OOO

Ahad, April 04, 2010

Mulut ooo mulut

Anak sekarang memang pandai menjawab...sepatah kita cakap..berpatah-patah dia jawab...kadang-kadang rasa cam nak cili ajer mulut mereka...tapi kenapa ek? kita tak  boleh ikut cam ibubapa kita buat kat kita dulu...mungkin zaman dah berubah kot!

Cubalah jadi macam akak masa kecik dulu..tak  berani ooo nak jawab bila mak marah...alamat kena cililah mulut tu.....mak akak garang masa muda tau...kena sekali tak sanggup nak buat lagi...pedas sampai pijar dan merah bibir di buatnya.

Kalau ada orang tua/kawan mak  datang..jangan haraplah nak mengcangok dengar mereka bersembang.....jelingan maut mak ajer kita orang dah tau..cepat-cepat gi ke dapur....bila dah besar buatlah air untuk tetamu.

Si  imran ni buleh tahan mulut dia...kadang-kadang naik geram di buatnya.....bila dia nak apa-apa macam nak benda/air/roti...akak cakaplah..
Imran kan ada tangan dan kaki..bangunlah ..tu pun malas.

 Bila kat umah kakak ipar masa buat kerja kawin bulan lepas adalah  di siapkan cendol..akak suruhlah  dia ambilkan  sebab akak tengah berborak dengan kakak akak/mak/ipar-ipar akak..

Dia tengah main dengan sepupu dia...tentulah dia tak layan permintaan akak....dia boleh jawab...

Kan mak ada tangan dan kaki,bangunlah ambil sendiri...

Kurang asam punya anak.....pakallah depan orang ramai..kalau idak cam.rasa nak cepuk ajer mulut dia...apalah agaknya dia orang cakap yer..

Ada tak  yang pernah terkena cam akak??

20 ulasan:

  1. ermm..budak2 skrg jenis main lepas cakap jer..klu dlu parent garang2..mntk benda pun takut sgt..takut kena marah..agpun, ngn psekitaran yg berbeza dari dlu..sb 2 kot kanak2 dah mula brubah..

    BalasPadam
  2. uihhh sampai macam tu sekali

    BalasPadam
  3. tergelak sendirian baca entri akak ni..tp takleh salahkan Imran gak..akak yg mulakan "kalimah' tu. so dia pun terikut2 lah... ala kak, budak2 skang,sabo jer lah...

    BalasPadam
  4. salam kak ina

    nasib kita serupa lah kak ina.. anak ilah yg bongsu ni dah 12 thn.. 1 perkataaann kita nasihat 10 dia jwb...
    tapi yg bestnyee..apa dia ckp tuu asyik tepat gan fakta..hehehe

    depan org kalau kita tegur dia..pasti dia cubit ilah... maksudnya dia tak suka la tu/malu...

    mcm ilah dulu masa kecik2 nenek yg bela ilah main cubit jerr ilah dah paham..apa maksudnya...
    jauh beza dulu kini dan akan dtg tak tau mcm mana..kan kak...

    BalasPadam
  5. Salam Kak Ina,
    biasalah . Anak2 sy pun sama gak. Kadang sedih dibuatnya. Betul tu dulu kalau mak / bapak saya marah sy tak pernah menjawab, bila anak buat macam tu sedih rasa hati.Dengan sy je they all macam tu ngan papa dia tak berani lak

    BalasPadam
  6. pernah skali anak saya ckp camtu kat papa dia, mmg dkt situ gak dia kena, tak branie dia nak buat lagi....

    BalasPadam
  7. hu..hu..hu.....biasalah kdg2 budak main ckp je...makna itu x tau ape2!!!!!!!bole d maafkan lagi...:)

    BalasPadam
  8. hehehe, amy pun masa kecik2 gitu ler kak.. mak mmg tak kasi melanguk masa orang tua bercakap..
    pastu kalau kena marah, mmg cari nahas ler kalau mulut menjawab.. last2 masuk bilik, menjerit dalam hati kuat2 belakang pintu

    BalasPadam
  9. anak akak ni nk kene piat ni..heheh

    BalasPadam
  10. ina ..lucu pulak..tapi tu la budak2 sekarang ni kan..bukan macam kita dulu..takut..

    BalasPadam
  11. iyee.. betol tuh. cara budak kecik cakap pun da macam org tua tau

    BalasPadam
  12. uish...kalau dulu2 jawab camtu ngn mak ayah, mahu kena tido kat luar wktu mlm..

    zaman skrg mcm dh berubah sgt..takot lak...klu bleh xnk ank2 or adik2 yg kite syg jd gitu..kn??..huhuhuuh

    BalasPadam
  13. haha.. kan dah kena pulangkan paku buah keras....

    BalasPadam
  14. Sabor ajela kak..anak saya lagilah...dah pandai memulangkan paku buah keras, sesedap rasa berkata2..klau ngan ayah derang takut plak.so ibu2 ni kena pandai cari idea/pendekatan yg berbeza tuk kasi derang paham. budak2 skang tak pandai nak sentap2 ni,semua street 2 d point. serba salah jadinya...hmmm

    BalasPadam
  15. Kita masa kecik dulu pun, tak berani nak menjawab kak. Kalau menjawab, kena chop melawan. Bila dapat title melawan, dapatlah habuan mulut dicili. Takut ooo...

    My kids so far, okaylah kalau kita mintak tolong. Tak adalah nak jawab macam tu pulak...

    BalasPadam
  16. hhaha.klakar si imram tp kna beware jgn berulang lg..budak2 time main if kita kacau mmg cenggitule jawapannya..saya pernah terkena,satu hari tu ank sy(6yr) main mainan n lupa nak kemaskan balik,then sy ckpla"kakak,tolong kemas sumer..umah kita ni takde org gaji nk kemas,ingat mama ni org gaji ke nk kemas sumer" tp dlm nada joke le..
    pehtu selang beberapa hari tu,di balik sekolah n tengok adik dia(2yr) sepahkan bilik dia,boleh plak dia sound"adik,kemas balik bilik kkk,ingat kakak org gaji ke nk kemas sumer" saya pun gulrp!terkelu lidah...hehehe..silap sy and learnt that anak2 ikut apa yg parent dia ckp..:)

    BalasPadam
  17. salam kak..anak mimi plak kalo nmpak org yg sexy2 mimi soh dia tutup mata.sekali masa nk mandikan dia dia suruh plak kita tutup mata aduhh .terkena makkk

    BalasPadam
  18. aisehh.. nanti klo saya dah kawen ada anak macamana la agaknye ye...

    BalasPadam
  19. salam ina...
    selalu gak singgah tapi taklah tinggalkan jejak.. hari ni teringin jugak kongsi cerita,...
    gaya kita yang selalu 'santai' ngan anak2 buatkan anak2 berani tak macam kita ngan mak kita dulu2... tapi kalau betul cara kita menangani.. anak2 yg rasa kita macam kawan pd mereka LEBIH BAIK daripada anak kita yg takutkan kita....

    BalasPadam
  20. uuuiii bebudak generasi skang nih jangan dibuat main kak... tak boleh lepas cakap macam tuh ajer. Anak saya yang umur 6 tahun tuh pun kekadang dia ajuk jugak cakap kita.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers