lazada

Lazada Malaysia

Isnin, Januari 26, 2009

Ke Kolam Air Panas Hulu Tamu di Batang Kali

Cuti panjang sempena tahun baru cina kami tak ke mana-mana...pasal minggu depan nak balik kampung suami kat segamat pastu nak gi muar ada saudara suami buat kerja kawin..suami ajak ke kolam air panas di batang kali selangor..pasal suami ada terbaca kat dalam surat khabar pasal tempat ni..
Oleh kerana tak tahu jalan nak kesana..kenalah isi minyak dulu...suami ikut jalan nak gi ke pekan rawang...tapi rasanya sekarang ni taklah susah sangat pasal banyak papan tanda jalan.......kami pergi berempat aje....yang besar kerja part time...jadi tak lehlah join...
Dari pekan kali ke sini taklah jauh..jumpan pekan gapi....lepas tu ada papan tanda tunjukkan arah jalan nak ke situ...dari jalan besar nak masuk ke tempat ni jauhnya 6 kilometer..takut jugak tgk jalan ni gi ke situ....sunyi sepi........yelah jalan kg dan pastu banyak pokok durian..kalau musim durian lehlah datang kat sini...beli durian....
Dari jalan besar nak masuk ke tempat ni jauhnya 6 kilometer..dah sampai seronok pulak tenguk tempat ni...cantiklah jugak tempatnya......kat situ ada chalet..tapi belum siap lagi. katanya nanti ada buat perasmian tempat ni...tak tahulah bila....
Parking pun tak penuh..orang datang dan pergi..yelah takkan nak lama-lama kat sini...kulit macam udang bakar bila lama sangat berendam kat kolam air panas tu...
Ada tempat rehat, tempat persalinan dan tandas....ada tempat air panas yang berbau belerang kat sini...kalau bubuh telur boleh masaklah....dari situ di salirkan ke 2 kolam....
Satu untuk kanak-kanak mandi...air dia taklah panas sangat sebab dah di campur dengan air sejuk..kalau idak...masaklah kulit budak-budak ni....
Masa ramai kanak-kanak mandi kat sini...si imran seronok....tak lama kemudian mereka semua dah balik..dia dah tak ada kawan...dia join akak kat kolam orang dewasa pulak...
Siap pakai goggle lagi....imran ni memang suka mandi kat kolam....suka main air...
Sedaplah duduk kat kawasan ni...sunyi pastu orang tak ramai macam kat selayang tu...lepas tu masuk tak kena bayar lagi....
Untuk orang dewasa pulak air dia tak campur apa-apa....jadi panas gilerlah jugak...tapi akak tenguk ada makcik-makcik selamba aje berendam dalam air panas tu...katanya bagus untuk kesihatan....tak boleh jadi ni....akak malu pulak dengan imran dan si ira...mereka selamba aje rendam kaki....suami akak lagi berani....dia rendam 1 badan.....akak pun cubalah merendamkan kaki...lama-lama okeylah pulak....akak, ira, imran dan suami rendam 2 kali....nanti lama-lama kulit merah....

Lepas mandi kat tempat persalinan...kami balik dan singgah makan tengahari di pekan gapi...
Balik ikut jalan ulu yam...lagi dekat rasanya.....banyak betul orang berkelah kat hutan lipur ulu yam ni....cuacakan sekarang panas...jadi berendam kat air sejuk memanglah best...
Kami singgah di tempat rehat kat empangan batu...ira dan imran mintak nak makan aiskrim...
Tak lama kat sini....best jugak lah kat sini....pemandangan cantik....sampai kat rumah dah dekat pukul 4.00....semua pengsan sampai pukul 6.00 petang....malas nak masak...masak nasi goreng kampung dan suruh anak beli ayam golek......

7 ulasan:

  1. salam kak ina...amboi syoknya cuti panjang....jejalanlah ye...
    sekarang sini pun panas...summer..hari ni je max 41 C huhuhu...
    anak saya panggil roti canai tu..cruncy pancake hihi...

    BalasPadam
  2. K.ina..
    seronoknya nampak imran mandi kolam air panas tu..siap pakai google lg tu..anak2 eiyda pun suka mandi kolam..selalunya budak2 la paling bahagia bila dapat jumpa air kan..

    BalasPadam
  3. mesti panas air tu kan? pernah juga cuba rendam kaki... baik utk kesihatan.. meringankan badan

    BalasPadam
  4. salam suzi..mak datuk..panas betul tu...mesti berkurung dalam rumah aje ye. bagus jugak idea anak kamu tu..roti canai leh la di panggil cruncy pancake..

    BalasPadam
  5. salam eiyda...memang betul tu bdk-bdk suka main air...tu lah pasal skrg ni byk bdk mati lemas...takut jugak nak lepaskan mereka terutama di laut.

    BalasPadam
  6. salam hazlin..memang panas...mula-mula akak takut jugak nak rendam..le lama rendamlah jugak ..nak buang penyakit..ada yang relax aje rendam satu badan..

    BalasPadam
  7. hai.. next time datang sini ( Batang Kali) singgah ruymah sayalah...sekarang musim durrian, dan buah-biuahan.....

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers