OOO

Isnin, Oktober 10, 2011

Merasa Debaran Memasak Macam MasterChef Malaysia di Astro Ria (104)

 Akak dapat dapur no 8..orang Cina kat ong kan..tapi tak boleh percaya benda camtu.
 Best betul sebab guest pun boleh masuk sama.  Riuh rendah dengan gelak  ketawa.  Memang seronok pertandingan masak ni.
Wah ..udang..erhm..nak masak apa ek..selalunya akak masak udang masak lemak, udang masak paprik ataupun udang goreng tepung.
 rempah ratus yang di sediakan yang mesti diambil dahulu sebelum peserta lain angkut.  Akak tak sempat ambik satu bahan..sape cepat dia dapat...
 Tapi bila buka kotak misteri..alamak ada  nanaslah pulak.  Juri siap kata kalau kita gunakan semua bahan ni dapat markah lebih.  Mula-mula cadang nak masak paprik udang, tapi bila gi tenguk kat belakang dah tak ada serai.  

Mulalah blurrrr tak reti nak buat apa.
Ala masak udang dengan nanaslah sebab konon nak cari mata lebih kalau guna bahan dalam kotak ni. Cari cili sos pulak tak ada ..lelama ambil daun ketumbar ajer dan guna sos kat atas meja yang rasa pedas giler.  

Dahlah buh cili api..kenalah cari gula pula sikit nak seimbangkan rasa.  Nasib baik gula ada kat meja Jejai. Memang panik dan gabra bila masak under pressure.  Blurrrr sungguh lah.
 Aksi crew tali barut..wah ada gaya chef lily
 Memang semangat sungguh Jejai ni ..cuba tenguk muka dia serius cam muka akak gak aaa
 
tukang support, tukang mengkritik, tukang membebel dan tukang menyibuk.
 
blender cili api, bawang merah, bawang putih dan halia tapi tak tajamlah pulak..kena cincang balik bawang putih dan halia..serba tak kena di buatnya.

Budak cina ni pelajar diploma kulinary di Tylor College tau..masakan dia ringkas dan kreatif tapi tak ada gak rezeki nak menang
 Bermula aksi seperti MasterChef Malaysi..fuhhhh paling risau bila crew kata...tinggal lagi 20 minit..Kami di beri masa 45 minit untuk masak, fikir dah dekat 5 minit, cari barang lagi...ishhh memang gabra dibuatnya.
 Masuk nanas, capcium, karrot dan lain-lain
Tadaaaa dah siap.  Tentang hias menghias memang akak faillah.

Merasa gak pengalaman macam mana masak under pressure macam peserta pertandingan MasterChef ..tak kiralah MasterChef US ataupun MasterChef Australia.  

Patutlah bila tenguk rancangan tersebut muka tukang masak memang jarang tersenyum bila time memasak.  Macam akak jugalah memang tak ada masa nak senyum simpul bila ada orang ambil gambar.

MasterChef Malaysia akan bermula pada 22hb. Oktober 2011 di Astro Ria (Channel 104).  Rancangan realiti yang akan mencetuskan fenomena di seluruh Malaysia.  Janji lupa tenguk tau.

Rancangan MasterChef Malaysia bakal bersiaran sebanyak 60 episod selama 10 minggu pada setiap hari Isnin, Selasa, Rabu, Jumaat, Sabtu dan Ahad.

Ingat tau..Jangan lupa tonton siaran yang menarik ini.  Adakah rancangan MasterChef Malaysia akan mencetuskan fenomena di sini? 

Program Details
MasterChef TX bermula dari  22nd October 2011, every Saturday – Wednesday, 9.00pm. 
Master Class will be on every Friday, 9.00pm.
- Program channel – Astro Ria (Channel 104)
 Tibalah masa juri nak merasa..nampak relax tapi dalam hati allah swt 
yang tau betapa seram nak menghadap juri bertiga ni
 Cerita apa nama masakan dan apakah bahan yang di letak
 Tengah nak rasa
 Wah risau sebab juri nak tenguk udang tu masak cara yang betul ker idak?
Juri kecik yang paling kecoh kat sini


Kredit picture : www.ciklilyputih.com

p/s nanti akak tunjuk lak skill yang kitaorang buat...lagi kalut aaa masa tu

11 ulasan:

  1. apa kata juri kak??mak tahu..nak tahu

    BalasPadam
  2. haah kak apa kata juri... nampak macam best... terlioq dah ni...

    BalasPadam
  3. BEST kan?! tapi giler pressure yer kan kak?

    BalasPadam
  4. haahla..saya rasa part kak ina kalah tu part hiasan..kalau hiasan cantik,confirm dah ke final ni...pengalaman yang menguja, kan? huk3...menyesal tak apply juga..kalau tak,dpt feel debarannya

    BalasPadam
  5. nampaklazat!!

    nyumm..nyum...

    rasa nak blk rumah skg masak..en suami blk ari nih leh masak mcm tuh..

    ok idea dah dtg..huhu..

    BalasPadam
  6. Hahaha..betullah kak Muka memang serius.. memang sesiapa muka serius pandai masak kut..hehe

    BalasPadam
  7. apa pon memang hebat kak.. kalau saya mungkin saya goreng je udang tu dah tu hias.. hahaha.. tapi memang tengah masak mana leh senyum2 kak.. hehehe

    BalasPadam
  8. Salam kak....ruginya, baru berangan nak join :( kat sini syok layan MasterChef OZ. rugi tol...Dan terima kasih sudi post komen saya ituari. tak perasan sampai beberapa hari lepas. hehehe

    BalasPadam
  9. wahh kak patutlah susah nak menang... barang2 semua terhad ya.. serba tak kena dibuatnya kannnn

    BalasPadam
  10. yang leh masak dalam senyum.. chef wan laaa.. hahaha.. ni masak aldam contest, lain sket feel dia kan.. hhehehee

    BalasPadam
  11. haaa... nak tau juri ckp aper.. Imran ngah sebok membebel laa tuh yg akak masham semacam tuh kan? heheheh...

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers