OOO

Rabu, Januari 12, 2011

Please Shut Up!!!!!

Alahai ..tiap-tiap pagi bila time nak gi sekolah pagi akan berbunyilah satu suara yang membingitkan telinga kat rumah akak ni.

Akak duk umah ala-ala town house (2 tingkat.semua asing termasuk dapur) dengan mak dan abah. Adik lelaki yang dah berkawin dan ada 2 orang anak tinggal sama dengan mak abah.

Jadi apa yang berlaku kat umah mak akak kedengaran sampai ke umah akak. Anak sulung adik baru masuk tahun satu kat sekolah yang sama dengan Imran. Yang buat mak dan ayah dia tension bila time nak pergi sekolah.




Bila suruh bangun pukul 6.30 pagi bermula tangisan anak buah akak yang perempuan ni. Dahlah tak yah pakai sound system ..kuat betul. Masa tulah dia buat perangai, sejuklah... tak nak mandi, sakit perutlah (tapi tak gak membuang). Apalagi tensionlah mak dia. Dahlah kena bersiap nak pergi kerja lagi.

Bila kena mak dia paksa dan jirus masa mandi apa lagi terpekik terlolong sampai akak pun naik geram. Rasa nak lepuk ajer mulut dia. Pasal alhamdulliah semua anak akak taklah selorat nak buah akak ni bila kena bangun pagi dan senang nak suruh gi mandi dan makan sarapan pagi.
Jeritan dan tangisan dia membuatkan adik kecik dia bangun dan mungkin jugak jiran depan belakang, kiri kanan semua terbangun. Mereka pun tension bila dengar jeritan dia.Tapi fikir-fikir elok gak sebab semua terbangun tak yah guna jam loceng.

Tapi macam tak bestlah pulak sebab macam menggangu ketenteraman jiran tetangga. Hai An Nur bilalah nak berubah ni.

kredit gambar : google
Jangan nanti ada orang jerit macam ni. Salah seorangnya mungkin akak kot.

Ada tak anak-anak orang lain berperangai macam anak buah akak ni ek?

27 ulasan:

  1. kesian mak ayah dia kena hadapi dugaan macam ni.. harap2nya bila nak besar membawa tuah!
    Tinggal 3 hari lagi jer GA PILIH THEME BLOG

    BalasPadam
  2. hehe,tu la hikmah nya

    anak memaeng cute,tapi kalu buat perangai...fuhhh saba je la

    BalasPadam
  3. sabar ajelah kak... saya pun pagi ni anak saya yang 6 tahun tu memekak sebab kena syampoo rambut.... hehehehe silap saya la jugak sapa suruh pi gatai2 tangan taruk syampoo kat rambut dia.....

    BalasPadam
  4. uiii sampai dah bleh jadik jam loceng nie....hehe sabar yerr kak ina..i know ur feel hehe

    BalasPadam
  5. salam kak ina.
    saya alhamdulillah ke 3-3 anak saya dari kecik nak antar ke taska sampai masuk sekolah , mmg senang nak diuruskan , bangun pagi senang , tak de ragam

    agaknya bahagian memasing kot.
    cuma saya mmg dari diaorg kecik saya dah setkan time tido mesti seawal kol 9mlm lepas tu kol 6 pagi mmg dah kena bangun sbb nak antar taska kan , jadik dah biasa kot diaorg dgn rutin tuh

    BalasPadam
  6. budak2..biasalah payah nak bgn pg..tambah2 musim hujan lak..
    alhamdulillah..4 org anak saya,tak payah jerit bila disuruh bgn...yg bongsu tu,punya seronok nak ke tadika..jam 6.30 dah bgn...walhal pukul 8 baru masuk...

    BalasPadam
  7. kesian kat akak..tiap2 pagi dengar konsert rock percuma....kayrul kena tunggu 5 thn lagi baru nak merasa alam anak g skolah...buat mase skrg anak kayrul senang bangun pagi...

    tak tau la lagi 5 thn macam mane...

    BalasPadam
  8. hehe.. pagi2 da bising ek..akak suka la header baru ni..suke suke suke sangat sangat.. ;)

    BalasPadam
  9. alhamdulillah kak, sejak oyin masuk skool tadika 5 thn, dia x mcm tuh sgt.. klu nangis atau liat nak bangun, setakat merengek2 jer.. tp ubatnyer kena bkk tom & jerry kul 7.00 pg kat channel 616.. terus mata dia terbukak sbb dia suka tgk katun tuh.. mandi pun senang nmpk gayanyer.. tp still sy atau abahnyer kena mandikan.. huhuhu

    BalasPadam
  10. alahai..kalo hari2 mcm tu mmg tensen kak..org yg penyabar pon blh ilang sabar jadinya..huhu..

    Jom Lawat Blog Bardboo

    BalasPadam
  11. Alhamdullilah aak saya keempat tu ok, walau liat bangun tapi tak de le meraung menjerit ke.. muncung adalah tapi tak berani berbunyi.

    BalasPadam
  12. teringat masa saya kecik dulu darjah satu suka terpekik terlolong pepagi tak nak sekolah... alasan sejuk mandi. masa tu mana ada heater, abah siap masak air lagi hahaha . nasib takde jiran marah

    BalasPadam
  13. susah nak kejutkan budak2 bangun kan

    BalasPadam
  14. ha ha ha..ragam anak ke sekolah camtu ler kak..

    nasib baik ler Batrice takde masalah nak bangun pepagi perti school..cuma time kejut bangun tu nak kena buat2 lawak sikit...kengkonon teacher panggil nama dia...he he he..psycho lebih kak

    BalasPadam
  15. oh sangat biasa kak ina, menjadi tarzan tak kira waktu, tu baru satu hero sekolah saya tu...

    BalasPadam
  16. alahaii..payahlah kalau hari2 mcmtu..alhamdulilah anak2 jenis senang bangun pagi..yg si akim plak, dia akan meraung2 kalau tak dpt pergi sekolah..hihi

    BalasPadam
  17. ada jugak yg kata, masa kecik2 banyak masalah nanti besar, dia yg paling berjasa. hehe taksure la. :D

    BalasPadam
  18. dugaan utk mak bapak tu..kena byk2 bersabar
    my kids sbb kecik lg, tp so far mendegar kata Alhamdulillah

    BalasPadam
  19. alamak siannya...

    kak ina, saya amik resepi tat telur kak ina tau! tq

    BalasPadam
  20. alamak, akak wat entry mcm ni terus teringat anak jiran..masyaallah menangis punyalah kuat..nangis yg terpekik terlolong tu..ingatkan kena dera tetiba budak tu jerit xnak g sekolah..haru biru daaa..nak marah pon xguna sbb budak..sabo je lah

    BalasPadam
  21. biasalah tu akak.. entri ni mengingatkan saya masa zaman sekolah.. adik beradik ramai nak g sekolah time pagi je mesti berebut nak mandi.. time tulah ada yg gaduh..nangis dan macam2 lagi.. bila orang tua dah tak tahan .. apa lagi semua dapat hadiahlah.. hehehe..

    BalasPadam
  22. akak, kekadang anak wati pun wat perangai cenggitu...

    BalasPadam
  23. anak sy pun cam tu tapi masa tadika la..now dah ok, sy boleh bayangkan camana tensionnya mak ayah dia..dugaan

    BalasPadam
  24. Alhamdulillah anak saya tak macam ni. harap akak sabar ajelah.
    tapi yg saya takleh sabar, mandi berjam-jam ngan shower. mencurah je air mengalir, dia buat dek jee. kalau saya menjerit nanti, terus berubah mood dia.

    BalasPadam
  25. salam kak ..

    aduyai , leh bertuko jd ijau tu ..
    heheh akil sejak dok umh dh 2 mingu ni, maleh dh bangun pagi .. huhuhu susah tui..

    BalasPadam
  26. uish..sib baik bukan jiran saya..kalau tak, mmg saya dah pindah..hehe
    alhamdulillah anank2 saya semua ok.senang bangun.mandi bersiap ke sekolah semua takyah suruh.nabila pun walau mengeliat2 berjam2 tak penah menangis bila dibawa mandi.sejuk ketaq2 pun boleh gelak lg.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers