OOO

Rabu, Mei 05, 2010

Ada kereta susah..tak ada kereta pun susah

Hari Jumaat lepas akak bawak kereta gi sevices...tak services mana boleh..kang sape nak tolong akak kat tengah jalan..kalau harapkan tow truck tu mesti dia orang kaw timmm giler-giler..hendak-hendak tenguk aunty yang bawak...nak menipu ajer kerjanya.

Selalu services taklah mahal sangat..tapi kali ni kena RM300 lebih.....apa nak  buat kereta dah lama..banyaklah pulak yang perlu di tukar..

Bila mekanik service...mereka kata pulak water pump  pulak rosak...tak ada stok pulak tu..bila akak tanya harga..ha..ha..menganga akak dibuatnya (nasib baik tak masuk lalat)....benda se kecik tu sampai RM400 lebih...campur labour cost kena RM500 lebih..ishhh parah suami akak bulan ni..budget lari lah..

Oleh sebab tak ada stok...mereka suruh datang hari selasa (semalam) ..mereka pesan jangan bawak kereta jalan jauh..nanti jadi  benda lain..

...Aduhai lama sungguh melepak kat produa semalam..dalam 3 jam lebih...payah ek nak pasang benda tu...boring sungguh..ada 2-3 orang perempuan melayu..mereka taknak borak takkan akak nak pot pet..nanti mereka kata akak ni something wrong.
Bila balik dari situ..perut dah lapar..beli ajer lauk ni...
dan yang ini..bawak balik ajer..malas nak makan kat situ..makan pastu rehat kejap..gi ambik imran...lepak kejap..masak nasi, goreng sayur, ayam dan ikan masin..

Bila balik...suami akak tanya
apa macam best tak bawak kereta..dah kena bayar nak dekat seribu mesti best kan...

apa yang best...biasa ajer..bestlah kalau bawak kereta murano ker...mercedes ataupun bmw...

syukur ina..tak ingat ker kita susah dulu masa baru kawin dan ada anak 2 orang ...masih tak ada kereta..

gi singapore beli barang dapur naik moto (masa duk kat Jay Bee)

Gi Giant Taman Melawati (masa tu giant kecik ajer) naik motor..
sarat barat pegang barang atas motor..

Balik kampung naik keretapi ajer (masa tu Russhdi jer yang ada..bila nak tidur kena pasang buai kat atas besi keretapi)..

Tak ingat ker masa kita susah dulu..
Yerlah.. (insaf kejap)

17 ulasan:

  1. uhuhu!! sama la ngan ieda kak ina, dulu ieda kecik2 balik kampung pon naik keretapi sebab parents takde kereta lagi,huhuh!! tapi bestt woo..pengalaman hidup! :)

    BalasPadam
  2. bab2 repair kete ni kak...
    kadang2 benda kecik memang mahal..
    kadang2 repair kete kancil pun harga sampai cecah seribu....enjin nyer pasal...

    BalasPadam
  3. k ina, water pump memang mahal. kitepun baru gak tukar kene dlm RM500 lebih gak.
    naik keretapi, masa kecik dulu. mak siap buat nasi lemak 20 bungkus utk ktorg 2 beradik takut lapo katanya, maklumlah jauh kan.

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum Kak Ina

    susah dahulu tak apa kak
    ada kesedaran
    senang sekarang
    Alhamdulillah

    Wassalam

    BalasPadam
  5. akak, kete kancil saya pun problem water pum, tp g repair kat equine tu, belakang kerepek point, kedai tu tokeh dia bukak proton servis yang kat depan jusco tu.. banyak duit, bukak kedai sendiri..tp kat proton servis tu pun dia kerja gak..tak sampai 200 pun, sume dia ganti termasuk radiator coolen dan labour caj, kengkadang kalo g perodua ni mmg mahal...

    BalasPadam
  6. heheheeh..camm cete mak kiterr..jeww...hehehe..dulu punn mak...duk jaybee...singapore...kiter baru 2@3tahunn takk laa ingat tauu punn dari cerita mak...

    BalasPadam
  7. xpe
    ssh ssh dahulu
    sng kemudian
    mne twu lps ni akak dpt mercs plak
    =)

    BalasPadam
  8. salam kak ..

    kak , event g servcies pun , kene bwk lelaki kak .. kalau x , diorg bley je senang2 tipu pempuan ..
    pehtu UP kan hrga .. sama je cm towing kete ..

    kalau nk g servs lg , ajak cik abe akak sekali yek

    BalasPadam
  9. sabar2..orang yg sabar disayangi Tuhan..mana tao pasni berganda yg akk dapat banding ngn kena byr utk servis tu...hehehe:-)

    BalasPadam
  10. hehe. comel je suami aunty dok teringat kembali pengalaman lama..huhu

    BalasPadam
  11. kak...kalo saye jumpa akak kat mane2 pusat serbis perodua...saya NAK sembang ngan akak..hehhe..rugi ooo depa hat tak mau sembang ngan akak tuh...

    tetiba rase ayat terakhir tuh sangat comey bila akak menuturkannya sambil buat mimik muka skali..(",)

    BalasPadam
  12. Salam Kak Ina..

    macam sama pulak kisah kita pasal tak ada kereta masa baru kahwin sehingga ada anak 2.. bila hujan, basah kuyup naik moto..

    Balik kg.. bersesak2 naik keretapi dan sangkut buai kat besi atas kepala tu...

    BalasPadam
  13. kereta mmg tanggungan yg mahal. lagi mahal kete, lagi mahal tanggungan !!

    BalasPadam
  14. hhaha..comel jek akak jawab..

    BalasPadam
  15. huhuhu..sama la kak..akak ok jugak anak 2 dah ada kete saya anak 4 baru mampu nak beli kete...n rumah..huhuhuh
    nostalgia tu gi giant bawak motor je...sama la....gi taman melawati naik 4 orang hahaha....tapi sorang kecik la letak dalam bakul..huhuhuh

    BalasPadam
  16. kak ina, kereta pun kena kasi minum, makan, exercise!

    kak ina nanti sudilah ambil ya1

    BalasPadam
  17. cayalah akak hantar kereta gi servis,kalau liza tu smua keje husband

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers