OOO

Rabu, Mac 17, 2010

Puding Sagu Gula Melaka


 N3 auto publish tau...akak buat N3 sampai hari Jumaat kat cc...


Selalu akak buat ikut campak-campak ajer...tapi nak bagi orang senang nak buat akak ambil resepi dari blog Mat Gebu ajer..senang ajer nak membuatnya..jom layan resepi ni..
Bahan:-
  • 300 gm biji sagu (warna putih)
  • 2 liter air
  • 1/2 camca teh pewarna hijau (*ummi guna 2 sudu kecil pes pandan je)
  • 2 helai daun pandan - kisar dan tapis jusnya
Untuk sirap gula:-
  • 1 ketul gula melaka, potong kecil
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan air
  • 1 helai daun pandan-di siat-siat
(masak hingga gula larut dan pekat, tapis dan sejukkan)
  • 1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam (*boleh ganti dengan susu sejat)
Cara Menyedia:-
1.  Didihkan air, masukkan daun pandan dan pewarna hijau.
2.  Kemudian cuci sagu sekejap dan masukkan dalam air mendidih.
3.  Masak sagu berubah jadi jernih. Tutup api dan biarkan sagu tadi selama 2 - 3 minit. 
4.  Angkat sagu tadi dan toskan serta cuci bawah air mengalir untuk membuang kanjinya. 
5.  Toskan dan isi dalam acuan/mangkuk pilihan. 
6.  Simpan dulu dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam.
 Cara Hidangan:-
Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk2 kecil, tuang sedikit air gula melaka dan sedikit santan atau susu sejat tadi.

12 ulasan:

  1. mana akak beli biji sagu?

    BalasPadam
  2. u make me hungry for dessert la kak....

    BalasPadam
  3. Salam kak Ina,

    Pekabo? Wah dlm line tenet tak ok, aktiviti blogging tetap jalan yer kak.Maintain kak Ina yer.Go kak Ina go...hehehe...

    Streamyx kat rmh sy dlm minggu ni memelikkan saya lak. Dlm streamyx kak ina tak ok,sy heran lak streamyx kat rmh sy minggu ok jer.sampai sy tertanya2, takder server down or lost connection...

    saje nak bagi kak ina jeles,hehehe...tp line ok tapi tak update tak guna gak kak yer,adus smash diri sendiri lak, hehehe...

    BalasPadam
  4. bolehlah saya terai weekend ni...mmg favorite saya ni... tq, saya amik plaks resepi dari sini

    BalasPadam
  5. ni mesti sedap. i pon suka.

    on streamix part, byk faktor yg boleh mensiput kan internet connection. mungkin bukan problem dekat TMNet. Rajin2lah telefon 100 utk report, lepas tu rajin2 follow up. saiko skit, ckp akak tau guna jer, teknikal taktau, akak ada urusan penting sangat, anak nk daftar upu, bla2.

    good luck with you streamix

    BalasPadam
  6. jeles lah kite dengan kak ina nie. pandai serba serbi lah. sesungguhnya k ina memang rajin

    BalasPadam
  7. Hi KakIna, hru doing?

    May I have a glass of that pudding??? Looks seriously tempting, feel like grabbing over the screen! hehehe ;)

    BalasPadam
  8. cantiknya bila dihias mcm ni
    sygnya
    tiada plak gelas mcm ni
    hehe

    BalasPadam
  9. puding sagu ni mmg sedap! saya pun dah lama gak tak buat. terasa2 kt tekak ni dah...!

    BalasPadam
  10. fuh,meleleh air liur saya tgk akak...nak skitt...

    BalasPadam
  11. nie my faveret desert k ina, k ina takde ke nak buat jamuan ke...sure lize dtg kalau akak jemput

    BalasPadam
  12. baby..beli ajer kat kedai runcit ataupun hypermarket..senang ajer nak cari.


    salam yatie..ala boleh buat sendiri..senang sungguh nak membuatnya.

    salam areef..memang akak jelous..taknak buat camner..redha ajerlah dah nak jadi camni..apasal link kamu ni...pelik akak tenguk..tak leh komenlah..


    salam maksu..ambillah..nanti show kat blog yer.


    salam matjoe..hari-hari report..tapi nak buat camner..rosak bawah tanah..ambil masa jugak nak buat..


    salam lily..ala lily buat ajerlah..bukan susah pun..buat masa weekend ajerlah..

    hai love...akak ok..line tak ok..
    love pun boleh buat lah..simple mimple ajer nak membuatnya.

    salam hasni..tak ada gelas tu pun boleh guna gelas lain.mangkuk pun boleh.


    salam Azita..buat jangan tak buat..nanti kempunan kang..susahlah pulak nanti.


    salam gto...senang ajer nak membuatnya..suruh wife kamu buat yer..


    salam liza...aduhai nak jemput org datang umah..akak dah tak larat dahlah..setakat makan sekeluarga bolehlah..

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers