OOO

Khamis, Januari 12, 2012

Isu Blogger Suka Curi Gambar Masakan

Dari dulu lagi akak selalu dengar dari blog yang punya gambar lawa, ada ajer blogger baru cilok gambar dan buat N3 seolah-olah dorang yang masak.

Kalau ambil resepi no hal tapi kalau dah ambil gambar mesti geram gak kan.  Tadi akak baca kat FB Ah Mat Gebu pasal ada blogger yang ambil gambar kat blog dia pastu mengaku dia yang masak kat SINI...  kat blog tu lagi teruk..banyak tul dia ambil gambar resepi geng masak memasak yang..siap buang watermark lagi tu..ishhh tak patut sungguh perbuatan tak beretika ini.

Bila akak google cari gambar resepi lama kat blog akak ..akak perasan ada jugak  yang ambil gambar dari blog akak yang gambarnya taklah  secantik mana.  Sebelum tu memang akak dah pernah terjumpa  2-3 blog yang lain yang ambil gambar masakan tapi akak malas nak bising-bising nak bising.  Tapi kali ni akak nak tulis gak N3.  Sabar ajerlah kan.
Yang ni gambar dan N3 akak buat pada tahun 2010  http://www.kakinakl.com/2010/11/resepi-masak-lemak-cili-padi-daging.html

Cuba korang bandingkan dengan N3 kat blog ini..N3 di buat pada 12 Januari 2012 hari ni bebb.  http://dairidihatiku.blogspot.com/2011/02/resepi-masak-lemak-cili-padi-daging.html

Sebiji kan memang ambil bulat-bulat..geram aaaa..ambil resepi ajer udahlah jangan ambil gambar boleh tak?

Apa hal dorang nak buat camni..nak cepat fofolur ker?  Tapi seronok ker klu buat kerja camni. 

Ramai lagi geng masak-memasak yang pernah jadi perkara camni.  Tapi nak buat camnerkan....

p/s ibarat kata member fb korang tak leh sorok apa perbuatan korang sebab di zaman teknologi ni segala perbuatan buruk akhirnya akan terbongkar gak...
tak perlah kasi can aa bagi trafik dia tinggi hari..



36 ulasan:

  1. saya pong selalu kena kak... dah tak larat dah..
    raser geram tu memang ada...

    BalasPadam
  2. As'salam Kak Ina

    Itlah ct pun kak ummi inbox kat fb..memang geram juga kak. bulat2 dia copy paste dengan entri sekali tu..memang dasarlah orang2 macam ni.

    walaupnu gambar2 lama tapi dari situlah ct mula perbetulkan mana yang terkurang dalam Blog Dapur Ct tu sehingga tahap ni :(

    BalasPadam
  3. kalo creditkan tu kira boleh dimaafkan la. lepas ni kena letak watermark la :)

    BalasPadam
  4. TAK KESUDAHAN kan kes2 mcm ni

    BalasPadam
  5. Sebab tu kena letak watermark kot. Walaupun dia copy pun, org still tau asal usul gmbr tu. buat masa ni, saya tak penah lagi. Tapi kalo ada pun org nak kelepet gmbr drpd blog saya, harap2 dia tak gunakan utk memburuk-burukkan saya. Itu pun sudah cukup.

    BalasPadam
  6. serius sama seh.. hehehe.. rasanya ada baiknya akak punya gambar semua letak watermark url blog akak so takda yag nak copy2 nanti..

    BalasPadam
  7. Salam

    Ada gak macam tu ya. dia tak de camera kot...atau ..

    BalasPadam
  8. kak ina, ni bukan curi gmbr dh mcm curi entri sekali..ada jgk org mcm ni..haihh

    BalasPadam
  9. hah siap gambo daging salai tu pon dia letak dgn datenye skalik haha.. sy kan kalu letak gambo bukan sy punye sure saya letak 'image google' sbb ade gak gambo sy google (besenye katun, map atau icon) tp ape ke salahnye dia mintak permission takpon kredit or backlink. mmg la ape2 gambo kt letak ade watermark pon org leh amik tp nk ngaku diri sdr punye tu cam haihh lahhh

    BalasPadam
  10. betul sis....tp sy punya bukan amek gambar...tp amek identiti sy...watermark saya tempah..dia tekap (dia ngaku dah) dan dia buatkan biz kad org lain...terasa lah jugak.....dia ngaku designer,kalau designer xkan nk tekap org punye kot...haish.....kalau dah nama designer bersikap lah profesional...mmg xde hak cipta terpelira...tp dh tau kan ade org pakai.... sian sy...naya yg tempah biz kad tuh...huhuhu

    BalasPadam
  11. kak ina org2 macam ni memang ramai idup kat dunia nih...nak senang atas usaha org lain, diri sendiri malas!

    BalasPadam
  12. usaha sendiri kan ke lebih berbaloi kan kak

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum Kak Ina

    sepandai2 tupai melompat...

    BalasPadam
  14. ada jugak yang macam tu yer siap tiru ayat lagi..kalau saya pun geram dibuatnya

    BalasPadam
  15. hmm..tak tahu nak kata...pasti orang yang bertungkus lumus memasak,menghias dan mengambil gambar rasa kecewa bila orang amik bulat2 gambar menu tu...mungkin jika dia masak tak jadi macam tu kot..tak sebijik..

    BalasPadam
  16. La hai .........ada jugak orang macam tu .

    BalasPadam
  17. gambar masak2 pon kene curik kan kak...pastu apa la lagi pasni...huhu

    BalasPadam
  18. itu siap entry skali tiru.. hahaha..

    adoi laaa

    BalasPadam
  19. N3 akak bertindih dgn iklan. susah nak baca atau saya je tak pandai nak godek?

    BalasPadam
  20. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  21. ada gak dia mention nama blog akak kat entri tu kan...hehehe.....

    curi gambar ok lagi kak, saya paling tak tahan bila kawan baik sendiri curi customer saya...adoi...rasa nk santau jer minah tu...dah hilang sabar dah ni...sampai semua komen kat page CK Food tu saya kena padam... jika tak, habis dijejaknya customer saya dan di cilok nyer....

    BalasPadam
  22. Letak serai tu pun serupa laaa...!

    Adehhh...

    BalasPadam
  23. pasni akak ltk watermark la kak.. tapi yg tak tahan, ada gak yang letak watermark tapi dibuangnya.. aishh.. yang tu paling tak tahan tu..

    BalasPadam
  24. saya perasan, blogger yg suka buat kerja mcm ni.. tak ke mana pun.. mainly memang cetek ilmu pasal blogging, x reti nak beri kredit & kurang aware dgn isu copy gambar & n3 blog org ni.. kena sound direct jer depa ni... hihiii..

    BalasPadam
  25. Ya Allah Kak Inaa....! sejibik! eh...sebijik..dia copy paste entri Kak Ina ....bukan setakat gambar...tapi ayat2 sekali ...
    ini kalau dalam bidang akademik memang dipanggil PLAGARISM atau dalam BM PLAGIAT ......
    saya selalu jumpa/baca report students yg ambil sebijk orang lain punya hasil kerja TANPA bagi kredit atau acknowledge sumber yang diambil...

    BalasPadam
  26. siap buang watermark tu yg takleh blah tu..kihkih

    BalasPadam
  27. Makin menjadi2 dah. ...ssh sgt ka nak bg credit pd tuan punya gambar tu. Kan lg senang mcm tu drpada copy n edit semula...

    BalasPadam
  28. Akak pun kadang ada ambil gambar kat google...tapi kenalah beritau yang gambar tu diambil dari google...

    BalasPadam
  29. Pelik betul la kan...just nak kasi credit pun susah...hahahaha....at least akak buat entry dapat la sampaikan mesej pada dia...

    BalasPadam
  30. alamak tak aci la..dah la tak bg kredit langsung..sebijik konon2 nya mcm dia yg masak..

    BalasPadam
  31. Selalunya saya akan bg kredit..kekadang resepi sndiri tp tak smpt amik gmbr so, cr kat google. kalau jumpa tuan punya pic insyaallah saya bg kredit. tp tak syok aaaa kalau 100% copy paste...ayooo...

    BalasPadam
  32. Macam-macam....
    Kalau bulat2 tu.. jawapannya meniru tu kak... ishkk..ishkk..

    BalasPadam
  33. sepatutnye mereka boleh pinjam gambar tapi terus terang lah kat pembaca dan beritahu sourcenya.. kan kan kan...

    BalasPadam
  34. Allah... benda camtu pon nak besar2kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. bkn nk prbesarkan saudara/i tanpa nama...tp kte ade hak utk prtahankan apa yg ptt jdk hak kite..actually bknye blogger kesah sgt pun klau nk copy ke nak ape ke, tp letak la credit..xdehal maa

      Padam
    2. terima kasih yer safinasalleh..pemilik blog tu pun dah delete N3 tersebut

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers