OOO

Rabu, Januari 13, 2010

Pot pet..pot pet..membebel lagi


Sekarang ni serba serbi mahal...semua naik...kecuali air hujan dan air paip termasuk air...k..c..g...tak kiralah barang keperluan ataupun hal persekolahan.
Masa pendaftaran sekolah ira...bukan aje akak terkezut ...tapi semua ibubapa....sebab kat kertas ni tulis gaji lebih dari RM5,000.00 kena bayar RM640.00.
Dulu bayaran asrama cuma RM200 lebih ajer...tapi sekarang naik berganda-ganda..bila ibubapa merungut pun,pihak sekolah tak boleh buat apa-apa......semua arahan dari orang atas...mungkin bagi kami ni masih mampu lagi nak membayar (walaupun sakit jugak)..tapi kesian lah dengan ibubapa yang ada anak sampai 2-3   yang bersekolah kat situ.
Sepatutnya pihak kementerian bagi borang dan isi berapa pendapatan isi rumah, berapa anak yang  telah bekerja, berapa orang anak yang  masih bersekolah, berapa anak yang masih belajar di ipta/ipts  dan mendapat biasiswa..dan bila di tolak semua barulah di suruh bayar .....baru adil.
Jika ada ibubapa yang bekerja dan dicantumkan pendapatan mereka dan dapat RM5,001.00....belum tolak lagi duit kereta, duit rumah, duit pengasuh dan segala yang perlu di bayar bila cukup bulan...maknanya mereka masih kena bayar RM640.00 dan  jika ada 3 orang anak yang bersekolah kat situ..dah berapa ibubapa kena bayar.  Kesiankan..
Bagi adik-adik yang masih yang mempunyai anak masih bersekolah rendah ataupun tabika..kenalah kumpul duit bila nak bersekolah asrama.  Rasanya bila di campur semua termasuk baju dan buku lebih kurang RM1,000 jugaklah habis untuk si ira ni.  Tak apalah ...akak ni membebel ajer..bayar tetap bayar.
Oh yer...macam Ain dan Azatie..anak kamu masuk sekolah asrama penuh...kena jugak kena bayar banyak camni.?

Ni lagi satu hal..punyalah  bagai nak rak akak berbelanja kat giant sebab nak beli bahan memasak tak melekat ni..akak sanggup tak beli kat tempat lain...sanggup melabur kat giant tiap-tiap bulan.. 

 Tapi bila dah cukup dapat setem nak tukar  yang ni...tak ada stoklah pulak..geram sungguh..yang ada periuk yang besar tu...sakit hati betul..nanti minggu ni pergi lagi..kalau tak ada jugak..memang nak kena pulau giant ni..

22 ulasan:

  1. akak pon kumpul gaks eh kupon giant tuuhh... tiny dh ada 4 muka surat penuh kak.. entah bila tahun nk pegi tukar.. berangan nk bayar minima utk stir fry 28cm (6.90) ngan casserole 28cm (9.90) tuh.. hahaha.. (tak senonoh saya ni kan.. huhuhu)

    husband ckp, baik pegi beli terus periuk tu drpd gok mengumpul kupon tuh.. hihihi..

    BalasPadam
  2. Salam Sis, rasanya govt dah announce masa budget baru2 nih yuran makan naik from RM1 sehari jd RM3 sehari. Cuma tak dihighlight dlm paper coz paper cuma cover part benefit fr budget shj. I dont know abt Ira's school but my daug ckp now kena blk bermalam 2x sbln instead of 1x before else kena byr lagi extra,coz kem nak kurangkan peruntukan. Kesian kat those yg nak ambik pmr n spm.

    BalasPadam
  3. Hihi..pabila Kak Ina pot pet pot pet... sabor kak sabor.. nak wat cemana, bayar memang tetap kena bayar kan kak...

    Oooo akak pun kumpul sticker Giant eh? Tak jadi nak ngecek. Kita dah beli satu dah, periuk yang kecik tu. Dah jenuh periuk tu bekerja dah pun. Ni tengah dalam proses nak completekan booklet ketiga. Booklet ke dua dah penuh, tapi belum tiba seru nak gi tukar... Tukar mesti tetap tukar.. saper nak sedekah kita sticker Giant? Hihihi.. sempat ngecek tuu!

    p/a : Kak, kenapa kita tak dapat tengok semua gambar yang akak tepek kat entry ni? Yang ada 'x' je tau...

    BalasPadam
  4. salam kak,
    terkozut den bilo akak ber pot pet...
    Lagi terkozut menengok yuran tuh. Kesian ngan mak bapak ya...haritu dah berhabis banyak untuk beli persiapan sekolah..ni ngan yuran lak.

    Wah banyak boto sticker akak. Kok asyik kehabisan stok, akak cuba lah ke Giant lain hehe.Haritu selalu gak poi Giant, dapatlah sikit sticker tuh. Anak buah saya rajin mengumpul. Bila adik saya balik, habih disonglap eh budak tu punyo.

    BalasPadam
  5. huhuh..mahal gak yuran tu yer..huhuh..skrg kalau gaji skit kat kl ni..mmg x leh idup la kan kak ina..risaunyer bile anak nak membesar ni..nak2 nak skolah..mmg byk pakai duit kan..aduss..kena saving sungguh2 ni..huhuhu...

    kak...sye pun rajin gak gi giant sbb kat umah ni paling dekat..giant je..so, nak x nak gi je la..dia bagi la sticker tu..mula2 x paham utk aper..pastu dia explaint..bla.bla..hurm..xpela..x minat(tapi sticker tu x buang)satu ari tu mak sye nampak sye kemas wallet..tetiba dia jerit" kakk...jgn buang sticker tu..bagi mak!!!!!"mak nak dpt periuk!!kahhhhhhhh...sunguh2 dia..mcm kak ina..tapi bile dpt tau kes mcm kak ina ni..frust gak ni.bagi pihak mak..watnyre dia kumpul2..skali nak reedeem dah abis??arghh..mmg kena bakar giant ni!!!!

    BalasPadam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  7. salam k.ina. amboi...mahalnya yuran sekolah? tp nak buat camana, kan! bayar tetap kena bayar. kalau tak, tak sekolah pulak anak2 nanti. saya pulak, sekolah agama yg paling mahal yurannya. sek keb dan sek men tak le seberapa.

    saya ada 5 keping je sticker giant tu. tak berniat nak kumpul pun cuma masa belanja kat muar ari tu, dpt kupon tu. nak ke?

    BalasPadam
  8. mahal nye! x bole buat aduan ke??

    BalasPadam
  9. zaman liza skolah asrama dulu, murah jer, alhamdulilah...sekarang nie mmg serba serbi mahal

    BalasPadam
  10. salam k.ina..
    hihihi.mcm hari melepas geram plka hari nie yer
    bout the fees...anak saya tadika 2 org pon 1K 4 registration..x kira monthly fees 500..huhuhu..kopak kepala esei..adoi..sakit2..tp demi masa dpan anak2-duit blh cari, asal depa bjaya..

    sy kumpul sticker parkson dulu..tp.. sbb masalah yg sama mcm akaklah..no stock-last2 ku angkat kaki trus..padan muka..huhuu

    BalasPadam
  11. mama pon tengah giat mngumpul setem giant ni kak ina
    hehe

    BalasPadam
  12. salam kak ina..seriyaunyer tengok 'harga'yang perlu dibayar utk sekolahkan anak...bukan ape, melampau2 pulak mahalnyer..kesian kat family yang tak mampu, pastu anak ramai..

    kat sini, sekolah free jer..yang kena bayar duit makan untuk seminggu £1.50...kat sini, mmg dia suruh sekolahkan anak2..tak nak ader yg buta huruf lagi...

    BalasPadam
  13. Salam kak Ina,
    Hu, mahalnya kak. skolah asrama tuh? zaman saya masih murah. siap bole bayar ansuran lagi. pendapatan lebih RM5 K itu campur ayah dan mak ke? hu, tak adil tuh.

    Saya pun ada kumpul stem giant tu, kak. tapi kan, nak sampai 70 stem tuh, maunya abes kat RM2,000 baru dapat satu periuk . kihkih. Hubby tulun kira aritu. Stem saya ni, ingat nak bagi la sedara yg slalu gi giant. Giant kat tempat kami takde.Kat Bt Caves baru ada...

    BalasPadam
  14. hi kak ina. nice to meet you at the astro nuffnang blogger's night.

    time ni semua mahal. Kene invest dari time muda dan ajar anak2 berjimat.

    yg giant sticker i mcm doubt skit kualiti dia. go for tefal. periuk mangkuk ni mahal xpe coz pencuri curi laptop, lcd tv ngan digicam jer. takdak nk pi curi kuali tefal

    BalasPadam
  15. salam..
    govt selalu bg naik regha jer.. turunnya memang payoh..tu pun mcm2 alasan diorang bg...
    akak patut periuk kan kepala bos giant tu.. abis duit inggit sopping kat situ.. time nak tukar tak der pulak.. memang tak perihatin.. hehehe saya pun tgh kumpul setem tu juga

    BalasPadam
  16. betulla akak..semua mahal skangni..saya yg both bekerja dan anak sorang pun terasa..

    Anyway,gembira dapat jumpa akak semalam...Akak memang cool dan peramah..rugi tak tegur dari dulu lagi...samsung corby akak pi tak?kalau pi akak org pertama saya nak tembak..hihihihi...

    Ada Apa Dengan Melromeo

    P/s:word verification ni menyusahkan la kak...

    BalasPadam
  17. betul tu kak, saya pun baru jer lepas bayar yuran sek asrama anak. memang TERKEZUT bila ada 'gaji bawah 5K & atas 5K'. Last year bayar $280 jer setahun, this year naik $700++ sebab gaji more than 5K.

    This year yuran makan dikurangkan tapi dia tambah tang lain pulak.

    saya pun mcm akak juga, pot-pet2x, tapi tetap bayar demi pendidikan anak2...

    BalasPadam
  18. tu lah kan kak..kita kena bayar gak .walupun sakit ati..tp tulah .kalo gaji rm5k pun .lom tolak ..mcm2 nak bayar..

    BalasPadam
  19. salam kak ina..
    salam kenal..
    sekarang ni mmg semua pakai suit..
    nak antar anak masuk playschool pon bayor macam nak masuk U.. sabor aje la hati:)

    BalasPadam
  20. mahalnye yuran asrama??? ni sekolah apa kak.. private ke gomen?
    susah gakler bg yang dok jauh...tadika pun dah beratus sebulan apatah lagi sekolah menengah...tapi tu yuran utk setahun kan?

    btw.. akak collect sticker giant ker? saya punya mana kheirul campak buang tah.. dia kata periuk berlambak tak terpakai tak payah lah...

    yatie, sawanila.com

    BalasPadam
  21. salam kak tiny..wah banyak jugak ek peminat setem ni..tak merasalah nak kecek dari kamu..

    salam Me..akak tak perasanlah pulak masa budget.memang skrg ni kena balik setiap minggu..tak leh bermalam sebab kementerian dah tak tanggung lagi..akak tak kisah jika kena bayar lebih tapi kesian dengan orang yang tak berkemampuan dan punya anak ramai.


    salam mamaFaMi..tulah pasal..sajer ajer nak meluahkan perasaan di hati..akak baru nak mintak kamu setem tu..rupernya kamu dah redeem dulu..kenapa tak dapat tenguk? tak dapat akak nak tolong.


    salam fairylilly..nak buat camner..bayar ajerlah..sebab pelajaran tu penting untuk anak-anak kan..
    ramainya kumpul setem ni..kena gi cepat ke giant..nanti habis stoklah pulak..



    salam syafawati...ehmm anak baru satu tak terasa kot..tapi eloklah buat simpanan dari sekarang..
    amboi mak nak bakar giant..jangan..nanti kena tangkaplah pulak..



    salam ita..tak berbaloi nak pos kalau ada 5 keping..kalau ada 500 keping barulah berbaloi..
    nak buat camner...walaupun kita merungut tapi bayar tetap kena bayar..demi untuk masa depan anak-anak..



    salam Miss Q..nak adu????nak tunggu mesyuarat PIBG baru boleh mengadu kot..skrg ni tak boleh buat apa-apa lagi..


    salam liza...dulu dan sekarang dah berubah..tak samalah..nak buat camner..


    salam chempaqa...amboi mahalnya nak sekolah pra sekolah tu..tak lehlah mak dia nak beli pinggan mangkuk lama lagi ek..


    salam hasni..semuga mak kamu dapat beli periuk tu yer..


    salam joyah..wauuuu bagusnya sistem kat sana..kesian dengan orang yang gaji kecik..yang tak mampu nak bayar yuran sekolah yang serba mahal sekarang ni..


    salam indah house...ala memang setiap bulan belanja kat giant tu..dapat peluang camni kumpullah jugak..memang betul tau..bila di campur semua dekat RM2,000 lebih barulah boleh beli..

    BalasPadam
  22. salam matjoe..memang seronok ek jumper semalam..geng giler-giler..
    tak aperlah kualiti tak bagus sgt..kat umah akak kalau beli tefal boleh jahanam di kerjakan dek anak-anak..baik beli murah punyer..tak menyesal bila tercalar..


    salam yanti..sajer ajer nak bising..tapi bayar jugak ..nak buat camner kan..kesian dgn anak-anak yang ramai bersekolah asrama 2-3 orang..tulah demi anak-anak kan..



    salam uda..tadi pergi giant..yang akak hendak tak ado jugak..ambil yang lagi satu..malas nak pening kepala..
    nak buat camner..bayor ajerlah..tak bayor anak kena keluar asramalah pulak..



    salam eyriqazz..tulah pasal..dulu jual mahal..tak nak tegur akak..rugi kan kalau tak tegur semalam..



    salam yanti..bising-bising pun memang kena bayar kan..nak buat camner..demi anak-anak.


    salam atty's..tulah pasal...nama ajer gaji beribu..bila tolak sana..tolak sini..tinggal seciput..


    salam tinihani..seronokkan dapat jumper semalam..jemputlah datang selalu ke blog akak yer..



    salam yati..sekolah kerajaanlah..memang untuk setahun..tapi naik secara mendadak camni boleh buat ibubapa fening jugak..
    kesiannya hb kamu buang setem tu..bagi akak kan bagus..

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers