OOO

Sabtu, November 21, 2009

Ayam Goreng Tandori


 Memang sedap meratah ayam goreng tandori ni...akak rekemen...sodap tau....tak yah lagi beli kat kedai mamak..boleh buat sendiri kat umah..akak tambah daun kari yang di letak selepas masukkan ayam dalam minyak panas...waduh  baunya menyengat tekak..cuberlah yer...resepi asal dari Puan Liza dan akak ambil dari umah Love..c & p ajer..

Bahan

  • 1 ekor ayam [potong kecil dan bersihkan]
  • 1 paket rempah tandoori MAGGI
  • 3 s/b cili mesin
  • 1 s/b serbuk kunyit
  • 5 s/b tepung goreng ayam (Love gune tpg Kentucky)akak ikut love jugak
  • 3 ulas bawang merah ]
  • 2 ulas bawang putih ] mesin halus
  • 2 inci halia ]
  • garam 
  • akak tambah..3 tangkai daun kari
Cara

1.  Gaulkan semua bahan dan perapkan selama 1/2 jam.
2.  Gorengkan dalam minyak yg banyak sehingga garing dan masukkan setangkai daun kari setiap kali goreng.

    10 ulasan:

    1. aahhhh...sedapnyaaaa!!!! dah terbau2 kat lubang idung keharuman ayam goreng tandoori ni!!!

      BalasPadam
    2. yer lah kak x yah beli lg kan senang jer bahan2 nyer...nanti bleh lah try pulok buat...

      BalasPadam
    3. salam kak ina
      wah nampak mmg sedap..lg la kalau kita dpt makan kan ain kan.. hehe..tapi kak ina masak apa pun sedap la..bila ek nak dpt rasa masakan kak ina ni..jom pi kl ain..mcm dekat jer ek..
      hari ni N masak kari ayam dan pengat..menu ujung minggu..tuk family terchenta..nti nak try menu ayam tandoori grg ni la..

      BalasPadam
    4. salam ain..waduh power sungguh hidung ain ni..sampai lepas ke sana..hi..hi..hi..


      salam mala..betul tu..klu mkn seorg boleh beli..klu anak ramai cam akak ni.kena masak sendiri..klu idak kempis poket..


      salam NJ..ala kamu masak pun sodap jugak..klu trn kl tak yah suruh akak msk...kamu berdua ajer yang belanja akak..boleh tak???

      BalasPadam
    5. salam ina..akak selalu baca blog ina ni..dah lama jugak..akak suka mencuba resepi..tapi belum pernah cuba yang ina punye ni..nak mintak izin dulu..bolih ke akak ikut resepi..yang ada diblog ni..untuk masak sendiri dirumah je...akak ni tahu masak..tapi tak pandai..masak biae tahu lah...jadi teringin betul nak cuba resepi yang ada disini..akak pun baru tahu ceman nak tulis dan bagi komen..dulu tau baca aje..tu yang baru ada peluang nak minta izin mencuba resepi ni...

      BalasPadam
    6. mesti best jd anak-anak akak ni
      ari2 mak dorang masak makanan sedap
      huhu
      jeles
      klik nufnang akak:-)

      BalasPadam
    7. salam erna..terima kasihlah diatas kunjungan kamu ni..ala nak ambil resepi tu ambil ajerlah..untuk di share cuma jangan ambil gambar udahlah ek..
      sila datang selalu yer..kita kongsi-kongsi cerita ceriti.


      salam hasni..masak biasa ajerlah..kamu pun boleh buat jugak..bukan susah pun.

      BalasPadam
    8. Akak! cedapnya ayam tandoori goreng akak nih! Wow! Love pun did it recently for hubby...suka jer dia makan! keke..kita tambah tpg beras sikit this time...lagi crispy. :)

      BalasPadam
    9. sedapnyer..
      nnti hari sabtu nk buat laa..
      mesti anak2 suka..

      BalasPadam

    Adsense

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Google+ Followers