Sabtu, Mei 15, 2010

Makan Apa Yang Sedap di Melaka....best sebab tertunailahhasratdihati nak makan sodap kat situ.

Bila dah habis jalan-jalan di Muzium...perut berkeroncong...mula-mula cari tempat makan sultan di peringgit (cari kat internetlah..konon sambil jalan-jalan cari makan)...tapi tak jumpa pulak tempat tu. Dah balik baru tau kat Peringgit Pantai..sabar ajerlah.
Suruh Firdaus cari dalam GPS dia...masa tu kami berhampiran Melaka Sentral...nasib baik ada tempat makan kat area situ...cuma 5 minit dari Melaka Sentral. Nama tempat tu Restoren Nasi Ayam Special di Bachang
Nasi dia harga RM4.50 sepinggan...cili letak dalam bekas ni..boleh letak banyak mana. Air sedap tu RM3.50 satu. Akak minum air kelapa laut, Imran air jagung bersama aiskrim dan Ira air durian belanda. Rasa...memang sedap.
Akak makan masak asam pedas daging tetel bersama telur asin dan sayur (ni tak minta..tapi dah msk package kot) Meletuplah rasa asam pedas dia...sedap sungguh..Ira yang tak suka makan asam pedas pun boleh hirup kuah tu..akak marah dia hirup bebanyak takut nak perut sakit. Boleh bagi 10/10..sedap bagi tekak akaklah..tekak orang lain akak tak tahu.
Tak bestlah kalau jejalan sakit perutkan..ashik nak cari tandas ajer. Harga cuma RM5.50..ada jugak asam pedas ikan kembung, parang dan ikan pari. Ira dan Imran makan western food...berlagak konon..tengahari buta makan Chicken Chop..tak rasa tak berapa sedap. Macam ayam masak tepung kentucky ajer. Coleslaw dan blackpepper sos memang sedap. Harga RM10.50 satu.

Lepas tu kami ke Mydin Melaka ..beli barang Iran nak bawak balik asrama. Check in kat hotel pukul 3.00..lepas beli belah akak ajak Firdaus ke sini..sebab baru pukul 2.15 petang.
Waduh jalan nak ke sini jem sikit di sebabkan orang nak beli Coconut Shake. Beratur weiii orang nak beli. Yang bagus tu banyak jugak orang Cina beli Coconut Shake ni. Bukan beli 1 atau 2..tapi beli sampai 8-10 cawan. Bagus bisnes budak melayu ni.
kredit kat blog ni...http://tummy-rumble.blogspot.com/..sebab lupa ambil gambarlah. Kalau bungkus sebelah kiri dan minum kat situ sebelah kanan..Kedai ni dekat dengan Stesyen Caltex di Klebang. Harga pun tak mahal sangat. Nak tahu harga klik gambar kat bawah tu...baca kat whiteboard tu yer.
Masa tunggu Firdaus beratur akak tenguk jugak cara dia buat cam senang ajer..kelapa, air gula, isi kelapa, aiskrim vanilla Walls, air batu dan air. Pastu blend. Macam sonang ajer kan..tapi mana tau ada lagi resepi rahsia dia yang kita tak tahu. Akak rekomen pergi ke sini tau.


Rugi kalau pergi ke Melaka tak rasa Coconut Shake ni. Memang sedap. Akak kasi 10/10 bintang. Kat sini juga ada di jual macam-macam makanan lain seperti nasi goreng dan mee goreng.

Okeylah nanti sambung cerita yer..

17 ulasan:

  1. ade 2 tempat asam pedas terbaik. melaka.sy bab2 nama tempat memang fail. klu tunjuk jln tau la dan ada satu kedai yong taufu terbaik.memang ramai orang la.pon sama,x tau nama tempat.jalan tau la.hehe..

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum Kak Ina

    ngapa tak beli bungkus untuk saya
    saya pi rumah ambil pun tak pa
    he he
    gurau ajeeee

    Wassalam

    BalasPadam
  3. kak ice blended tuh mmg sedap gila
    bila weekend kadang2 jalan jem sbb org nak beli itu je
    sy yg duduk melaka pon sebulan sekali belom tentu rajin nak beli sbb ramai org mls nk tgu ngehehhee

    kak, if nak lunch, kat ikan bakar malim pon best. ikan bakar sedap2.

    asam pedas yg best kat asam pedas selera kampung dekat dgn mahkota parade
    mmg best gila. masak lemak pon terbaekkk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Asam pedas claypot kt kota laksamana pon boleh tahan..or dekat pasar borong taman merdeka..syok2

      Padam
  4. hrumm...tmtp2 yg akak pergi ni...mmg terbaik kt melaka...terutama nasi ayam special tu...

    sy sngt suka dgn ais jagung...sedap..ha...dh ada plan...nk g terjah kedai nasi ayam tu hari ni.. :)

    erm...ada lambakkan award utk akk..singgah la bila free yupp.. :)

    BalasPadam
  5. Ina...anie suka makan asam pedas di Kota Laksamana...nama kedai Hajjah Morna Asam Pedas...& dekat2 tu pun ada juga Asam Pedas Claypot...memang ramai giler orang...Chinese pun ramai siap dtg brduyun2 belanja makan kengkawan...

    Kalau nak rasa yang ada lada hitam...di Jalan Bukit China...berdekatan Perigi Hang Li Po...pernah makan sana sekali...ikan memang fresh...

    Anak2 anie memang suka asam pedas tetel..kalau saya masak...berulang2 makannya...tapi jarang masak dah...banyak lemak...

    Coconut shake tu mmg tempat wajib singgah bila balik...suka makan kat situ juga...ada nasi lemak & mee goreng dlm bungkusan sekadar makanan sampingan

    BalasPadam
  6. wahh..bile akak dtg mlk..ellis dok mlk jugak..

    BalasPadam
  7. hui..cuti2 malaysia betul kak ina ni..saya kalau kak ina nak tw sangatlah tak boleh makan pedas2..terutamanya masakan orang melaka dengan negeri sembilan..pedas lah yang amat masakan dorang semua tu..lepas ni kalau pergi melaka boleh rujuk entry ni untuk detect tempat mana yang harus ditujui kan.hhaha

    BalasPadam
  8. salam anak perak..ishhh leceh pulak kena bawak kamu gi sana...lari pulak budget akak..ahakss


    salam Rozali..apasal tak bagitau siang-siang.klu idak boleh tapaukan kamu..ala gi ajer ke Melaka..dokek ajor..


    salam Miecyber..itu ajer ker..sabar ajerlah..

    salam Lya Colours...ooo klu camtu leh msk listlah bila gi kat melaka lagi.


    salam aNIe..ala ina call tak angkat..sbb nak tanya tpt mkn yang best..tak perlah nanti gi lagi insyallah ina singgah..dah masuk list.


    salam ellis suriyani..oh yer ker..nanti leh kita jumpa..kamu jadi tourist guide yer.

    BalasPadam
  9. wahhhhhhhhh besh nyeeeeeee

    daku pun suke g jalan2 kat melaka kak

    BalasPadam
  10. mak aih... 10/10 teros erk kak ina! cayalah. pasni balik melaka konfem saya pergi! :)

    BalasPadam
  11. Sila layari website kami untuk tempahan daging dengan harga yang sangat ISTIMEWA!!!

    http://siantangreensb.blogspot.com/

    BalasPadam
  12. asam pedas tu dah comon kat melaka ni. cuba try ghram asam melaka.
    bezanya???
    ghram asam ni same mcm asam pedas. cuma ade tambahan rempah.
    masak dgn tetel, ikan, tulang....
    paling sedap sy pernah makan di bukit katil.
    name kedai, Berkat Salam.
    tp bukak malam je la.

    ade jugak gerai satay, yong tau fu dan goreng2.
    kalau ke melaka, singgah la.

    BalasPadam
  13. assalamualaikum

    BalasPadam
  14. assalamualaikum...pada sape2 yg tau kdai mkan yg pling sdap n harga sntard stdent di melaka...plez inform pda sye..sbb sye ade trip pada 14,15,16 november ini..sye cri tuk mkan pgi,tghari n mlm di tmpat2 yg berlainan...jika ade sila contact sye di no 0134912005.. miss wawa

    BalasPadam
  15. Kawan-kawan...just info...kalau coconut shake tu yang sama dgn klebang ada juga kat kampung Alai nak ke Umbai Ikan Bakar....betu2 depan sekolah rendah Alai....sy dah test..air kelapa dia pun power....

    Bagi Asam Pedas Tetal...yang saya respect kat Restoran Bawang Merah area batu berendam....kalau akak taip GPS cari Jalan Melaka Mutiara 2.....kalau dari Tol Ayer Keroh...terus aje jalan sampai jumpa sebelah kiri ada Parkson, sebelah kanan ada Majlis Bandaraya Melaka Office...dari situ akak lalu 3 traffic light then traffic light ke 3 masuk kanan dan terus smpi jumpa simpang tiga, then masuk kanan...lepas sungai pandang ke kanan...adolah situ...bukan apa kak...memang power...situ famous asam pedas tetal...dgn masak lemak c/padi daging salai....jgn lua try air RACUNNNNN...pelik tapi benar..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers