OOO

Khamis, Oktober 27, 2011

Kategori Blogger

Bila kita dah jadi seorang blogger....orang yang singgah kat blog kita terutama otai  akan tau  identiti blog kita itu.   Ada beberapa kriteria yang mereka labelkan.

Antaranya ialah :-

credit picture google image

1.  Blogger copy paste
Selalunya mereka copy paste ajer kat web orang lain ataupun kat dalam suratkhabar online terutama bila ada kisah hangat.  Yang paling senang cerita pasal artislah ataupun jika  terjadinya kes yang melibatkan orang-orang ternama. 

Bila buat kisah ni memang trafik akan tinggi tapi biasanya untuk 2 ataupun 3 hari dan paling lama seminggu. 

2. Blogger Download
Tak kiralah blogger ni suka letak video cerita filem ataupun lagu.  Yang buat selalunya blogger muda.  Memang trafik tinggi sebab orang suka download filem yang kedabom dan lagu yang sedap.

3.  Blogger Yang Ada Rupa, Gaya Dan Keunggulan
Selalunya blogger pempuanlah..yang cantik dan cun memang ramai followers dan tertarik nak jenguk blog mereka hari-hari.  Tak di nafikan ada  diantara  mereka pandai menulis  seperti Hanis Zalikha ..dahlah cantik jelita pastu pandai pulak dan mereka pandai memikat agar pembaca datang selalu ke blog mereka.

Ada yang tulis entah apa-apa tapi lebih suka letak gambar mereka sahaja dengan pelbagai gaya terutama mimik muka. Oleh sebab
mereka memang cantik jelita memang ramailah yang suka.


4.  Blogger Cari  Duit
Memang ada blogger menggunakan blog mereka untuk menjana pendapatan sampingan.  Mereka memang bijaksana sehingga  mereka boleh dapat menjana pendapatan sehingga beribu-ribu sebulan.

5. Blogger Suka Bercerita Tanpa Memikirkan Keuntungan (Blogger Curhat-curahan hati)
Blogger  yang macamni pula akan meluahkan perasaan dalam blog mereka seolah-olah blog sebagai dairi kehidupan mereka.

Mereka  akan mencatat kisah keluarga, berkongsi resepi,  tentang kisah anak-anak dan juga kehidupan seharian.  Mereka tak kisah tentang trafik dan nak jadi glamour.

Ada juga blogger yang berkongsi info tentang agama dan hal-hal berkaitan dunia dan akhirat.

Jika ada pembaca yang datang ke blog mereka dan bagi komen mereka akan merasa bangga dan happy sebab apa saja penulisan mereka akan di hargai. 

Mereka lebih suka jika mendapat kenalan dari berbagai tempat dan share bermacam-macam cerita.


6. Blogger Low Profile
Penulisan mereka memang hebat tapi mereka tak tonjolkan identiti mereka sebab mereka lebih suka pembaca suka baca penulisan sahaja.  Kita tidak akan tau macam mana rupa penulis tersebut.
 
7. Blogger Hiburan
Pernah jadi fenomena satu masa dulu bila banyak blogger yang cuba meniru gaya penulisan Beautifulnara dan Oh Bulan sehingga banyaklah blog yang ada Oh di awal nama blog itu. Setiap gambar dan cerita artis mereka akan muatkan sehingga boleh di katakan semua isi kandungan adalah sama. Kebanyakkannya mereka ambil dari blog kedua blogger fofolur ini.
 
8. Nak Panggil Blogger Apakah Ini?
Setiap penulisan melambangkan identiti seorang blogger tersebut.  Kalau dalam blog mereka ashik mencarut, letak gambar entah apa-apa dan suka mengaibkan orang lain dan juga suka  menggunakan bahasa kasar kita akan tau peribadi blogger tersebut.  Betul tak?

Akak pernah jadi  kategori blogger no 1, 4 dan no 5 terutama kategori copy and paste sebab nakkan trafik tinggi. Bila di kenang kembali memang geli hati sebab bila semua drama/segmen hot  di tv ditayangkan  akak akan bersiap sedia dengan kamera sampaikan suami dan anak-anak gelak tenguk perangai akak camtu.

Setiap penulisan melambangkan identiti seorang blogger tersebut.  Kalau dalam blog mereka ashik mencarut, letak gambar entah apa-apa dan suka mengaibkan orang lain dan juga suka  menggunakan bahasa kasar kita akan tau peribadi blogger tersebut.  Betul tak?

Tepuk dada tanya selera sebab setiap orang memang mempunyai selera masing-masing.  Korang pulak kategori yang mana?

13 ulasan:

  1. Saya kategori ke 7 Kak Ina, iaitu Suka bercerita tanpa memikirkan keuntungan tapi pemalu. muahahahaha :)

    BalasPadam
  2. tak tahu lak kategori mana, sebab saya nie jenis ikut suka. kekadang saya C&P terutama bila entri melibatkan soal agama @ hukum hakam kerana saya tidak mahu maksud asal penulis tersalah tafsir jika saya buat ulasan ikut pandangan sendiri. no 2 & 3 memang x de. no.4 pernah cuma seketika jer terlibat ngan iklan nuffnang pastu saya terus buang iklan tu sebab ada alasan tersendiri. kini gokus pada no 5 jer....

    BalasPadam
  3. blogger 1, 2, 4, 5 heheh .. memang kelakar rasa nak delete un ade entri lama tu

    BalasPadam
  4. rasa2 mcm no 5 . hihi.Belasah ja labu

    BalasPadam
  5. saya kategori apa kak.. macam kategori ss je kan,.. menulis ss je.. org x suka sendiri2 je suka.. prasan la tu..

    BalasPadam
  6. satu yg ke 5 kot...citer ape je yg sy rase nk citer...hehe

    BalasPadam
  7. tatau nk kategorikan yg mana coz ader sket kat nombor tuh, siket kt nombo neh. tp yg pasti, bukan no 1,2 n 3 lah...ehehehe

    BalasPadam
  8. ann kategori 5 rasanya.. imbuhan tu bonus.. :-)

    BalasPadam
  9. sama laaa kak ina.. mula2 masih mencari identiti

    BalasPadam
  10. Itu semua evolusi dalam blogging setiap blogger... sama juga fasa dalam blogging dari blogspot ke dotcom ...

    BalasPadam
  11. nasib baik la saya tak melampau sgt kat blog,hehe

    saya pon xpasti sy yg mane 1 hihi

    BalasPadam
  12. Saya no 5 walaupun saya harap saya dapat jadi no 4. HUhu.

    BalasPadam
  13. Salam Kak Ina..

    Blogger berubah mengikut keadaan, kadang-kadang menjadi musim...

    Tapi saya salute dengan kak ini, semua jenis blogger dah kak ini pernah rasa..hebat hingga berjaya kekal!

    Saya mahu tumpang populariti kak ini lah..ehehehe

    Salam perkenalan..!

    http://dcj-online.blogspot.com

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers