OOO

Ahad, Februari 28, 2010

Nasi Bukhari Dayangjack

Akak buat nasi bukhari ni hari ahad lepas..baru nak letak N3 hari ni...tak pernah lagi seumur hidup buat sendiri nasi ni..akak ambil resepi dari rumah Dayangjack...akak beli ajer rempah bukhari kat giant..tak rajin nak buat sendiri...jomlah jenguk resepinya.

Bahan-bahan : utk 4 orang makan

  • 2 1/2  pot kecil beras Basmathi (direndam 3-4 jam dan ditoskan)akak rendam 1/2 jam ajer..nak cepat masak..
  • 3 pot air
  • 150 ml susu cair
  • 2 sudu makan serbuk kari daging
  • 1 sudu makan rempah Bukhari Faiza
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris)
  • 1 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • 1 cm halia (dihiris)
  • sedikit daun ketumbar / daun pudina (dihiris)
  • 2 sudu makan puri tomato
  • sedikit badam (ditumbuk)
  • sedikit gajus (ditumbuk)
  • 2 sudu besar minyak sapi (ghee)
  • bawang goreng
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
  • garam secukupnya
Cara-cara :
  • Rempah dan serbuk kari disatukan serta dibancuh dgn sedikit air. Kacau rata-rata dan ketepikan.
  • Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang  dan halia hingga terbit bau.
  • Masukkan pes rempah tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  • Masukkan puri tomato dan kacau lagi.
  • Masukkan badam/gajus tumbuk, air dan susu cair. Kacau perlahan2.
  • Kemudian masukkan beras, garam dan daun pandan. Tanak seperti biasa.
  • Setelah hampir kering, taburkan bawang goreng dan hirisan daun ketumbar/daun pudina.
  • Biarkan seketika hingga nasi masak sempurna.
  • Akak taburkan juga gajus goreng buat hiasan. Dan akak gaulkan dengan chopstick.
***boleh juga guna rice cooker.
***gajus dan badam ditumbuk utk menyedapkan lagi rasa pd nasi Bukhari.
Mee goreng buat sarapan pagi..

8 ulasan:

  1. bestnyer, cuma skrg nie kena stop makan smua nie sbb serious sgt kena loose the extra weight

    BalasPadam
  2. nyam2,sedapnya..nasib baik baru lepas makan nasi dagang,kalau tak saya dah pi umah kak ina...hik3..muka tak malu

    BalasPadam
  3. trm kasih kak ina krn sudi cuba resepi nasi bukhari ni....tp ni yg dah lepas ker??...ingat nak ngendeng tadi....ahaks....tq yer kak...semoga sukses selalu!

    BalasPadam
  4. ina...anie ni rajin ambil & simpan resepi...tgk tu...simpan...hahahah...jarang masak nasi2 yang glamer2 ni...sebab yang nak makan ada le 1-2 orang...tak kuasa you...tapi anie tabiklah ngan ina...rajin...

    BalasPadam
  5. aku x memasak
    takder bini suruh masak
    terliur aja ler

    BalasPadam
  6. sedap2...kat perlis susah nak jumpa nasi bukhari

    BalasPadam
  7. salam Liza...baguslah camtu..dietlah sementara boleh diet..tak usah ikut cam akak ek..


    salam OGT..ala...kalau datang pun dah tak ada nasi ni..dah habis lagi minggu lepas..dah masuk indah water..


    salam dayangjack..terima kasih juga sudi bagi resepi..


    salam Anie..tak aperlah camtu..kat umah ni weekends..semua ada..tu sebab rajin nak buat nasi beraneka ragam...


    Ah Fatt..lu org cina ker ? org melayu ker? serba salah nak bagi salam..
    kawinlah cepat tak pun gi ajer kedai makan yang banyak kat kay ell ni.


    salam wan perlis..kat sana mana nak ada kot..kenalah buat sendiri.

    BalasPadam
  8. fuhhh, ni mcm sukar jer nak buat...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers