OOO

Isnin, November 29, 2010

Ada Apa di Sungai Burung Selangor

Semalam akak ikut rombongan pengantin perempuan kat rumah akak ke rumah pengantin lelaki di Sungai Burung, Tanjung Karang. Dulu pernah ke Sekinchan, Sabak Bernam dan Kuala Selangor. Suka betul akak tenguk pemandangan kat kawasan ni. Buah sukun merata-rata.
Azura dan Hafiz berarak naik kereta ni. Cayalah
Rasa macam kat Muarlah pulak..kat kampung fil pun banyak gak parit camni.
Seronok tenguk masyarakat di sini masih lagi mengamalkan semangat gotong royong...no katering.
Pengantin lelaki merupakan anak pertama yang berkawin dari 2 beradik. Mestilah ramai orang datang.
makanan yang menarik perhatian...kerang bercili...best giler..ada sambal goreng ala jawa..ala yang letak suhun, tempe, tahu tu..tak taulah orang lain panggil apa.
pengantin tersenyum gembira..apa yang dihajatkan telah termakbul
Mak yang beria-ia nak pergi..kesian pulak tak bawak (padahal...akak yang suka gi menjengkit). Suami, Ira dan Imran pulak ke jemputan satu lagi kat AU 2 Keramat rumah staff dia. Memang tak dan kalau di bahagi 2. Jauhkan.
otak-otak pun ada..ibubapa pengantin perempuan suruh akak dan mak makan kat meja pengantin..ishh tak naklah..sebab walaupun ayam bergolek, udang panjat nanas tapi semua segan nak ambik...baik makan kat tempat biasa..lagi kenyang perut.
tapai pulut hitam dan koci labu...tapi sayang akak memang tak pernah makan makanan ni..jakun kan
pertamakali dapat senduk kuah dan senduk nasi ..tak dak telur..
(sape tau apa sebab mereka bagi camni..sajer kot)

37 ulasan:

  1. Assalamualaikum Kak Ina

    mukin nak ubah tradisi
    yg menerima boleh gunakan
    kalau telur rebus.. bersepah2 budak buang

    Wassalam

    BalasPadam
  2. woww.. special tu
    daripada lauk sampai ker buah tangan, memang jarang di buat dek orang

    BalasPadam
  3. salam kak

    ha'ah,ala2 muo,batu pahat

    BalasPadam
  4. salam kak ina..
    sedapnye lauk pauk pengantin...
    ade kerang lagi tuh...huhuhu...best2..
    agaknye diorang memang keturunan jawa ye, sbb normally kalo kenduri org jawa mesti ade sambal goreng jawa tu... saye org johor, sambal goreng ni biasenya jadi hidangan wajib kenduri kendara (walopun bkn sume rumah buat camni...tp biasenya ada la)....
    koci labu n tapai pulut itam tu ngapela tak tapau bawak blik bg kat saye, peberet tuh..wakakak....

    BalasPadam
  5. tapai pulut hitam memang sedap kak
    kami pun kalau kendduri kahwen selalu buat tapai pulut hitam ni

    BalasPadam
  6. salam iina..aduh..rindunya sungai burung..18 tahun dok berkampung disana..rindu sungguh..kenangan disana..pi kenduri paling best..makanan best2..

    BalasPadam
  7. tapai pulut hitam sedap ke?
    waaaaa.. dapat senduk tu.. kalo tefal nyer, leh tambah koleksi.. hehehe

    BalasPadam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  9. adaoii jarang ader kerang kat majlis kenduri...sedapnyerr

    BalasPadam
  10. unik la
    siap ada kerang ek menu lauk kenduri heheh

    BalasPadam
  11. kenduri kendara belah sana mmg best kak..lg2 kalo org jawa...makanan yarabbi pya bykkkk...

    tang senduk tuh sumer, stail baru kot...sbb kalo area sg.besar, masih bg berkat ..ada nasi lauk bagai..

    BalasPadam
  12. waa..jauh akak pegi makan kenduri..kat sana mmg banyak buah sukun, tp kita kat KL ni nak membelinya, punyalah mahal kat pasar tani tu..saya suka yang muda, buat kerepek..

    BalasPadam
  13. salam kakIna..
    dekat kampung saya tu kak..senduk tu sengaja nak buat kelainan ..menggantikan telur..sy biasa juga dpt mug,sudu dan garpu,sapu tangan..periuk tefal jer tak ada orang nak bagi..kekeke..

    tapai pulut hitam tu sedap kak..;D

    BalasPadam
  14. kerang tu nampak sgt sedap..meleleh air liur me hehhe

    and souvenir tu sgt unik dan berguna!! bagus tu..tahan lama :)

    BalasPadam
  15. Ina... lauknya lain dari yang lain... mesti sedap kan.. mana nak cari laun macam tu kat majlis kahwin... souvenir pun best... boleh guna...teringat senduk dpt di majlis si polan kan?

    BalasPadam
  16. fuhyooo.. cantik2..

    skrg ni takde dah orang bagi bunga telur kan..

    BalasPadam
  17. sy pun suker g area saner..umak makngah saya kt tjg karang tu..kalo kenduri kat saner mmg ada sambal jawa tu...best..saya suker makan...

    BalasPadam
  18. makanan kegemaran saya tu..siap ada otak2 dengan tapai lagi..uniqe juga jamuan dia orang ni

    BalasPadam
  19. sebab diorang tahu kak ina suka masak..hehe

    BalasPadam
  20. wahhh...kerang bakar...time kenduri kawen..sangat menarik...tak ramai kenduri buat tu..

    My New Entry: Port Dickson Cap Ibu Dan Anak

    BalasPadam
  21. kak ina, sedap nya dpt mkn otak2..tp makanan tu dah agak susah nak jumpa..

    BalasPadam
  22. ingatkan pasangan pengantin tu nek boat ke mase berarak.. hehe

    BalasPadam
  23. kbykan kenduri kawin skrg ni x mcm dulu2...menu yg pernah sy jumpa udang,ikan keli,sup..buah tangan yg pernah sy dpt selain telor..sabun,sapu tgn,kipas kecik,epal,mug..mngkin nk ubah tradisi kot..hehe

    BalasPadam
  24. senduk dikasiknya? indeed saya rasa it's a very good idea, sgt praktikal, brg yg kita pakai. better dari bagi sudu kenit, cawan kenit gelas kenit

    BalasPadam
  25. mungkin sebab tahu akak pandai masak... :)

    lauk2 kenduri lain dari yang lain...

    BalasPadam
  26. kak, sy pun x pnh mkn tapai pulut hitam n koci labu.. sedap ke kak?

    BalasPadam
  27. Assalam kak ina :)

    yg tahu tempe soon tu, kalo tak silap kami panggil sambal goreng. kekadang ada org buat kicap,kalo keluarga saya suka buat merah :)

    BalasPadam
  28. eh cantik la bersanding pakai persalinan kuning.. ni yang terasa nak tukar wanra tema ni..haha

    BalasPadam
  29. pelik selalu org bagi telur or something sweet... ni bagi sudu garpu.... mmg pelik...

    BalasPadam
  30. hurmmm... menu kerang untuk kenduri kawin... menarik gak nie.... kalau kenduri anak kak ina sure banyak kukis kan... ;-p

    BalasPadam
  31. wah lain dr yang lain ni..lauk kerang tu x pernah jumpa lagi tapi adik Lisa ckp masa kenduri kat sungai besar tu mmg ada lauk kerang cili tu...lain kan..

    BalasPadam
  32. wah...2 kali saya p kenduri org jawa memang buat suhun & tempe tu.sedap sgt rasanye.maklumlah lain dari yg lain.tp siap ada kerang lagi t u.. peberet anak2 saya nih.

    tapai pulut lagi syiok.dapt senduk..? diorg tau akak suka masak kot.akeke..

    BalasPadam
  33. utk pengetahuan akak..mmg sekarang kat area tg karang banyak buah tgn kenduri kawen guna benda2 lain selain telur..tu akak tak pernah dapat sumi sati paket besar lagi..n macam2..sebab mereka kreatif dan juga niat sedekah pada budak2 n tetamu..dats y kenduri kat sana meriah.

    BalasPadam
  34. utk pengetahuan akak..mmg sekarang kat area tg karang banyak buah tgn kenduri kawen guna benda2 lain selain telur..tu akak tak pernah dapat sumi sati paket besar lagi..n macam2..sebab mereka kreatif dan juga niat sedekah pada budak2 n tetamu..dats y kenduri kat sana meriah.

    BalasPadam
  35. kg sy kat sekincahn.nnti sy kawin leh la akak datang ye...he3

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers