OOO

Ahad, Ogos 01, 2010

Gulai Cumi aka Sotong Padang


Cumi di panggil sotong di indonesia.  Kalau nak masak gulai cara orang Padang masak seeloknya gunakan cabe merah kerinting..baru enak dong.


Waduh ...suamiku suka masakan cumi begini.  Akak ambil resep dari SINI.
Kalau nak tiru cara yang asal pun boleh kot.


Bahan :
  • 1 kg cumi, buang tinta,(buang hitam) cuci bersih, lalu masukkan kepala cumi dan semat dengan lidi. (akak buang kulit luar sotong tu...lepas basuh akak perapkan dengan jus limau kasturi dan garam sekejap..baru bilas dan toskan)
  • 4 lembar daun jeruk-(daun limau purut)
  • 1 lembar daun kunyit (disiat dan disimpul)
  • 2 lembar daun salam (akak guna yang kering punyer)
  • 750 ml santan-(akak guna 1  cawan santan pekat campur 2 cawan air)
Bumbu halus : (bahan tumbuk/kisar)
  • 5 butir bawang putih*
  • 5 butir bawang merah*
  • 5 buah cabe merah keriting*
  • 1 sudu teh  ketumbar bubuk (serbuk ketumbar)*
  • 3 butir kemiri (tak letak)*-buah keras
  • ½ sdt kunyit halus (akak guna kunyit hidup)*
  • 1 batang serai-tumbuk hujung-nak kisar pun boleh
  • 1 sudu teh  lengkuas halus (akak buat hiris lengkuas tu dalam 3 hiris)
  • garam secukupnya
  • ¼ sdt jinten (serbuk jintan manis)
  • sedikit minyak
Cara Membuat :
1. Tumbuk atau kisar bahan bertanda *.  Masukkan sedikit minyak dan tumis bumbu halus hingga harum.
2.  Masukkan santan dan biarkan mendidih lalu masukkan daun jeruk, daun kunyit, daun salam, hirisan lengkuas dan cumi aduk  (kacau) lalu masak hingga matang. 
Sebelum diangkat rasa dulu.


14 ulasan:

  1. Assalamualaikum Kak Ina

    masa saya pergi ke Jakarta tu hari tak perasan pulak gulai cumi padang

    sebut nasi ayam penyet, teringin pulak
    he he

    Wassalam

    BalasPadam
  2. salam kak ina...sedapp nihh, mintak izin salin resepnya yeaa buk..haha..

    BalasPadam
  3. sedap nye sotong..
    tapi ramai yang kate orang yang
    bersalin uri terlekat
    tak boleh makan sotong kalau nak anak lagi..
    nanti uri terlekat lagi..
    betul ke?

    saye suke sotong tapi
    dah orang ckp mcm tu
    tak berani la nak makan..

    BalasPadam
  4. salam ibu, apa kabar?
    waaa...sedapnya gulai cumi ni...
    Favorit aku kalau ke kedai masakan Padang. hehehe

    BalasPadam
  5. salam kak,
    patut la saya mkn ayam pendas pedas dia lain macam..cedap...

    akak,drive ikut karak ye ehehe

    BalasPadam
  6. cumi yg cumil...sedap dimasak gini-bt kecur je k.ina ni tau...:)

    BalasPadam
  7. woww....seronoknya. pernah makan masakan padang yang best sangat iaitu di Restoran Sari Ratu. mlm nie wife nak buat kari ketam. kredit utk wife sbb bersusah payah tgk resepi kat internet. hehehehe

    BalasPadam
  8. Best ni buat lauk time buka nanti kan kak hehehehe...saya memang penggemar makanan padang. sedap!!!

    BalasPadam
  9. salam kak
    wah akak masak paul ye...hehehe gurau je...mesti best masak nih time sahur ke berbuka ke kan kak...buat pedas2 skit baru terbuka selera..

    BalasPadam
  10. Kalo kat kg, mak panggil masak lemak.kalo gulai yg merah2 (plg sedap gulai ikan sembilang!)lum penah try...ada kwn try buat ikan,tp masam tahap lemon.hahaha

    BalasPadam
  11. waduh..kelihtannya enak banget sih..

    BalasPadam
  12. yum yum...sedapnya kalo jadi lauk berbuka nanti..hehehe

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers