OOO

Isnin, Julai 25, 2011

Resepi Pavlova

Agak sibuk pada minggu ni. Maaf tak dapat jawab komen anda semua.
Terliur tenguk orang buat pavlova ni. Rasa takut gak kalau tak jadi. Alhamduliah setelah tenguk kat youtube camner orang buat akhirnya jadi gak pavlova ni. Akak gi ke hotel jadi Yana yang make over pavlova ini. Bila balik malam dah tinggal separuh camni. Maaflah resepi ni bercampur aduk dalam bahasa inggeris.
Bahan-bahan
4 eggs white
1 1/5 cups sugar (If you want less sugar just use 1 cup)
1 teaspoon of vinegar
1 teaspoon of esen vanilla
1 tablespoon of cornflour

topping
It’s actually depend on us on how to put on the top of the pavlova. The typical way is by topping it with cream and fruits. What I did, I topping the pavlova with cream mix with whipped cream and fruits, of course.
Cara Membuatnya
  1. Panaskan oven dengan suhu 120 C.Pukul putih telur sampai jadi bertanduk sambil di masukkan gula sedikit demi sedikit.(pukul in high speed).
    Bila dah bertanduk (bila di terbalikkan bekas adunan tak jatuh) masukkan bolehlah dimasukkan cuka, pukul lagi, masukkan pula essen vanilla dan akhir sekali masukkan tepung jagung dan kacau lagi sehingga rata.
  2. Pukullah adunan itu sehingga nampak glossy.
  3. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak dan bentukkan menjadi bulatan dan letakkan adunan telur dalam bulatan.
4. Masukkan kat dalam oven dan dibakar selama 1 jam setengah (1 1/2 jam) pada suhu 120′c atau sehingga berwarna coklet susu.

Tips

  1. Pastikan bekas adunan untuk kembangkan gula dan white eggs adalah bersih. Jika tidak, adunan tersebut tidak kembang.
  2. Pastikan Pavlova sejuk sepenuhnya didalam oven sebelum dikeluarkan.
  3. Kalau nak buh buah kiwi,blueberry(buah-buahan yang masam) pun boleh sebab nak imbangkan rasa manis palova ini.

21 ulasan:

  1. wallaaaaaa,tahniah kak

    blh tlg watkan?tingin la hehe

    BalasPadam
  2. lame tak buat ni...mmg syiok klu makan dgn buah2an yg masam2 utk seimbangkan rasa manis 'mr lova2' ni ehehehee

    BalasPadam
  3. Wow nampak enak!!!

    <a href="http://kelabpessad.blogspot.com

    BalasPadam
  4. xpernah makan... 1st time dengaq resipi nih..ahaha

    BalasPadam
  5. camana ea rase dia ? nama best eh

    BalasPadam
  6. name agak sexy la kak hehe.. walla palova :D bunyi sedap, rasa mesti sedap gak kan kak

    BalasPadam
  7. emm mesti sedapnya nie......pandai kak ina buat...

    BalasPadam
  8. amboi! menyelerakan..nak rasa sikit boleh.. :))

    BalasPadam
  9. ni yang tak sabar nak berbuka pose kat rumah kak ina ni.. ahakss..

    BalasPadam
  10. makan pavlova ni mcm makan macaron jugak kak...manis...hehe..

    BalasPadam
  11. It's a shame you don't have a donate button! I'd most certainly donate to this superb blog! I guess for now i'll
    settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google
    account. I look forward to fresh updates and will talk about this website with my Facebook group.
    Talk soon!

    Here is my weblog :: best remote control

    BalasPadam
  12. Great post.

    Take a look at my site :: online business

    BalasPadam
  13. This is a great tip especially to those new to the blogosphere.

    Brief but very accurate info… Appreciate your sharing
    this one. A must read article!

    my weblog ... seo article

    BalasPadam
  14. It is really a great and useful piece of information.
    I'm happy that you simply shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

    My homepage: men's relic watches

    BalasPadam
  15. What's up, I wish for to subscribe for this blog to obtain newest updates, thus where can i do it please help.

    my webpage - Armitron watches For Men

    BalasPadam
  16. Very good blog you have here but I was wanting to know if you
    knew of any message boards that cover the same topics talked about in this article?
    I'd really like to be a part of community where I can get feedback from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks!

    Also visit my webpage ... se4templates.demo.younetco.com

    BalasPadam
  17. thankssss sngt.....saya dh cube resepi ni sedappppppppp hehe

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers