OOO

Khamis, November 17, 2011

Tiruan atau Berjenama?

Akak ni dari dulu lagi memang gemar beli barangan yang ada jenama biasa-biasa ajer (cam ad, sembonia, bonia) untuk  kasut dan beg tangan.  Bila beli baju anak-anak masa kecik  pun akak suka beli yang berjenama sebab tahan lama dan boleh di gunakan turun temurun.  Tapi semua tu beli masa sales ajer...kalau tak sales idaklah..sayang duit..

Harga taklah  yang ribu riban ...cuma harga ratusan (paling mahal pun RM300 lebih ajer)  tu pun beli masa sales yang ada potongan giler-giler 30% hingga 50%.  Masa kerja dulu bolehlah bergaya sikit pasal pegang duit sendiri.

Sejak dah tak bekerja akak jarang dah beli kasut dan handbeg.  Cuma ganti pun masa nak raya ajer.  Bosan gak jika pakai terlalu lama kan.
Bila gi ke Hatyai sebelum bulan puasa ..akak tertarik nak beli beg tangan kat situ sebab tak tahan tenguk geng mak dara beli.  Harga dalam RM80.00...konon nak bergaya di hari raya
 Dapat bergaya sekejap masa gi sana sini masa raya
Tapi sayangnya boleh tercabut handle ni..puas nak repair tak leh...kenalah buang nampaknya..sayangnya sebab banyak yang kata beg tangan ni cantik
Terpaksalah guna beg tangan lama brand sembonia...tahan sungguh beg ni...dah merata akak bawak tak rosak sangat cuma ada cacat sikit ajer.

Alamat kena beli baru aaaa cukup bulan ni..lagi pun cek nuffnang sampai gak awal bulan depan.  Macam biasa cari yang dapat potongan kaw kaw ..sebab rasanya banyak gak shopping complex yang buat tawaran giler-giler di hujung tahun ni.

Nak pakai berjenama ataupun idak terpulang pada diri masing-masing..tepuk dada tenguk duit dalam dompet kannnn..

p/s belum taraf nak pakai beg tangan ribu riban lagi ni...bilalah nak rasa ek? Nasib baik tak ada kad kredit ..kalau ada tentu dah kena gesek..beli entah apa-apa tah nanti.

Apa-apa pun bersyukur dengan apa yang ada.

18 ulasan:

  1. yang penting kite berkenan dan berkualiti

    BalasPadam
  2. salam kak ina, dah lama jd silent reader blog akak..hehe..suka bc entry2 akak. jemput la singgah blog sy klu sudi...hehe... peace ;)

    BalasPadam
  3. Sapa yg tak suka miliki brg2 branded kan Kak Ina.. apatah lagi owg pompuan hik3 :D

    Tengok poket dulu.. ni yg utama.. money power ;-)

    BalasPadam
  4. kak ina. ikutkan hati mmg berkenan yg mahal. ikutkan poket beli yang cukup seadanya. :)

    dulu masa kat london, dah borong beg di car boot sale. murah. boleh tukar2 selalu. :)

    BalasPadam
  5. Kak Ina, jenama ke tidak, yg penting kita suka pakai.
    Zana pula masa kerja dulu, guna beg murah je, beli ikut suka hati. Bila dah bersuami, membeli kena ikut kesukaan dia.

    pssst...kad kredit tu takyah ler, buat hutang je.

    BalasPadam
  6. assalam kak, betul la sekrng ni byk sgt yg jenama beg mahal yg tiruan kan...tapi kalau yang berkualiti tu kira memang memakaila kan:)

    BalasPadam
  7. Ina...anie kalau berkenan beli je tak kira jenama...asalkan boleh dipakai okay...beli yang murah boleh selalu tukar2...kalau yg mahal...jaranglah dpt membeli...

    BalasPadam
  8. Great posting! Thanks a lot for sharing. Love your blog!

    BalasPadam
  9. bagi saya tak penting sangat jenama, janji berkualiti & tahan lama. secara kebetulan pakej tersebut hanya ada pada barangan2 yang berjenama.

    BalasPadam
  10. bestnye kak gi jenjalan :)

    BalasPadam
  11. Bonia tu blh tahan tersembul biji mate tgk harge hehe

    pia pakai brg biasa2 je,mmg brag branded kena gaya mmg tahan lama

    org kate alah membeli menang memakai ;)

    BalasPadam
  12. sy lum berpeluang lagi pakai brand yang mahal2 ni kak..huhu

    BalasPadam
  13. Yang mahal tak semestinya bagus..
    Yang murah tak semestinya tak bagus...
    Tapi selalunya yang mahal tu berkualiti!

    Fuh..beg sembonia yang asli!

    BalasPadam
  14. kekadang betul gak pepatah "alah membeli menang memakai". Kalau beli yang mahal sikit, tahan lama la gak pakai kan. Tapi cepat bosan lak. Itu yg ada gak suka beli biasa2 tapi cantik dan boleh tukar selalu. Tu saya la tu..paling mahal pun jenama sembonia la saya amik. hehehe :)

    BalasPadam
  15. Kalau ada budget memang hajat di hati nak beli yang berkualiti dan tahan lama kan....

    BalasPadam
  16. kak ina, yg beg putih tu kak ina beli kat ne? mcm lebih kurang sama je ngn sy? heheehehe beg murah kak, tp kite masih ok lg sbb jarang pakai. :D

    BalasPadam
  17. saya punya wallet pakai bertahun2.. hehehee

    BalasPadam
  18. berbelanja ikut kemampuan, jgn menjerat diri kita. saya tiap2 bulan sanggup untuk anak jer, diri sendiri bila perlu baru tukar.

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers