OOO

Isnin, April 04, 2011

Resepi Sticky Caramel Chicken Wings


Fuhhh bzzz betullah hari ni. Pepagi dah bancuh adunan kukis..pastu hantar kat pelanggan..pastu lepak makan ikan bakar bersama pemenang contest yang lalu. Balik kejap ..rehat dan terus pulak ambil Imran kat sekolah. Malam ni barulah nak buat N3 tu pun tepek resepi...nak buat cerita malaslah pulak.

Anak suka makan wings..kalau masak ayam tu ajerlah yang dicarinya dulu..dahlah wing ada 2 ajer....jadi belilah wings ajer nak buat resepi ni...Resepi akak ambil dari Myresepi.com dan disumbangkan oleh mutiarazura.

Bahan-bahan
  • 12 keping kepak ayam -akak perap sebentar dengan kicap cair,kicap pekat dan serbuk lada hitam.
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
  • 1 sudu besar halia dicincang-akak tumbuk
  • 1 sudu besar sos ikan-sebab tak ada stok akak masukkan sos tiram
  • 1 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1/4 cawan (60ml) madu

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia (akak tumis sekejap)dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
  2. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
  3. NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat!
Akak buat nasi ayam stail Ipoh mali..resepi kat SINI yer
tak ada kuah kang tercekik lah pulak

8 ulasan:

  1. sedapnya kak :)
    teringin nak cuba.
    terima kasih berkongsi resipi :)

    BalasPadam
  2. macam best aje ciken wing tu... kid minat pinggul+peha.. hehehe
    jangan lupa join Contest Lumayan Teka Bunga Blogger Shakiddo

    BalasPadam
  3. feberet 'kepak' heheh.. wat ratah pon sodappp nih K'Ina.. mau 5 ketul ngappp :)

    BalasPadam
  4. lapar tgok resepi ni..bergerak2 babies dalam tommy lisa...

    BalasPadam
  5. Wahhhh... bestnya..

    Thats mean saya dapat cookies sedap yang segar panas dari oven laaaahhh...

    BalasPadam
  6. sedap nasi ayam. teringin nak masak tapikan kalau partner dok diet, saya tak lalu le nak makan...

    BalasPadam
  7. Boleh la try nanti. Tp pakai gula je la. Madu tak de. Sos ikan ada.

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers