OOO

Khamis, Februari 23, 2012

Hari ke 2 di Bukit Tinggi Padang (Part 1)

Kami tinggal di Hotel Karisma Bukit Tinggi.  Best duk hotel ni sebab x yah set jam nak bangun.  Bila azan subuh terus terjaga...waktu kat sini awal satu jam dari kat Malaysia
Bilik yang kami berdua dapat memang selesa.  Setiap hari dorang kasi berus gigi/ubat gig dan peralatan mandi yang lain.  Ada gak al quran di sediakan.
Sarapan pagi hari ke 2..kolak  pisang sama ajer mcm pengat pisang..
manis yg amat..nasi uduk pulak macam nasi lemak
Penjaja depan hotel dah ramai panggil kitaorang suruh beli barangan mereka.  
Nak buat camner dorang memang cari rezeki cara tu..tapi kami tak layan sebab nak shopping
ishhh gambar x cantik..dalam angkot..oleh sebab ramai kami ambik 2 angkot.  Setiap orang cuma kena bayar Rp2.000 sahaja.  Sebelum naik korang kena deal dulu dgn pemandu pasal kadang-kadang pemandu buat dajal mintak sampai Rp60.000 satu angkot sebab dorang tenguk orang luar.
Hari ni tak  naik bus pariwisata  sebab  kami nak membeli belah kat Pasar Aur Kuning tempat jualan macam-macam.  Kena hati-hati gak sebab biasalah kawasan macam pasar chow kit..tentu ada yang memerhatikan kita kan.
Destinasi pertama..borong kain sulam..waduh cantik-cantik dan berbaloi harga yang di tawarkan.  Apalagi masing-masing rembat 3-4 pasang...al maklumlah nak dekat raya kan. 
Tak beli kain batik sarung, kain pelikat dan kain batik lepas tak sah kan..kedai ni dalam pasar.  Ada yang beli blaus ...akak terpaksa cari seluar panjang. tudung dan benda dalaman sebab nak tukar aaaa..tak pasal-pasal keluar duit..menciiii
Akhir sekali beli telekung sulam..Cantikkan telekung yang telah di hias cantik dalam bekas.  Pakallah anak tak nak kawin lagi..kalau idak boleh beli.  Ramai ahli rombongan yang beli telekung termasuklah akak sebab akak jual kat adik beradik..at least lepas duit tambang.  

Tapi tak boleh banyak sangatlah...kastam tanya bila tenguk beg besar masa kat LCCT.  Nasib baik kami ramai..minta tolong geng tolong bawa.  Yang best dorang leh hantar kat hotel..tak payahlah kami angkut nak angkotan.  Habis  gak duit juta-juta yang kami bawak..tapi lega sebab tak risau bawak duit banyak dalam dompet.
Macam-macam jenis jajan yang di jual di Pasar Aur Kuning ni..tapi kami semua tak beli pun sebab payah nak bawak balik
Dah nama pun pasar..ramailah yang berjualan..macam-macam ada
Mana tahan tak ada muka akak kannnn...bila  nak ambil gambar, ahli rombongan kata...ibu nanti masuk dalam internet..kakak ni wartawan internet...ha ha ha kelakarlah dorang semua ni.  Ada yang pernah jenguk blog akak..tu sebab dorang tau.
Dah habis bershopping kami makan kat sini
Sambal lado hijau mesti adooooo...bila ada lauk belut semua geli nak makan.  Kami suruh pelayan angkat ..kali ni minum jus sirsak (air durian belanda). Pekat...likat..sedap ...

p/s Nantikan sambungannya yer..tak boleh panjang-panjang nanti korang bosan

28 ulasan:

  1. Telekung tu dah macam hantaran dah. kalo beli, terus je letak atas dulang, takyah nak hias2.

    BalasPadam
  2. sambal lado hijau tu yang tak tahan tu,kecur den...

    BalasPadam
  3. Restoren Simpang RAya ni kat mana2 pun ada ya....

    BalasPadam
  4. Wah betnye kak ina g jenjalan.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasanya berapa harga kain sulam yang agak cantik?

      Padam
  5. best sgt kalau dpt travel.. dpt tgk budaya masyarakat sana kan kak ina... *saya suka travel gak =)

    BalasPadam
  6. bestnya kalau dapat berjalan jer kan..

    BalasPadam
  7. kak... cantik la kain sulam tu...nak yg kaler pink tu...huuuuuu

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Izinkanlah kami untuk memperkenalkan diri pada Tuan/Puan

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan dengan sepenuh hati di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Motto kami adalah : Kesenangan dan kegembiraan tamu adalah kebahagiaan kami.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wah kamu iklan di sini..
      akak bisa dapat diskaun kan :)

      Padam
    2. Salam Kak Ina.

      Bila Kak Ina nak ke Padang dan Bukittinggi, boleh contact saya, Kak Ina pastilah saya bagi diskaun, jangan risau hati Kak Ina semuanya boleh kita rundingkan.

      Wassalam
      Amsyahril

      Padam
  9. Tumpang bertanya Kak Ina..
    dh pernah pergi Bukit Tinggi Indonesia ye.. nk tumpang tanya.. dgr kata bukit tinggi ada tmpt membeli belah pakaian dgn hrga murah dan berpatutan..betul ke..

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang betul ..telekung lah paling murah kat sana ..boleh beli dan jual kat sini.

      Padam
  10. Salam,
    Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
    Saya ada menyediakan ground pakej ke Padang Bukittinggi Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia dan ianya lebih selamat,murah dan meyakinkan.
    Pelbagai pakej ke Padang Bukittinggi untuk anda. Kami akan guide anda dari anda menjejakkan kaki ke bumi Padang sehinggalah anda meninggalkan bumi Minang.
    Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
    Sebarang pertanyaan akan kami layan.
    Atau boleh juga ke Blog kami untuk pelbagai info tentang Padang Bukittinggi:

    http://freelancetour.blogspot.com/

    BalasPadam
  11. assalamualaikum tuan/puan

    salam sejahtera buat tuan/puan yang baca blog ini, kami dari 7lines holiday tour and travel yang berada kat bukittinggi , kami menyediakan rent car, voucher hotel, dan package tour. jika tuan berminat boleh whats app or email, kami akan melayani tuan sebaik mungkin.

    contact person : Firman
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com
    7lines.holiday@gmail.com
    Mobile : +62 823 90 797 959
    Office : + 62 752 32371
    insyaallah tuan / puan akan puas dengan layanan kami

    BalasPadam
  12. salam kenal dari bukittinggi - padang
    bagi yang nak melawat kat bukittinggi - padang, nak dapat kan harga termurah, dengan layanan yang Insya Allah baik, tanpa ada additional cost, mengutamakan kepuasaan tetamu. yang nak bertanya, sila hubungi saya di : +62 813634 08670 ( whatsapp ), +62 823 82094294, fb / email : rooni_h80@yahoo.co.id, kami melayani sewa transportation ( avanza, innova, minibus 10 - 13 seat, microbus 25 seats ), Hotel kami memberikan harga murah je, sesuai dengan keinginan tetamu semua. Homestay rm 40/night/pax. so, bagi yang melawat kat sini, jangan ragu untuk bertanya pada kami.

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum...
    Salam dari BUKITTINGGI PADANG.
    Salam juga dari saya ARMAN.bergerak dibidang penyewaan TRANSPORT dan hotel..Bila ada Tuan dan Paun yang nak melawat ke BUKITTINGGI.Tapi belum ada contact untuk urusan lawatan nya.Jangan risau..Saya boleh bantu.sesuai dengan permintaan..Untuk detail nya.Sila contact saya ditalian...Call/sms/what sapp...
    +6285374176166
    E_mail.armanpribadi123@gmail.com
    facebook. komen_ajo..


    terimakasih....


    Wassalam......

    BalasPadam
  14. salam tuan dan puan
    kami mohon izin promotion di blog ni
    kami salah satu agency pelancongan yang ada di bukittinggi,padang west sumatera indonesia.
    yang sudah memiliki legalitas yang sah yaitu Pt.RISFY HIDAYAH WISATA.
    bagi yang nak bercuti kat padang ,medan dll.boleh kami bantu uruskan.
    dengan harga yang berpatutan.
    untuk detail
    sila hubungi kami di talian phone /whatsapp: +6282169960060 ( edward ardy)
    atau tengok blog kami www.risfyhidayahgroup.blogspot.com
    terima kasih sebelumnya

    wassalam

    (edward ardy)

    BalasPadam
  15. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE/WHATSAPP: +6285364057063
    EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE/WHATSAPP: +6285364057063
    EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

    BalasPadam
  17. salam puan dan tuan
    kami numpang promotion kat web ni.
    kami salah satu agensi pelancongan yang ada kat bukittinggi padang sumatera barat indonesia.yaitu PT.RISFY hidayah tour & travel.
    yang sudah mempunyai legalitas yang sah
    menawarkan pakej percutian untuk tuan dan puan yang nak merancang percutiannya ke indonesia terutama ke bukittinggi.
    untuk detail information
    contact me :edward ardy (ardy)
    phone :+6282169960060
    email :edward@rhwtraveling.com
    web : www.rhwtraveling.com
    semua yang ambik pakej melalui kami.akan kami insurance kan.

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum,,
    Salam sejahtera buat semua pengunjung blog ini. Kami dari 7lines Holiday bukittinggi seperti siap membantu perjalanan tuan / puan yang hendak melawat ke padang/bukittinggi tanah minangkabau di tahun 2016 ini,,,, kami menyediakan Sewa kereta, Voucher Hotel, dan Pakej Tour, jika tuan / puan membutuhkan informasi silahkan hubungi kami
    Contact Person : Firmansyah
    Email : firman_7linesholiday@yahoo.com
    Ofice : +62 752 32371
    Mobile / whats app +62 823 90 797 959
    Insyaallah tuan / puan akan senang dengan layanan kami

    BalasPadam
  19. Salam pada Admin

    Mohon maaf saya iklan sikit di blog ini. Kami dari PT. MENARA HOLIDAY menawarkan pakej Percutian Bukittinggi – Padang. Banyak tempat-tempat indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami, karna dalam perjalanan tuan dan puan kami siapkan juga insurance untuk memberi kenyamanan dalam perjalanan tuan dan puan. Untuk info tempat-tempat lawatan dan haraga pakej sila contack kami
    Whatsapp : +6285658236999
    Email : menaraholiday88@gmail.com
    Facebook : https://www.facebook.com/menara.holiday.9 ( Menara Holiday )

    Insya allah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi.
    Jom datang Bukittinggi – Padang

    Trims
    Wassalam

    PT. Menara Holiday

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers