin cap ayam...kalau gi... borong brg made in malaysia ajelah..

Akak pulang sekejap ke kuala lumpur pada 25hb disember 2004..pasal nak uruskan persekolahan yana dan firdaus dan nak uruskan russhdi masuk ke ikm, jalan kampun pandan......rupanya pada 26hb disember 2004 pulak terjadi tsunami....suami akak tak ikut...dia kerja masa tu..bila tanya..tak rasa apa-apa ke masa tsunami.
.alhamdulliah....tak ada apa-apa....ala ina...jauhlah jakarta dan acheh...tapi kat tv hari-hari tenguk pasal tsunami...ngeri tenguk mangsa tsunami tu....

Nantilah kita sambung lagi...

2 ulasan:

  1. Suka baca pengalaman kak ina di Indon.

    Kalau saya dengar lagu Wali Band terasa diri berada di negara Seberang. Alahai...

    BalasPadam
  2. Merasa pengalaman akak melihat perkahwinan kat Indonesia kan. Lain kali bagi dia hadiah kahwin Flexiroam barulah gempak ;p

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers