OOO

Rabu, Ogos 17, 2011

Alahai Anak......

Sape lagi nak akak nak layan sekarang ni kat rumah , cuma Imran sahajalah budak kecik yang tinggal. Akak yang sibuk carikan baju, seluar dan kasut raya buat dia. Yang lain dah besar dah pandai pilih sendiri. Masa beli baju raya kat JJ sebelum bulan puasa tak ada pulak jual baju melayu lagi masa tu.
Bila pergi ke Jalan TAR akak pun masuklah ke Mydin. Mula-mula nak cari tudung tapi bila nampak baju Melayu budak lelaki akak pun beli kat situ sebab harga taklah mahal sangat. Bagi pandangan mata akak warna baju melayu ni lembut dan kain pulak sejuk bila di pakai.
Akak pun letaklah baju raya kat depan..
kononnya nak bagi dia happy
Tapi kan bila Imran balik dari sekolah...
Mak...mak...ni baju sape?
Baju raya Im lah.....
Haaaa apasal tak lawa..

Alahai....sedih pulak bila Imran kata cam tu. Bila ayah dia balik ayah dari kerja dia pun bagitau kat ayah dia...

Ayah..mak beli baju Im tak lawa..colour buruk..
Aaahhh lah..macam kain buruk ...warna pun tak cantik (sajer ajer suami nak kenakan akak)
Ina..ingat Imran tu kecik lagi ker? Dia dah pandai pilihlah..
Lain kali bawa dia sekali kalau beli.
Geram akak di buatnya... sabar ajerlah..budak sekarang tak macam akak dulu..apa mak abah beli pakai ajer..baju akak dengan kak long mesti sama..nasib baik kasut tak sama. Tak pun kami cakap apa-apa...rasa happy ajer bila dapat baju baru.

Selalunya mak suka belikan baju kat Globe Silk Store Jalan Tunku Abdul Rahman salah satu tempat membeli belah paling fofolur masa tahun 1970an dan 1980an..boleh dikatakan semua baju, kain ela, baju sekolah beli kat situ.

Kasut pulak mak dan abah suka belikan kat Central Shoe. Sekarang ni Globe dah tak ada cuma tinggal Central Shoe ajer. Teringat kenangan lama.

p/s Cuma anda tenguk...lawa kan baju melayu Imran ni....(nak pujuk diri sendiri)

17 ulasan:

  1. imran.. lawa laa baju tu!! kaler biru lagi.. kita kena bersyukur dik.. orang lain susah setahun sekali belum tentu ada baju raya.. (Hope imran dapat baca komen ni yea..) nanti jumpa, nak tengok koleksi duit imran tau! chill yaaa.. :)

    BalasPadam
  2. mmg la cantik baju tu kak
    maybe tak kena dengan selera dengan akak. cam saya dulu pling kuat kalau tak suka baju yang dibeli pun cuma muncung sedepa jer kak... ahahha
    tapi pakai gak baju tu... ehehhehe

    BalasPadam
  3. Cantik aper..memang anak-anak sekarang dah pandai memilih ikut citarasa diaorang kak..hehe..

    BalasPadam
  4. lawa je baju imran tu kak..
    tapi budak2 skang biasalah..semua nak pilih sendiri..kalo kita dulu,mak ayah beli,amek jela..bju msti sama ngan adik pmpuan..kadang2 satu kain tu kongsi dua..sama jela corak..

    eka kan kaklong..adik kene ikut baju kaklong..hehehe

    BalasPadam
  5. Cantik baju raya tu Imran....nanti dah gosok lagi nampak menawan..
    betul tu k.Ina budak2 skrg dah pandai memilih....ada citarasa sendiri..

    BalasPadam
  6. huhuhu. minta maaf ye kak. nampak kainnya mmg lawa. tp kaler dia... kureng sket la...

    BalasPadam
  7. haahla,cantik apa....biasalah kak,budak2 dah besar,mesti nak memilih sendiri warna kegemaran diorang

    BalasPadam
  8. anak2 hehe,saba je la kak

    ha'ah,mase kecik2 dulu umi hangkot gi globe

    BalasPadam
  9. bdk2 skrg mcm tulah kak...akak sy pun last year belikan baju utk anak nya..sekali anaknya kata xlawa..sudahnya tawaf kali ke-2...

    BalasPadam
  10. Hai imran.... baju raya dah okey dah tue.... yang penting nanti collect DUIT RAYA kat uncle shakiddo....eriqazz dan JEJAI tau...baru la seronok....DUIT RAYA lagi best tau...

    BalasPadam
  11. wahh dpt bj raya ... akil awal2 dh tmpah , kite x reti sgt pakai bj ready made, takut x selesa..

    BalasPadam
  12. sbb renyuk2 kot nampak tak lawa..kalau iron and gantung kat hanger, mesti nampak cun heheh

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum Kak Ina

    selera kita dengan budak2 sekarang ni lain kak
    jenuh kita melayan mereka...

    SELAMAT BERPUASA

    Wassalam

    BalasPadam
  14. ala imran..
    ok la tu mak beli kaler biru
    sesuai apa utk imran
    (psst.. sebbaik mak tak beli kaler pink tau! hihi)

    BalasPadam
  15. - ok la tu...gosok bagi licin...baru dia nampak nanti betapa cantik baju tu...

    BalasPadam
  16. cantek jer..agaknya imran dah ada plan nak kaler lain kot..tu yg jadi tak berkenan tur..tak per la kak, gerenti dia pakai jugak nnt..hehee

    BalasPadam
  17. samala dgn anak2 su, baju dah pandai pilih warna tema sendiri. takmo nye mak pilih, sume nak pilih sendiri. nampak gayanya si imran tak berkenan dgn warna tu, akak kena bwk dia pegi cari warna yg dia suka...hehehehe

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers