OOO

Ahad, Disember 06, 2009

Udang Masak Kicap


 Jarang kan kita masak udang masak kicap...selalunya daging masak kicap...ayam masak kicap...ikan masak kicap...akak gi jejalan umah dayangjack nampak pulak resepi ni..kebetulan stok udang banyak..ira pun suker makan udang...memang best masakan ni..terima kasih yer dayangjack...akak c & p yer...dayangjack gunakan udang yang besar ...akak gunakan yang sederhana ajer...tenguk kat pasar udang besar sampai RM45.00...tak mampulah akak...

 Bahan-bahan :
  • 300 gm udang basah
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 cm halia (dikisar)
  • 2-3 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 3 sudu makan sos cili
  • 1 keping asam gelugur
  • 3 sudu makan marjerin
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 sudu makan kicap manis
  • sedikit hirisan daun ketumbar
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 1 biji tomato (dibelah 4)
  • akak tambah..kebetulan stok sayur yang telah di siang ada terlebih..akak masukkan sekali..
Cara-cara :
  1. Cairkan marjerin di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar dan cili kisar hingga garing. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap pekat, kicap manis dan sedikit air. Biarkan mendidih.
  2. Masukkan udang, asam gelugur dan cili merah. Gaulkan.
  3. Akak masukkan sayur-mayur seperti putik jagung dan bunga kobis.
  4. Masukkan daun ketumbar dan tomato. Kacau lagi.
  5. Hidangkan setelah masak.
 Ira nak makan ikan sembilang salai masak lomak cili api...tapi akak malas nak hidupkan arang...akak salai dalam oven ajer...pastu tak masukkan rebung atau pisang muda..tak ada stok...boleng ajerlah masak lemak kali ini...

9 ulasan:

  1. achik22.
    sambal udang petai lagi best~
    =D

    BalasPadam
  2. tima kasih ina..memang tak penah masak udang kicap...biasa buat masak tempoyak je..akan dicuba...nak beli udang dulu..

    BalasPadam
  3. salam nina...klu dah selalu aje buat sambal udang potai..naik bushyenlah pulak..tukar selera lah ekkk..

    salam erna...cuba jangan tak cuba..pastu show kat blog tau..

    BalasPadam
  4. ye lah..tak pernah lagi masak udang kicap ni..mesti sedapkan,nanti bolehlah cuba bila nak masak udang...

    BalasPadam
  5. hmmm ni mesti sedap kan kak.... :) nak cuba laaa

    BalasPadam
  6. salam kak...trm ksh yer krn tak jemu2 mencuba resepi dyg. Caayang die!! ..teliuk tgk udang tu. skrg ni mmg ssh nk dpt udg besar n murah. tapi kalo ade, gerenti x cukup sekilo tu..hehe.

    BalasPadam
  7. Salam.
    Kak Ina haritu ada drop dekat blog saya. Pastu saya masuklah blog Kak Ina. Tgk macam .... eh, blog ni! HAHA actually saya dah lama la jugak bookmark blog akak ni.Sebab saya selalu tiru resepi akak. HAHA ambik resepi sesenyap. Tak malu kan? :P

    Resepi semua best. Kira orang baru belajar pegang kuali macam saya ni masih boleh catch up la :D

    BalasPadam
  8. oyya...

    my blog is http://nurulism.com

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers